Politicienii români vor să înființeze o comisie parlamentară care să cerceteze procurorii. Pe lângă imixtiunea clară a politicului în justiție, această comisie va fi condusă de liberalul Sorin Roșca Stănescu, care este trimis în judecată, alături de Dinu Patriciu, pentru fraudarea Petrom. Comisia de anchetă a procurorilor DNA nu este singura acţiune a parlamentarilor la adresa DNA. Deputatul PSD Florin Iordache a propus modificarea legii 51/1991, prin care procurorii nu mai pot utiliza în dosarele de corupţie interceptările realizate pe mandate de siguranţă naţională.

Săptămâna trecută, Sorin Roşca Stănescu a cerut înfiinţarea unei comisii care să ancheteze procurorii DNA şi SRI în privinţa cazului Bîrsan. El a cerut înfiinţarea comisiei pentru a ancheta dacă judecătorul Corneliu Bîrsan şi soţia sa Gabriela Bîrsan au fost interceptaţi abuziv de procurorii DNA în baza unui mandat de siguranţă naţională. Astfel, SRS doreşte să cheme la audieri toate instituţiile implicate în anchetă, adică, în opinia sa, DNA, SRI şi Curtea Supremă. Comisia înfiinţată de Senat are următoarele obiective: inventarierea şi studierea tuturor documentelor privind cazul Bîrsan, verificarea modului în care s-au dat interceptările şi audierea tuturor celor implicaţi. Pentru înfiinţarea comisiei, au votat 115 senatori. „Dosarul penal al judecătorului CEDO Corneliu Bîrsan care a fost soluţionat definitiv de Înalta Curte şi care a constatat că acesta este nevinovat la fel ca și soţia sa a incitat discuţii aprinse. Din documentele oficiale, reiese că soţii Bîrsan au fost interceptaţi în baza unui mandat de siguranţă naţională şi, ca urmare, împotriva lor s-a declanşat o cercetare şi o acţiune penală”, a declarat Sorin Roşca Stănescu.

“Audiții” fără autorizare

 

Preşedintele Senatului a citit înaintea dezbaterii proiectului pentru înfiinţarea comisiei de anchetă o adresă primită de la preşedintele Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI, Georgian Pop, în care se preciza faptul că a fost realizată o primă anchetă în acest caz.

„În data de 13 martie 2013, Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SRI s-a autosesizat în baza dezbaterilor din mass-media. (…) Ulterior, pentru a avea mai multe date asupra cazului, am adresat rugămintea judecătorului Corneliu Bârsan, printr-o scrisoare transmisă acestuia în data de 22 martie 2013, să furnizeze comisiei elemente suplimentare pe care le deţine privind posibila implicare a SRI în acest caz, elemente de natură să sprijine activitatea noastră de control. Urmare a demersurilor demarate de comisie în acest caz, vă comunicăm următoarele: unu, până la acest moment nu am primit niciun fel de elemente de la domnul judecător Corneliu Bârsan; doi, concluzia rezultată în urma verificărilor efectuate de comisie este aceea că domnul Corneliu Bârsan nu a făcut obiectul niciunui act de autorizare emis în condiţiile legii nr 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului şi nu constituit obiectul unei preocupări informativ-operative din partea SRI, direct sau în cooperare cu alte instituţii”, a citat Crin Antonescu.

Ulterior, liderii grupurilor parlamentare au fost invitaţi să facă propunerile de membri ai comisiei de anchetă.

Politicienii vor să fie “păpușarii” SRI

 

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, l-a propus ca membru al comisiei de anchetă, susţinut şi ca preşedinte al acestui for, pe Sorin Roşca Stănescu, iar ca membri pe Corneliu Dobrițoiu, Victor Ciorbea şi Sorin Ilieşiu. De asemenea, grupul PC l-a nominalizat ca membru al comisiei de anchetă pe senatorul Niţă Mihai. PSD i-a desemnat ca membri ai comisiei de anchetă pe Georgică Severin, Dan Tătaru, Ovidiu Donţu, Alexandru Frătean şi Augustin Mitu. Grupurile PDL şi UDMR au refuzat să facă propuneri de membri ai comisiei de anchetă. Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a declarat că, în opinia sa, ancheta ar trebui realizată de către Comisia de control al activităţii SRI, precizând că senatorii PDL nu sunt de acord cu înfiinţarea comisiei şi nu desemnează reprezentanţi în comisie. „Ar fi de dorit ca această comisie specială – de control al SRI – să-şi continue şi să-şi finalizeze investigaţia pe această direcţie, până atunci nu suntem de acord cu instituirea comisiei de care un număr de 79 de senatori fac vorbire în acest proiect de hotărâre”, a susţinut Rădulescu.

De asemenea, senatorul PPDD Tudor Barbu a susţinut că nu optează pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă în paralel cu cea care controlează activitatea SRI. „Ar trebui să luăm şi varianta lăsării comisiei de specialitate să lucreze pe acest subiect şi să vedem dacă nu este optimă”, a afirmat Barbu, care a precizat că ceea ce a susţinut este punctul său personal de vedere. Haşotti a precizat că mai mulţi senatori PPDD au semnat în favoarea înfiinţării comisiei de anchetă, exprimându-şi nedumerirea. Ulterior, liderul senatorilor PPDD, Haralambie Vochiţoiu, a susţinut că poziţia grupului este pentru înfiinţarea comisiei de anchetă. El i-a anunţat ca membri ai comisiei de anchetă pe senatorii Popescu Corneliu şi Agrigoroaie Ionel.

Verestoy vrea o comisie “logică”

Senatorul UDMR Verestoy Attila a menţionat că înfiinţarea comisiei de anchetă nu împiedică funcţionarea Comisiei de control a SRI, precizând însă că din partea SRI s-a comunicat faptul că nu a existat un mandat de interceptare pe siguranţă naţională în cazul judecătorului Corneliu Bârsan. Verestoy a precizat că la nivelul Comisiei SRI va fi continuată ancheta în cazul interceptării judecătorului CEDO, precizând că ar fi „logic” să se aştepte finalizarea acestei anchete. De asemenea, senatorul PDL Nicolae Vlad Popa a afirmat că înfiinţarea comisiei de anchetă ar fi „o greşeală”, deoarece s-ar interpreta drept o imixtiune asupra unei anchete în desfăşurare.

 Răzvan Robu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.