Noua lege ANI, trimisă spre re-examinare de către preşedinte, a trecut de Senat fără o serie din modificările solicitate de acesta. Parlamentarii pot alege să nu declare operele de artă şi bijuteriile, iar averile şi afacerile partenerilor de viaţă nu mai trebuie trecute în declaraţiile de avere. Parlamentarii clujeni, contactaţi de Gazeta de Cluj, au declarat însă că nu au nimic de ascuns şi îşi vor face publice declaraţiile în forma de până acum.

Senatul a adoptat cu 115 voturi favorabile şi două abţineri, noua formă a Legii ANI. La votarea noii legi ANI, senatorii au decis să admită raportul întocmit de Comisiile juridică şi pentru drepturile omului, deoarece alternativa ar fi însemnat revenirea la varianta iniţială votată de Senat.

Lege votată cu o suită de amendamente

Faţă de forma trimisă de Traian Băsescu pentru reexaminare s-a reintrodus obligativitatea depunerii declaraţiilor de avere şi de interese şi de către persoanele care candidează pentru funcţiile de preşedinte al României, deputat, senator, consilier judeţean, preşedinte de consiliu judeţean, consilier local sau primar. De asemenea, s-a eliminat articolul care dezincrimina fapta persoanei care îşi modifică declaraţiile, dacă denunţa fapta mai înainte ca autoritatea să se fi sesizat pentru aceasta.
Nu s-au introdus în formulare menţiunile în privinţa afacerilor cu statul ale titularului declaraţiilor şi a rudelor acestuia şi nu s-a aprobat nici ca termenul de prescripţie pentru verificarea declaraţiilor de avere şi de interese să crească de la 1 an la 3 ani. Senatul nu a acceptat introducerea comisiilor de control al averilor, astfel că prerogativele ANI rămân fie sesizarea ANAF, fie a Parchetului, cu raportul de analiză pe care-l întocmeşte în urma constatării unei diferenţe mai mari de 10.000 de euro între modificarea averii pe durata mandatului şi veniturile din aceeaşi perioadă.
Camera superioară a Parlamentului a respins propunerea preşedintelui ca declaraţia de avere destinată publicităţii să coincidă cu cea confidenţială, mai puţin sub aspectul datelor cu caracter personal, astfel încât accesul la astfel de informaţii să nu fie îngrădit şi s-a revenit la formula de declaraţii publice şi confidenţiale care prevedea eliminarea din declaraţia de avere destinată publicităţii a subcapitolului dedicat bunurilor sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi de cult, colecţii de artă şi numismatică, obiecte care fac parte din patrimonial cultural naţional sau universal.

Noua lege ANI nu este pe placul UE

Cătălin Predoiu, Ministrul Justiţiei, a declarat după aprobarea legii ANI că este posibil ca în raportul Comisiei Europene pe justiţie aceasta să fie considerată „un uşor regres” pentru România. Preşedintele ANI, Cătălin Macovei, consideră însă că raportul CE din iulie va fi "catastrofal" şi va conţine sancţiuni din cauza felului în care legea ANI a trecut de Parlament în urma reexaminării: "ANI nu va mai putea – pe partea de control a averilor – decât să sesizeze Parchetul şi ANAF, ceea ce, evident, înseamnă că se va ocupa doar de averile obţinute în mod ilicit, iar partea de avere nejustificată va scăpa de sub controlul Agenţiei. Am înţeles că în continuare ne vom putea ocupa de incompatibilităţi şi conflicte de interese. Iar apropo de conflicte de interese, un punct foarte important adoptat de Camera Deputaţilor a fost tăiat la Senat – cel privitor la înscrierea în declaraţia de interese a contractelor pe care titularul şi rudele sale de gradu I le-ar avea cu statul".
Noua lege ANI nu îndeplineşte cerinţele-cheie stabilite de Unniunea Europeană, a arătat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Grey: “Suntem îngrijoraţi de amendamentele adoptate de Parlament. Vă daţi seama că nu pot să dau mai multe detalii înainte de raportul Comisiei Europene care este aşteptat şi sperăm noi să fie adoptat la sfârşitul acestei luni. Ce pot spune este că de câţiva ani lăudăm foarte mult ANI pentru rezultatele bune în ceea ce priveşte urmărirea incompatibilităţilor, a conflictului de interese şi justificarea averilor. Amendamentele adoptate de Parlament dau naştere unor serioase îngrijorări şi o analiză preliminară indică faptul că noua lege adoptată nu îndeplineşte cerinţele-cheie ale celui de-al doilea obiectiv din Mecanismul de Cooperare şi Verificare”
Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, a declarat că senatorii care au votat noua lege ANI şi-au dat mâna pentru a-şi satisface interesul personal de protecţie împotriva interesului public". Într-un interviu acordat pentru Revista 22, Macovei a arătat că "avem, în România, corupţie politică şi, prin urmare, măsurile anticorupţie sunt omorâte exact de politicienii care ar trebui să le adopte. Vor să fure şi să continue practicile corupte care i-au îmbogăţit în ultimii 20 ani şi să nu fie pedepsiţi sau expuşi public niciodată".

Parlamentarii clujeni nu au nimic de ascuns

Gazeta de Cluj a contactat parlamentarii clujeni pentru a le cere poziţia relativ la noua variantă a legii ANI şi pentru a-i întreba sub ce formă şi-au depus sau îşi vor depune declaraţiile de avere şi interese.
Deputatul PDL Mircia Giurgiu a declarat că este unul dintre parlamentarii care au cerut să i se publice declaraţiile de avere şi interese în forma care era înainte de modificarea legii ANI. „În rest, fiecare cum doreşte. Declaraţia mea de avere este pe site, la fel ca şi înainte. Consider că cine nu are nimic de ascuns nu trebuie să se supere. Cred că nu ar trebui să conteze legea, mai ales că se tot schimbă. Noi parlamentarii nu ar trebui să avem nimic de ascuns”, a afirmat Giurgea.
De aceeaşi părere este şi Horea Uioreanu. Acesta ne-a explicat că la ora actuală legea a intrat la promulgare, probabil chiar astăzi a fost trimisă, dar mai există o variantă în care se poate face un proiect de lege care să aducă modificări noii variante a legii. „Sunt lucruri care îmi convin şi sunt altele care nu. Deşi legea nu mă obligă, eu mi-am postat declaraţia de avere pe site-ul camerei pentru că nu am nimic de ascuns”, a declarat deputatul PNL.
Deputatul independent Vasile Soporan a declarat că nu a consultat legea în varianta finală şi nu se poate pronunţa asupra ei. Întrebat dacă şi-a depus declaraţia de avere în varianta veche, Soporan a afirmat că a depus-o la data la care s-a solicitat şi, deşi exista opţiunea să nu fie publicată, grupul parlamentarilor independenţi a hotărât să pună toate declaraţiile pe site-ul Camerei Deputaţilor.
Alexandru Cordoş ne-a explicat că legea ANI ca principiu a fost susţinută de parlamentarii PSD, dar că nu au fost de acord cu structura şi forma în care instituţia acţionează şi cu faptul că o asemenea instituţie nu există în majoritatea ţărilor europene. „Am votat această lege şi cred că este necesară în actuala formă în care este în România. Subscriu la depunerea şi publicarea declaraţiilor de avere, însă nu sunt de acord ca această instituţie să se substituie organelor statului”, ne-a declarat Cordoş. Acesta a mai explicat că este nevoie de ANI pentru că mediul politic din România nu este suficient de matur şi cineva trebuie să medieze. „Noi am depus declaraţiile de avere sub forma nouă la Senat, însă e posibil să nu fie publicate pe site. Eu o voi pune pe site-ul propriu şi o să verific şi la Senat şi vreau să fie publică. Nu am nimic de ascuns şi am cerut şi colegilor mei să facă la fel”, a declarat senatorul clujean.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.