Părintele Constantin Necula a vorbit marți, 31 august, într-o emisiune marca Radio Trinitas, a despre limbă și rostire, despre părinți și copii, despre neamul acesta care a murit și a înviat de atâtea ori și despre Biserica noastră, cea care: „trebuie să fie generator de limbă română, coerentă, corectă, cordială cu rădăcinile și să ajute oamenii să înțeleagă deplin că putem să ne rugăm lui Dumnezeu în limba română, putem dorui în limba română, pentru că este limbă în care Dumnezeu se exprimă și în care Dumnezeu ne vorbește câteodată”.
„Limba română e simplă, e ca întinderea de mână crăpată a țăranului român către mâna lui Dumnezeu. Dacă nu învățăm asta, suntem pierduți.” Declarația a fost făcută de părintele Constantin Necula, care a subliniat că sărbătorim limba română „din respect pentru tot efortul de sânge și de sudoare depus pentru ca ea să existe și să se exprime atât de luminos și de frumos”., a transmis Constantin Necula.
Potrivit sursei, limba română este limba în care Hristos a vorbit pentru sute de generații de români.
„Este limba în care ne rugăm românește. Noi ne-am cam pierdut evlavia la limba română, inclusiv în cult și muzica de cult: o grecizăm, o purtăm prin toate colțurile culturii. Dar limba română este limbă liturgică. (…) Și trebuie să spunem că este limba în care s-a propovăduit neîncetat de pe la 1530 și că, de fapt, noi știm sigur că părinții noștri ascultau predica și Evanghelia în limba română. Cu alte cuvinte, este limba în care Hristos a vorbit pentru sute de generații de români, Și-a propovăduit Evanghelia și Și-a întărit poporul. Și, nu în ultimul rând, este limba pe care stăpânind-o nu lași alte prostii să te stăpânească. Orice fel de abatere de la limba română este o abatere de la morala rostirii cu verticalitate a adevărului”, a declarat părintele Constantin Necula pentru Radio Trinitas.
Totodată, el a remarcat că trebuie să vorbim corect pentru a nu crea confuzii, întrucât „limba corectă este folosită doar pentru adevăr, când începem să mințim nu mai suntem în limba română, care este limba vechilor cazanii. Adică este o limba sfântă, o limbă așezată în libertate”.
În context, părintele Necula a remarcat că în limba vechilor cazanii identifici metafore ieșite din uz de mult, dar în care bucuria rostirii limbii e pe de-a-ntregul. „Eu cred că avem obligația, ca oameni ai vremurilor de acum, să nu uităm de vremurile de atunci și să învățăm că limba română are valoarea acesta pe care, de altfel, Sf. Mitropolit Andrei Șaguna o sublinia atunci când a tradus Biblia: cuvintele unei limbi sunt valoroase cu cât circulă mai mult într-o comunitate, într-o societate, într-o națiune”.
Potrivit acestuia, noi, acum, ne rușinăm și că suntem români. „Vorbim în frangleză și încercăm să fim cât mai interesanți, facem și training, în încercarea disperată de a ne aliena limba la celelalte mari alienări de cultură și de geopolitism lingvistic. Limba română e simplă, e ca întinderea de mână crăpată a țăranului român către mâna lui Dumnezeu. Dacă nu învățăm asta, suntem pierduți”, a punctat Constantin Necula.
De asemenea, părintele Necula a mai amintit un episod de la finele secolului al XVII-lea din Șcheii Brașovului, când românii au respins un preot bine intenționat, dar care nu le vorbea în română: „Țineau la limba română și nu au admis să fie decât limba sfântă a vechilor cazanii pe care o auzeau deja de veacuri de la preoți.”
„Poate că, pornind de aici, am putea învăța în ce mod se „restartează” o limbă: de la rostirea ei corectă în Biserică. Biserica trebuie să fie generator de limbă română coerentă, corectă, cordială, cu rădăcină și să ajute oamenii să înțeleagă deplin și fundamental că putem să ne rugăm la Dumnezeu în limba română, că Dumnezeu îngăduie rostirea în propria noastră limbă”, a mai remarcat părintele.
În aceeași ordine de idei, Constantin Necula a conchis că „putem putem vorbi, putem gândi, putem dorui în limba română, pentru că este limba în care Dumnezeu se exprimă și în care Dumnezeu ne vorbește câteodată”.
Amintim că Ziua Limbii Române este marcată anual, la 31 august, de românii din Țară, din Republica Moldova, din comunitățile istorice și de pretutindeni.
Sursa: infoprut.ro
Citește și: Jurnalist clujean amenințat cu moartea: „Eu fac, nu vorbesc!”