Institutul pentru Politici Publice (IPP) a dat publicităţii un raport din care reies sumele cheltuite de parlamentarii români în perioada 2006-2008
7.000 de euro ne costă un parlamentar pe lună
IPP nu consideră sumele ca fiind foarte mari, dar cere nominalizarea de reprezentanţi în structurile de conducere ale viitorului Parlament pentru o mai bună transparenţă în cheltuirea acestor sume

Secretomania este cuvântul care caracterizează cel mai bine raportul IPP. Atât Camera Deputaţilor cât şi Senatul au considerat furnizarea anumitor date despre chetuielile parlamentarilor ca „nefiind publice”.  

IPP cere transparenţă!

Institutul pentru Politici Publice a realizat un raport de monitorizare a cheltuielilor publice cu parlamentarii în perioada noiembrie 2006 – mai 2008. Din analiza informaţiilor oficiale cu privire la indemnizaţii, cazare în Bucureşti, suma forfetară acordată pentru biroul parlamentar, diurne pentru deplasări, cazare în circumscripţii, telefon mobil, etc. reiese că un parlamentar a cheltuit într-o lună în perioada dată aproximativ 7.000 de euro.
„Pentru o activitate cu adevărat eficientă a parlamentarului nu se cheltuieşte cât ar merita cetăţenii. Ineficienţa şi incapacitatea de a discuta transparent aceste realităţi întăresc actuala percepţie cum că s-ar ascunde anumite cheltuieli în mod intenţionat”, declară Directorul IPP, Violeta Alexandru, în comunicatul emis de IPP. De asemenea, Violeta Alexandru a cerut conducerilor celor două Camere ale Legislativului transparenţă în cheltuirea fondurilor publice şi postarea acestor informaţii pe site-urile Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Ekstein, economul Senatului

Raportul este realizat structurat pentru Senat şi Camera Deputaţilor. “Pentru exercitarea mandatului, deputatul şi senatorul primeşte o indemnizaţie lunară, a cărei valoare se actualizează de regulă odată la şase luni. La nivelul lunii aprilie a anului trecut, valoarea indemnizaţiei unui deputat fără funcţie era de 5.714 lei/lună. În 2008, pentru acelaşi deputat indemnizaţia este de 6.629 lei/lună. În ceea ce priveşte diurnele primite de deputaţi, media anuală este de aproximativ 3.630 euro.  Pentru Senat nu au fost oferite sumele aferente indemnizaţiilor ci doar totalul acestora. Astfel, conform calculului estimativ al IPP, un senator avea în 2007 o indemnizaţie de 5,906 lei/lună. Diurna primită de senatori pentru anul 2007 este de 4.187 euro. La capitolul diurne, senatorul clujean al UDMR, Peter Ekstein Kovacs este încadrat de IPP la secţiunea “cei mai economi senatori”. Astfel, acesta a cheltuit într-un an doar 3.176 euro.

Diurne şi telefoane

Atât deputaţilor, cât şi senatorilor li se acordă şi diurne pentru deplasarea în circumscripţiile în care au fost aleşi, dar nu domiciliază acolo. Astfel, pentru anul 2007, un senator a cheltuit aproximativ 3 mii de euro pentru deplasări şi cazări. Dintre alte sume cheltuite de parlamentari amintim abonamentul pentru telefonul mobile, de 15 euro/lună/deputat fără funcţie şi de aproximativ 57 euro/lună/senator. Cuantumul mediu al indemnizaţiei unui deputat pentru anul 2007 a fost de aproximativ 22 de mii de euro, iar pentru un senator de 29 de mii de euro.

Senatorii, mai scumpi

În urma calculului efectuat de Institutul pentru Politici Publice, “sub rezerva că pentru unele categorii de cheltuieli nu au fost oferite date complete, se estimează că suma medie cheltuită pentru un parlamentar obişnuit” pe lună la nuvelul anului 2007 se ridică la aproximativ 7.000 de euro pe lună pentru deputaţi si 7.579 de euro pe lună pentru senatori. În acest cost nu sunt incluse costurile pentru biroul parlamentar – dotarea cu obiecte de inventar şi mijloace fixe”.

Simona Curcian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.