Primăria Cluj-Napoca are în plan de o perioadă bună de timp realizarea unui aqua park. În urma cu câteva zile Emil Boc a anunţat că va investi 30 de milioane de euro în realizarea aquapark-ului ce urmează sa fie realizat în zona Becaş pe aproximativ 12,5 hectare, însă mai mulţi cetăţeni se arată nemulţumiţi de acest proiect, cerând un parc cu cel mai mare spaţiu verde al Clujului.

Diferenţa între parc şi aquapark, plus baza pentru sport de performanţă unde se presupune că se vor antrena cluburile de fotbal din Cluj-Napoca este între un spaţiu cu acces liber, la îndemâna oricărui cetăţean şi un spaţiu restricţionat, cu taxă.

Asociaţia SOS Parcul Est susţine că un parc minim invaziv în continuarea bazei sportive Gheorgheni şi a parcului Iulius este strict necesară, mai ales că în zona respectivă este cea mai bogată avifaună din oraş.

Joi, 8 martie Asociaţia SOS Parcul Est a organizat la librăria Cărturerşti o dezbatere pe tema Parcul Est/ Între Lacuri-Aquapark/ Baza sportivă.

Invitaţii au fost: Adrian Borda (coordonator Plan Urbanistic General), Adrian Costina (activist SOS), Ana Corpade (geograf), Ana Horhat (arhitect peisagist), Antoniu Bumb (declic), Cristi Domşa (Societatea Ornitologică Română),Cornel Vîlcu (activist civic), Laura Panait (La Terenuri – Spaţiu Comun Mănăştur) Tiberiu Ciolacu (arhitect), iar moderatorul a fost Adrian Dohotaru, deputat şi activist SOS.

Deputatul independent, Adrian Dohotaru a fost unul dintre cei care s-au  mobilizat şi împreună cu societatea  SOS Parcul Est au fost cei care au contrazis ideea de Aquapark pentru a salva cel mai valoros teren al oraşului, gândindu-se şi la mulţimea de păsari din zona respectivă.

 

SOS Parcul Est cere autorităţilor realizarea celui mai mare spaţiu public al Clujului, un parc ce uneşte cele patru lacuri, dar şi fosta pepinieră de la Baza Sportivă Gheorgheni. Societate Organizată Sustenabil (SOS) este un grup civic informal transformat recent în asociaţie. ”Ce facem cu cel mai valoros teren al oraşului? De ce merită continuată ideea de Parc Est / Între Lacuri? De ce aquapark-ul cu parcare de 800 de locuri şi baza sportivă încalcă prevederile PUG-ului? De ce spaţiu public şi nu zonă cu acces restricţionat? Ce iniţiative legislative facilitează crearea de spaţii verzi? Sunt câteva întrebări la care răspundem împreună la Librăria Cărtureşti, Iulius Mall, în apropierea parcului propus.” scrie pe pagina de facebook organizaţia SOS.

 

 

 

Primarul, luat la rost

Emil Boc a fost luat la rost de către ecologiştii care cer de ani de zile realizarea celui mai mare parc în zona respectivă, însă primarul considera ca realizarea aquapark-ului este efectiv o nevoie actuală pentru un oraş ca şi Clujul. Boc a mai afirmat ca nu scoate din plan nici realizarea parcului, spaţiul fiind foarte mare.

„Nu sunt excluse în PUG asemenea dotări urbane. Nu luăm pepiniera Becaş să facem blocuri, ansambluri rezidenţiale. Este vorba de a realiza utilităţi permise de PUG. Zona Parcului Est nu se rezumă la cele 16 hectare care sunt în pepiniera Becaş. Acolo mai sunt sute de hectare de teren, care vor continua cu parc şi nu cu altceva. Se continuă Parcul Est. Nu este o problemă ca pe 16 hectare să se facă aquapark”.

Deşi Primăria a afirmat că este de acord cu construirea parcului, chiar din vremea inaugurării Parcului Iulius, dar şi că alocă sume de bani pentru negocieri cu proprietari privaţi, pană în momentul de faţă nu a făcut nimic în aceasta privinţă.

Totuşi, deşi cetăţenii sunt şi pro şi contra pentru construirea aquapark-ului, mulţi consideră că un loc în natură, unde te poţi relaxa, cu terenuri de joaca accesibile oricărui locuitor este mai benefic decât nişte tobogane şi “o saună” la care nu poate avea acces tot omul de rând datorită accesului cu plată.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.