Primăria Cluj-Napoca a scos la mezat pentru a doua oară contractul pentru Planul Urbanistic de Detaliu, studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, proiectul pentru autorizaţia de construire, detaliile tehnice de execuţie şi caietul de sarcini pentru un parking suprateran pe strada Păstorului nr. 67-69. Este vorba despre mult-aşteptatul parking din campusul Hasdeu, unde la 5.200 de locuri de cazare şi numai 76 de locuri de parcare.
Au ratat primul tren
În primă fază, contractul, scos la licitaţie în luna martie 2013 pentru 278.660 de lei a fost câştigat de societatea Avensa Consulting, cu o ofertă de 98.000 de lei. Aceştia nu şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale, astfel că primăria a reziliat înţelegerea.
La a doua strigare, Primăria a oferit 13.000 de lei pentru aceleaşi servicii. Motivul ar ţine de ofertele de la prima licitaţie, care au determinat scăderea drastică a valorii contractului de proiectarea. De această dată, o firmă din Iaşi, Plot Plan, a luat potul. Aceştia au subcontractat Geoconstruct Craiova, Topo Cenan Cluj şi Biroul Individual de arhitectura – Ramona Cristescu Bucureşti pentru a-i ajuta la finalizarea proiectului pe care s-au angajat să îl furnizeze Primăriei contra unei sume de 66.562 de lei.
Terenul pe care va fi realizată investiţia este al Universităţii Babeş-Bolyai, potrivit directorului tehnic din primărie, Virgil Poruţiu. Acesta a declarat pentru Gazeta de Cluj că nu se poate estima un număr al locurilor de parcare până la predarea proiectului, dar că se doreşte ca acesta să fie în jur de 2-300. După adjudecarea lucrărilor de construcţie, acesta ar trebui să fie gata într-un an.
Au un loc la universitate
Primăria Cluj-Napoca a semnat un protocol cu Universitatea Babeş Bolyai în aprilie 2012 pentru a amenaja un parking suprateran în campusul Hasdeu, la iniţiativa primarului interimar de atunci, Radu Moisin. Demersurile pentru realizarea parkingului au fost prelungite din cauză că protocolul de colaborare a suferit mai multe modificări de conţinut şi a trecut prin Consiliul Local de două ori.
Prin acest protocol, UBB a oferit terenul pe care îl are în administrare, iar primăria s-a angajat să suporte costurile proiectului şi amenajării parcării supraterane. Parkingul va fi ridicat pe un teren în pantă de 1.500 de mp şi va funcţiona, cel mai probabil, ca un parking de cartier, cu plata unui abonament anual de parcare. Primăria speră ca în urma inaugurării acestui proiect campusul să fie mai aerisit, în prezent acesta fiind sufocat de maşinile parcate pe fiecare străduţă.