Să vorbim puțin despre Parcurile naționale. Ce sunt Parcurile Naționale?

Parcurile naționale sunt zone de sălbăticie care nu conțin activități umane permanente în interior (ca de exemplu stânele). Valoarea naturală a patrimoniului unui parc național este mult mai ridicată decât a unui parc natural. În parcul natural există păduri virgine, habitate rare, specii rare, există o zonă mai mare de sălbăticie.

Care este diferența dintre un Parc Național și un Parc Natural?

Ambele sunt categorii de arii naturale protejate, diferența dintre ele fiind regimul de administrare, prin prisma valorilor fiecăreia.

În timp ce parcul natural reprezintă o zonă distinctă ce a luat naștere în urma interacțiunii omului cu natura, cel național are întinderi mult mai mari, și are ca principal obiectiv conservarea proceselor ecologice de scară mare, ce oferă condiții proceselor evolutive.

În parcul național se permite exploatarea zonei strict pentru subzistența populațiilor indigene, în măsura în care nu dăunează ecosistemelor.

În acest moment, există 13 parcuri naționale în România, toate aflate în zone montane. Cel mai mare parc național este Domogled – Valea Cernei, iar cel mai mic – Buila-Vânturarița. Primul parc național înființat în România este Retezatul, în anul 1935.

Foto copyrigth: Dan Dinu

Sursa: româniasalbatica.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.