Președintele CEDO, Dean Spielmann, l-a avertizat pe procurorul general al României, Tiberiu Nițu, că a citat-o NELEGAL pe Iulia Motoc, judecător al Curții, la audieri în dosarul „ERATA“ în care sunt cercetați judecătorii Curții Constituționale a României pentru o hotărâre pronunțată, spun surse judiciare citate de România Liberă.
Dean Spielmann precizează clar scopul demersului său și anume că „declarația pe care eu o emit în calitate de președinte al Curții Europene a Drepturilor Omului este de a clarifica, în beneficiul autorităților române, poziția în ceea ce privește imunitatea judecătorului Motoc ca judecător al Curții”. Altfel, România e pasibilă de condamnare.
Într-o scrisoare-declarație, preşedintele CEDO îi aduce aminte procurorului general al României, Tiberiu Nițu, managerul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției – instituție care a declanșat urmărirea penală “in rem” (pentru faptă) în dosarul “ERATA” – că judecătoarea Iulia Motoc beneficiază de imunitate și că scopul imunității este acela de a păstra independența judecătorilor. În acest context, președintele CEDO, Spielmann, îi readuce aminte lui Nițu de dispozițiile Convenției de la Viena referitoare la imunităţi.
Din avertismentul președintelui CEDO rezultă că Parchetul ICCJ, condus de Tiberiu Nițu, nu cunoaște că un ”judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului beneficiază de drepturile și imunitățile prevăzute în Protocolul al 6-lea la Acordul General asupra Privilegiilor și Imunităților al Consiliului Europei”.
Protocolul al 6-lea a fost ratificat de România la 9 aprilie 1999 și a intrat în vigoare, în ceea ce privește România, la 10 mai 1999, dată de la care trebuie respectată.
Spielmann îi amintește procurorului general al țării noastre și conținutul articolului 1 din Protocolul al 6-lea care prevede următoarele: „În plus, față de privilegiile și imunitățile prevăzute în articolul 18 al Acordului General, judecătorilor li se va acorda în ceea ce privește pe ei înșiși, pe soțiile și pe copiii lor minori privilegiile și imunitățile, scutirile și facilitățile acordate trimișilor diplomatici, în conformitate cu dreptul internațional”.