Singurul spital din România care are heliport funcțional este Spitalul de Urgență din Oradea. Problema cea mare este că nici un spital din capitală nu este dotat cu heliport sau cel puțin nu cu unul care să poată fi folosit. Această situație ciudată se pare însă că va fi remediată, după ce discuții despre acest subiect au fost susținute nu de puține ori pe parcursul ultimilor ani.

Cel mai solicitat spital din capitală ar urma să inaugureze noul heliport în luna septembrie a acestui an, dacă lucrările vor decurge conform planului. Vechiul heliport de la Spitalul Universitar din București a fost construit în 2002, însă la scurt timp după a apărut o lege care spune că nici un heliport care este situat la mai puțin de 60 de metri luciul unei apa nu mai poate primi autorizație, astfel încât spațiul respectiv este folosit pe post de parcare de către angajații spitalului.

Pacienții cu urgențe medicale care sunt transportați cu elicopterul în București aterizează într-o unitate militară de pe Calea Plevnei, urmând ca de acolo să fie preluați de ambulanță, însă uneori în drumul spre spital traficul este necruțător, îngreunând și mai mult procesul.

Noul heliport va fi realizat pe blocul operator central al spitalului, acolo unde se va construi și un lift special, ceea ce ar trebui să însemne un adevărat câștig de timp în momentele critice. Silvia Nica, șefa Unității de Primiri Urgențe și purtătorul de cuvânt al spitalului, a declarat pentru Agerpres că existența heliportului ar scurta intervalul de timp în care pacienții aduși în stare critică ar urma să fie preluați cu cel puțin 30 de minute.

Interesant este că proiectul, care costă 800.000 de euro, nu este finanțat din bani publici, ci de un sponsor.

Anumite surse spun că în spatele proiectului se află o agenție de pariuri. Informația a circulat în presă, însă nicăieri nu se specifică care este operatorul care a făcut acest gest. Chiar și dacă am lua fiecare agenție licențiată de pe pagina top case de pariuri a site-ului comunității pariorilor din România, nu vom găsi alte indicii.

Totuși, se spune că aceeași agenție misterioasă a mai donat alți 200.000 euro pentru amenajarea Centrului de Pretransplant de celule stem.

1 COMENTARIU

  1. Informațiile sunt corecte, mai puțin povestea sponsorului. Acesta este MAXBET ROMÂNIA și toate informațiile despre heliport, incluzând și prezentarea sponsorului, au fost făcute public printr-un Comunicat de presă, pe data de 25.07.2019 și reluate într-o conferință de presă, chiar la Heliportul SUUB.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here