Plenul comun al Parlamentului votează luni componenţa comisiilor pentru controlul Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Informaţii Externe. Şefia Comisiei SRI ar urma să revină PSD, pentru Gabriel Vlase sau Georgian Pop, dar nu este exclus ca social-democraţii să încerce să obţină şi conducerea celeilalte comisii de control al serviciilor secrete, aşa cum a sugerat, duminică seară, liderul partidului, Liviu Dragnea. Cu toate acestea, liberalii îl susţin pe Cezar Preda pentru Comisia SIE. Deciziile finale privind componenţa celor două comisii şi împărţirea funcţiilor vor fi luate însă luni de partide.
Organizarea comisiilor de control al serviciilor secrete este importantă atât în contextul scandalului declanşat de dezvăluirile omului de afaceri Sebastian Ghiţă, dar şi pe fondul apropiatelor discuţii pe tema bugetului de stat, care implică audierea conducerilor SRI şi SIE.
Comisia comună permanentă pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SRI va avea nouă membri, din care un preşedinte, un vicepreşedinte şi un secretar, cei mai mulţi membri urmând să fie din Partidul Social Democrat. Surse din partid au declarat, duminică, pentru News.ro că PSD are mai multe nume în calcul pentru preluarea şefiei comisiei, fiind vorba despre fostul preşedinte Georgian Pop şi actualul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor Gabriel Vlase.
„E o atenţie specială. Ezit să dau nume, mâine o să vorbesc cu colegii pe care i-am propus în comisia SRI. Poate nu vor, nu e comisie uşoară”, a spus preşedintele PSD, Liviu Dragnea, duminică, la Antena 3, despre viitorul şef al comisiei SRI.
Tot pentru comisia comună permanentă pentru SRI, sunt luaţi în calcul de către PSD şi senatorul Viorel Salan şi senatorul Ionel Daniel Butunoi. Decizia va fi luată însă luni în cadrul şedinţei de grup.
PNL are două locuri în comisie. ”Este vorba de domnul deputat Răzvan-Sorin Prişcă şi domnul senator Ioan-Cristian Chirteş”, a precizat preşedintele PNL, Raluca Turcan, pentru News.ro.
În ceea ce priveşte Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SIE, aceasta va avea cinci membri, respectiv trei deputaţi şi doi senatori, care sunt şi membri ai Comisiilor de apărare. Pentru conducerea acestei comisii, PNL mizează pe deputatul Cezar Preda, care a mai deţinut preşedinţia acestei comisii în perioada 2007-2008. Cu toate acestea nu este exclus că PSD să vrea şi acest post, liderul partidului, Liviu Dragnea, negând existenţa unui acord cu PNL pentru împărţirea celor două funcţii. Argumentul său a fost că a existat o cutumă ca şefiile SRI şi SIE să fie împărţite între putere şi opoziţie, încălcată în momentul în care preşedintele Klaus Iohannis a acordat ambele funcţii unor liberali.
Grupurile parlamentare ale ALDE urmează să decidă luni care sunt persoanele pe care le desemnează pentru aceste două comisii. UDMR nu a anunţat de cine va fi reprezentată, însă este probabil ca în comisia SRI să se regăsească senatorul Verestoy Attila, membru al comisiei în mai multe legislaturi.
PMP nu va fi reprezentat în comisiile de supraveghere a celor două servicii, potrivit unui anunţ făcut, duminică seara, de către Traian Băsescu.”Ieri ( sâmbătă – n.r.) Birourile au repartizat parlamentarii în cele două comisii SRI şi SIE. PMP este singurul partid în istoria Parlamentului care nu are niciun loc nici în comisia SRI şi nici în comisia SIE (…) Numai acolo nu m-aş mai duce, să fiu sincer”, a declarat Băsescu, la B1 TV.
Camera Deputaţilor şi Senatul au fost convocate în şedinţă comună de plen pentru luni, începând cu ora 16. Membrii comisiilor SRI şi SIE sunt votaţi de către parlamentari prin vot secret, pe buletine de vot. Potrivit cutumei parlamentare, configuraţia comisiilor se negociază între partide, iar votul din plen oficializează rezultatul negocierilor.
Desemnarea membrilor comisiilor are loc în plin scandal generat de suspendarea directorului-adjunct al SRI, Florian Coldea, ca urmare a afirmaţiilor făcute de omul de afaceri Sebastian Ghiţă privind legăturile strânse pe care le avea cu generalul Coldea. Deocamdată, Parlamentul nu a luat o decizie privind o anchetă parlamentară, însă este probabil ca, în această eventualitate, partidele să-şi trimită în comisiile de supraveghere persoane cu expertiză în domeniul securităţii naţionale.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a spus că noua comisie de supraveghere a SRI va trebui să-l audieze pe directorul SRI, Eduard Hellvig, în legătură cu suspiciunile în privinţa lui Florian Coldea.
”Trebuie să-l cheme pe Hellvig şi el cred că îşi doreşte, orice neanchetare duce la amplificare acestui mister, o audiere făcută profesionist în beneficiul tuturor. Cred că în Comisia SRI, Hellvig va avea posibilitatea să răspundă la întrebări şi să lămurească multe lucruri care trebuie lămurite”, a declarat Liviu Dragnea.