Miercuri, 26 mai 2021, Comisia Europeană a confirmat oficial că Parchetul European (EPPO), condus de procurorul-șef Laura Codruța Kovesi, își va începe activitatea la 1 iunie, potrivit unui comunicat.

Didier Reynders, comisarul pentru justiție: „Lansarea Parchetului European va deschide o nouă etapă în istoria integrării europene. Principala misiune a acestui organism european este să protejeze fondurile UE de infractori, în interesul comun al cetățenilor noștri. EPPO va monitoriza punerea în aplicare a NextGenerationEU, veghind cu strictețe ca fondurile să fie utilizate exclusiv în scopul de a ajuta economiile noastre să se redreseze în urma crizei.”

Parchetul European este responsabil cu anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor care afectează bugetul UE. Este primul parchet supranațional care investighează și urmărește penal următoarele tipuri de fraudă și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE:
– frauda în materie de cheltuieli și venituri;
– frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre și un prejudiciu de cel puțin 10 milioane EUR);
– spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE;
– corupția activă și pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE;
– participarea la o organizație criminală în cazul în care scopul principal al activităților acesteia este săvârșirea de infracțiuni împotriva bugetului UE.

EPPO poate, de asemenea, să ancheteze și să urmărească penal orice altă activitate ilegală care este „indisolubil legată” de o infracțiune împotriva bugetului UE.

Parchetul European își va desfășura investigațiile și urmăririle penale în deplină independență față de Comisie, față de celelalte instituții și organisme ale UE, precum și față de statele membre. Acesta va completa activitatea altor organisme și agenții ale UE, cum ar fi OLAF, Eurojust și Europol, cooperând cu acestea, precum și cu autoritățile competente ale statelor membre care nu participă la Parchetul European. Se preconizează că EPPO va investiga, în cele din urmă, aproximativ 3.000 de cazuri pe an.

Sursa: juridice.ro

Citește și: Pledoarie pentru dreptul mediului. De Mircea Duțu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here