Printre proiectele legislative depuse în Parlament se numără și unele neobișnuite, precum „pensionarea“ animalelor care au servit instituţiile publice, apariția celor mai inedite zile de sărbătoare sau înfiinţarea unei şcoli pentru parlamentari, scrie romanialibera.ro.

Mai mulţi parlamentari PNL, USR şi PMP, printre care și Traian Băsescu, fost preşedinte al României, au depus un proiect de lege care se referă la pensionarea animalelor de serviciu scoase din activitate.

„Prezentul proiect legislativ prevede ca animalele de serviciu care au aparţinut instituţiilor şi structurilor publice din România, animalele care au servit în teatrele de operaţiuni, în misiuni ale Armatei, Poliţiei şi altor structuri ale statului român să aibă dreptul la îngrijire şi după scoaterea din funcţiune, din momentul împlinirii vârstei de pensionare sau din momentul retragerii din activitate pe caz de boală. Instituţiile şi structurile publice de care au aparţinut animalele de serviciu scoase din funcţiune vor aloca lunar o sumă de bani care să le asigure animalelor tratamentele medicale pe toată durata lor de viaţă“, au susţinut iniţiatorii în expunerea de motive. Prin animale de serviciu se înțeleg animalele care aparțin instituțiilor și structurilor publice ale Poliției, Jandarmeriei, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, Poliției de Frontieră, Direcției Generale a Vămilor, DIICOT și Poliției Locale. Comisia de Sănătate a emis un aviz favorabil.

 

Ziua Gastronomiei și Vinului

Parlamentarii au inițiat şi propuneri pentru instituirea unor zile de sărbătoare în România. Mai mulţi social-democraţi, printre care şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au depus o propunere legislativă pentru stabilirea zilei de 15 septembrie drept „Ziua Gastronomiei şi a Vinului Românesc“. Autorităţile centrale şi locale vor putea organiza, astfel, evenimente specifice pentru sărbătorirea acestei zile, finanţate din bugetul de stat. „Ziua naţională a Gastronomiei şi a Vinului Românesc poate fi organizată de către autorităţile publice centrale, locale şi de către celelalte instituţii ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea şi participarea la programe şi manifestări cu caracter social sau şti-
inţific, în scopul de a aprecia şi promova obiceiurile şi produsele culinare tradiţionale“, prevede proiectul de lege. „Autorităţile publice centrale şi locale pot contribui la organizarea acţiunilor precizate prin acordarea de sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii, în limita alocaţiilor bugetare aprobate“, se arată în proiectul de lege.

„Bucătăria tradiţională românească este rezultatul sintetizării, în timp, a gusturilor şi a obiceiurilor gastronomice specifice poporului român. Stabilirea unei zile care să celebreze această bogăţie de gusturi şi tradiţii româneşti este necesară pentru a scoate în evidenţă calităţile bucătăriei şi vinului românesc şi a le face cunoscute sub numele de Ziua Gastronomiei şi a Vinului Românesc“, susţin iniţiatorii în expunerea de motive.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 10 iulie, iar acum se află la Camera Deputaţilor pentru dezbateri.

Citește continuarea pe romanialibera.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.