Corpul de Control al Ministerului Energiei va sesiza organele de urmărire penală, respectiv Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în legătură cu „posibile fapte ce pot întruni elementele constitutive ale unei infracțiuni” constatate în cazul a trei contracte de concesiune a serviciului public de distribuție a gazelor naturale în localități din județul Argeș, încheiate cu Tehnologica Radion.

Conform raportului publicat de ME, o echipă de control a efectuat o acțiune de control la Direcția Generală Țiței și Gaze Naturale din cadrul Ministerului Energiei pentru a verifica modul în care au fost exercitate drepturile și obligațiile concedentului și ale concesionarului în cazul a trei contracte de concesiune a serviciului public de distribuție a gazelor naturale.

 

Primul contract, încheiat între Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, în calitate de concedent, și Tehnologica Radion, în calitate de concesionar, avea ca obiect concesionarea serviciului serviciului public de distribuție a gazelor naturale în localități din comuna Poiana Lacului, județul Argeș și o durată de derulare de 49 de ani.

Lucrările de investiții angajate urmau să fie executate pe o perioadă de doi ani, respectiv 2010 și 2011, acestea având o valoare minimă de 3,816 milioane lei (fără TVA), respectiv 900.000 euro (fără TVA).

În cazul în care programul de investiții nu era realizat în termene, din culpa concesionarului, acesta urma să fie penalizat, după o perioadă de grație de 30 de zile, cu 0,1% pe fiecare zi de întârziere, calculat la valoarea investiției realizate conform graficului.

În noiembrie, Tehnologica Radion a cerut prelungirea cu 24 de luni a contractului, precizând că lucrările erau realizate în proporție de 71%, printre motivele invocate pentru această prelungire fiind gradul redus de interes din partea populației pentru racordarea la rețeaua de gaze naturale, lipsa actuală de fonduri din partea societății pentru continuare investiției, confuzia existentă cu privire la delimitarea administrativă a satelor și comunelor, orientarea fondurilor către noi concesiuni mai fezabile.

 

Reprezentanții Ministerului Economiei Comerțului și Mediului de Afaceri au încheiat un act adițional prin care a fost prelungită cu doi ani, până la 24 ianuarie 2014, perioada de realizare a investițiilor minime, deși motivele invocate de către societate nu se încadrau în cazurile prevăzute pentru adaptarea prin act adițional a contractului inițial.

„Precizăm că nu au fost prezentate documente din care să rezulte dacă reprezentanții ministerului au verificat stadiul de realizare a lucrărilor de investiții în perioada prevăzută în contractul de concesiune sau dacă lucrările erau realizate în proporție de 71% la data de 17.11.2022, așa cum a menționat societatea Tehnologica Radion”, se menționează în raportul Corpului de control.

În ianuarie 2014, Tehnologica Radion a solicitate ministerului o nouă prelungire, cu încă 24 de luni, precizându-se faptul că stadiul de realizare a lucrărilor era tot de 71%.

„Din înscrisurile transmise de Direcția Generală de Țiței și Gaze Naturale în timpul desfășurării acțiunii de control nu s-a putut stabili cu certitudine dacă reprezentanții Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri au calculat și încasat penalitățile prevăzute, în cuantum de 0,1% pe fiecare zi de întârziere, calculate la valoarea investiției nerealizate conform graficului pentru perioada de peste doi ani în care concesionarul nu a făcut dovada realizării a 29% din investiție”, se mai precizează în raport.

 

Totodată, din analiza documentelor s-a constatat că nu a fost executată scrisoarea de garanție bancară de bună execuție pentru garantarea investițiilor asumate, în valoare de 3% din totalul investiției, existând astfel indicii că aceste prevederi nu au fost respectate de către reprezentanții ministerului.

Raportul de control semnalează însă că nu au putut fi identificate persoanele responsabile să calculeze și să încaseze penalitățile și încheierea actului adițional, și că neîncasarea penalităților de 0,1% pe zi de întârziere, neexecutarea scrisorii de garanție „pot întruni elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice”.

 

Nereguli au fost constatate și în ceea ce privește plata redevenței, nefiind însă puse la dispoziția corpului de control documente referitoare la cantitate de gaze distribuite trimestrial pentru a putea fi stabilită valoare redevenței datorate, informează agerpres.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.