Scanteia care a iscat scandalul Bica si Apostu de la DNA, Aspazia Droniuc, avea legaturi stranse cu administratia locala. Aceasta ar fi asigurat, prin firma Groupe Frarom Agent de Asigurari, parcurile auto ale regiilor autonome subordonate Primariei Cluj-Napoca. Atat sefii de regii, cat si reprezentantii Uniqa, ale carei actiuni le vindea Droniuc, se dezmint de legatura cu turnatoarea pedelistilor.

Instrumentarea dosarului in care Sorin Apostu este acuzat de luare de mita in forma continua a inceput pe 8 noiembrie, la aproape o saptamana dupa arestarea vicepresedintelui Consiliului. Legatura dintre cele doua dosare care ameninta pozitia a doi dintre cei mai puternici politicieni locali este Aspazia Droniuc. De altfel, intregul rechizitoriu al procuraturii in ambele cazuri se bazeaza pe declaratiile acesteia.
Cine este Aspazia Droniuc? Femeia care a pus in miscare rotitele seriei de arestari la nivel inalt are, potrivit unor surse, stranse legaturi cu PDL Cluj, pe care si le-a cultivat pe vremea cand era jurnalist la Monitorul de Cluj. Droniuc are doua firme – Groupe Frarom Agent de Asigurari si Frarom Import-Export Cluj-Napoca – , ambele cu sediul social pe strada Clabucet nr.1, intr-un apartament al consilierului local PDL Brandusa Mandru. Frarom Import-Export a mers pe minus in 2010, inregistrand o pierdere de 95.000 de lei, potrivit datelor Ministerului de Finante. Groupe Frarom Agent de Asigurari, insa, a adus un profit de 72.000 de lei.

Mita pentru influenta la Regii

Cea de-a doua firma este de fapt legatura dintre Primaria Cluj-Napoca si Aspazia Droniuc. Procurorii DNA au cautat la sediul primariei si acte legate de asigurari incheiate de Groupe Frarom Agent de Asigurari, in cadrul perchezitiilor de miercuri. Aceasta pentru ca una dintre acuzatiile formulate de procurori impotriva lui Apostu este ca acesta ar fi luat mita de la Aspazia Droniuc pentru a influenta sefii regiilor autonome aflate in subordinea Consiliului Local sa semneze contracte de asigurare pentru parcurile auto cu firma detinuta de aceasta. „Primarul nu putea sa semneze aceste contracte, insa putea sa faca trafic de influenta. Contractele pot fi semnate doar de catre directorii regiilor. Cum au rezistat majoritatea sefilor de regii din Cluj in functii, de-a lungul schimbarilor? Inchizand ochii”, a declarat o sursa din Primaria Cluj-Napoca pentru cotidianul Ziua de Cluj.
Frarom Agent de Asigurare SRL are ca obiect de activitate brokerajul de asigurari si poate sa vanda asigurarile altor societati, din pozitia de intermediar. Firma Aspaziei Droniuc are un singur angajat, dar a reusit sa prinda din prima un contract gras cu producatorul de lapte Dorna, care are sediul in Dorna Candrenilor, judetul Suceava. Coincidenta sau nu, Aspazia Droniuc este originara din aceeasi localitate.
Aceleasi surse mentionate mai sus sustin ca Groupe Frarom Agent de Asigurari a lucrat de-a lungul timpului cu Regia Autonoma a Domeniului Public (RADP), Regia Autonoma de Transport Urban Calatori (RATUC) si Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP). Aspazia Droniuc ar fi incheiat asigurarile auto pentru aceste firme, care au o „flota” considerabila. Compania ale carei asigurari le-ar fi vandut Droniuc este Uniqa, fiind cunoscuta in bransa ca „cea mai buna vanzatoare de asigurari auto” a acestei firme. In prezent, Uniqa este parte din societatea Unita, de care a fost achizitionata in 2008.

Nimeni nu-si aminteste de Aspazia

Uniqa Cluj este condusa de Remus Lapusan din 2003, care este de asemenea membru in Directoratul Uniqa Asigurari de Viata.  Contactat de Gazeta de Cluj, acesta a declarat ca este posibil ca Aspazia Droniuc sa fi incheiat contracte de asigurari cu institutiile locale si regiile subordonate, dar ca nu cunoaste detalii legate de aceasta persoana. „Este posibil ca o institutie publica sa incheie asigurari printr-un intermediar. Nu stiu ce mod de organizare au toate regiile, dar de obicei aceste contracte sunt atribuite prin procedura de licitatie. Atata timp cat exista firme specializate in vanzarea de asigurari, e posibil ca institutiile sa fi semnat contracte si cu firma doamnei Droniuc”, a declarat Remus Lapusan. „Pe Aspazia Droniuc o cunosc de mai multi ani, dar nu am avut niciodata nici un fel de treaba cu aceasta persoana. In ceea ce priveste compania Uniqa, exista un manual de comunicare, pe aceasta cale trebuie sa va adresati biroului de presa”, a adaugat presedintele PSD Cluj. Contactat de Gazeta de Cluj, biroul de presa al Uniqa a promis ca va reveni cu informatii privind firma Aspaziei Droniuc, dupa ce vor cauta in baza de date. Desi am incercat in mod repetat sa contactam din nou compania, la numarul secretariatului de la Bucuresti nu a mai raspuns nimeni.
Gazeta de Cluj a incercat sa contacteze sefii regiilor autonome pentru a cere detalii legate de asigurarile auto, insa nici unul dintre acestia nu a raspuns la telefon. Ion Pantelimon, directorul DRDP Cluj, ne-a anuntat printr-un mesaj scris ca este la Bucuresti intr-o sedinta. Acesta a declarat pentru Ziua de Cluj ca „toate contractele de asigurari au fost facute prin licitatie deschisa, iar asiguratorii parcului auto al Directiei sunt Asirom, in 2009, Omniasig, in 2010, si Asirom in prezent”.
Insa, potrivit biroului de presa al Primariei Cluj-Napoca, institutia acordat in mod direct contractele de asigurari auto societatilor Groupama Asigurari SA, pentru o polita RCA, Uniqa, pentru 6 polite RCA si 7 polite de tip CASCO, si BCR Asigurari, pentru o polita CASCO si o polita RCA. Conform aceleiasi surse, RATUC si-a asigurat masinile la Unita, iar RADP cu Euroins, insa prin intermediul unei firme. Directorul Ioan Morocazan nu a putut fi contactat telefonic, la fel ca Radu Neag, colegul sau de la RADP, pentru a confirma detaliile furnizate de Primarie.

Veriga-lipsa de la DNA

Aspazia Droniuc ar fi cercetata in doua dosare din 2009, unul de trafic de influenta si unul de evaziune fiscala. Serviciul Roman de Informatii ar fi ajuns la ea in urma scandalului traficului de flori din Olanda, cand a inceput sa-i asculte telefoanele. Surse din apropierea Aspaziei Droniuc  sustin ca aceasta ar suferi de grave probleme de sanatate, fiind diagnosticata cu scleroza in placi, o boala incurabila, care cauzeaza frecvente pierderi de memorie. Situatia sensibila in care se afla ar fi determinat-o sa-i „toarne” pe Radu Bica si Sorin Apostu.
Aceasta a declarat ca i-a dat mita lui Radu Bica 10.000 de euro pentru un contract legat de administrarea stadionului Cluj Arena. Lui Apostu i-ar fi dat 45.000 de euro pentru a-si exercita influenta in cazul altor licitatii, nefiind singura care l-a curtat cu „atentii” pe edil. „In cursul anilor 2009-2011, in schimbul incheierii unor contracte – de asigurare a parcului auto al regiilor subordonate Consiliului Local Cluj, respectiv de salubrizare a orasului – inculpatul Apostu Sorin, in calitatea sa de primar, a pretins si primit sume de bani totalizand echivalentul in lei a 94.000 de euro”, se precizeaza in comunicatul emis de DNA dupa retinerea primarului Sorin Apostu.
Avocatii prezenti la Curtea de Apel pentru a apara partile inculpate in dosarul de luare de mita de la Primaria Cluj-Napoca au confirmat ca perchezitiile, precum si retinerea edilului de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au fost facute pe baza declaratiei-denunt facuta de Aspazia Droniuc in dosarul nr. 60/P/2011, in care este cercetata pentru dare de mita in forma continuata inca din 2009.
Avocatul Eugen Iordachescu, care il reprezinta pe Simion Muresan, patronul Electrogrup, cercetat in aceeasi cauza pentru mai multe contracte derulate cu Primaria. Avocatul a confirmat legatura dintre dosarele penale in care Sorin Apostu si Radu Bica sunt acuzati de infractiunea de luare de mita. „Cazul Bica a plecat din dosarul in care este cercetat Apostu”, a precizat Iordachescu.
In legatura cu aceasta declaratie, avocatul lui Apostu, Gheorghita Mateut, a declarat ca tocmai in ea sta slabiciunea argumentelor acuzarii. „Spuneam ca singura proba la dosar este o declaratie. Se stie a cui e (n.r. Aspazia Droniuc). Cu asta am spus totul. Nu exista nicio proba. Spun acest lucru indiferent de decizia instantei.  Motivele pentru care judecatorii au acordat mandatul de arestare preventiva de 29 de zile sunt ca exista date care incearca sa se prelungeasca aflarea adevarului, date care arata ca se pregateste savarsirea unei noi infractiuni si pericolul pentru public”, a declarat acesta.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.