Dintre cele 32 de legi adoptate fără dezbatere parlamentară de Camera Deputaţilor, ca urmare a depăşirii termenului constituţional de 45 de zile, 5 au ajuns în faza promulgării sau au fost atacate de Curtea Constituţională, conform Mediafax.

În rândul acestora se numără legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, aprobată de Senat în ultima şedinţă de plen a sesiunii parlamentare septembrie-decembrie, şi atacată de Guvern la Curtea Constituţională. Printre cele 5 se mai numără şi o propunere legislativă care revizuieşte cadrul actual privind pensia de care beneficiază auditorii publici externi/controlorii financiari, menită să restabilască dreptul la „pensia de serviciu”, anulat ca efect al aplicării prevederilor Legii nr.119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, precum şi ale legii nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii.

De asemenea, Camera Deputaţilor a adoptat tacit legea care interzice publicitatea explicită pentru produsele medicamentoase difuzată în cadrul programelor de televiziune şi radiodifuziune, care a primit ulterior votul Senatului şi a ajuns pe masa preşedintelui Klaus Iohannis. Acelaşi traseu l-a parcurs şi propunerea legislativă pentru completarea Legii privind siguranţa naţională a României, care interzice defrişările ilegale pe suprafeţe mai mari de 1 hectar şi reducerea, fără aprobări legale, a consistenţei unei arboret cu mai mult de 50% faţă de prevederile amenajamentului silvic în vigoare, mai menționează sursa citată.

Dintre cele 32 de proiecte de lege adoptate tacit, 10 au devenit legi.

Astfel, în urma adoptării tacite de Camera Deputaţilor, Senatul a decis modificarea Legea nr.384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, pentru ca limita maximă de vârstă până la care soldaţii sau gradaţii profesionişti pot fi menţinuţi în activitate să nu poată depăşi 55 de ani, a Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, în sensul modificări componenţei consiliului de administraţie din unităţile de învăţământ de stat şi învăţământ specializat de stat, precum şi unor acte normative care vizau finanţele publice locale şi administraţia publică locală.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.