Patru consilieri locali şi nouă consilieri judeţeni s-au înscris în cursa electorală pentru Parlament, fiind dispuşi să renunţe la CL Cluj-Napoca şi CJ Cluj pentru un fotoliu de parlamentar

Introducerea votului uninominal ca sistem de vot pentru alegerile parlamentare din data de 30 noiembrie a dat mari bătăi de cap partidelor politice din România. La fel ca în anii trecuţi, partidele politice au aruncat în cursa electorală pentru Parlamentul României primari, consilieri locali sau consilieri judeţeni. În această situaţie se află şi partidele clujene, care nu i-au lăsat pe o parte dintre consilieri şi pe primari să se obişnuiască cu funcţiile din administraţia locală obţinute în urmă cu mai puţin de şase luni. Prin urmare, nouă consilieri judeţeni şi patru consilieri locali ai municipiului Cluj-Napoca sunt dispuşi să renunţe la mandatele din cadrul administraţiei locale preluate cu puţin timp în urmă pentru un funcţia de parlamentar.

Hărdău se vrea senator de Cluj

Consilierul judeţean Mihail Hărdău se numără printre democrat-liberalii care vor să renunţe la mandatul de consilier judeţean pentru cel de senator. Acesta este membru al PD, actualmente PDL, încă din anul 1996. Hărdău este în prezent liderul organizaţiei municipale a PDL, iar în cadrul Biroului Permanent Judeţean al PDL ocupă funcţia de vicepreşedinte. Însă funcţia de ministru al Educaţiei şi Cercetării pe care a ocupat-o din 2005 până în 2007 a fost cea care l-a propulsat în atenţia opiniei publice româneşti. Contactat telefonic, Hărdău şi-a motivat decizia de a candida pentru Senat în colegiul nr. 1 prin faptul că prin poziţia de parlamentar, proiectele politice care vizezază judeţul vor putea realizate mult mai rapid. ,,Am hotărât să candidez pentru Parlament datorită experienţei pe care am acumulat-o de-a lungul anilor în calitate de om politic şi manager. Şi cred că aceste calităţi pot să garanteze eficienţă, dar şi implementarea programului de guvernare al PDL. Iar dacă vorbim în  general, în momentul în care m-am angrenat în politică, m-am angrenat ca şi parte activă. Însă ideea de bază este ca judeţul să primească ceea ce merită”, a explicat Hărdău. După ce a stat câţiva ani departe de scena politică, ocupând funcţia de consilier al Ministrul Internelor, Vasile Blaga, democrat-liberalul Iuliu Păcurariu a reintrat pe eşicherul politic, obţinând în urma alegerilor locale din iunie un mandat în deliberativul judeţean clujean. Fost deputat, senator şi lider al PD Cluj, Păcurariu s-a înscris din nou în cursa pentru Camera Deputaţilor, candidând în colegiul nr. 5. Un alt nume din Consiliul Judeţean Cluj care va participa la alegerile generale din 30 noiemnbrie din partea PDL Cluj este Adrian Hetea, alegerea democrat-liberalilor pentru Camera Deputaţilor din colegiul nr.6. Fost consilier local în cadrul CL Dej, Hetea deţine în prezent funcţia de preşedinte al Biroului Permanent Local al PDL Dej.

Parlament versus CJ Cluj

După ce timp de patru ani a fost preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, liberalul Marius Nicoară nu se resemnează cu funcţia de consilier judeţean, preşedintele PNL Cluj dorind să acceadă în Senat. Acesta s-a asigurat că va obţine un mandat de senator, candidând în colegiul 3 Gherla, unde majoritatea primăriilor sunt liberale. Se presupune că Nicoară ar fi implicat în mai multe afaceri dubioase, de pe vremea când era şeful CJ Cluj precum amplasarea radarelor fixe în judeţ sau licitaţia pentru atribuirea terenului pe care a fost construit Iulius Mall. Un alt consilier judeţean care este dispus să renunţe la executivul judeţean pentru Camera Deputaţilor este liberalul Ioan Petran. Acesta este în prezent unul dintre vicepreşedinţii PNL Cluj şi inspector şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Cluj. Şi Marius Mânzat, preşedintele PNL Dej doreşte să dea forul judeţean pentru Parlament. Candidat în colegiul 6 pentru Camera Deputaţilor, Mânzat este destul de popular pe plan local, având şanse mari să acceadă în Parlament. În ceea ce îl priveşte pe Marius Bălaj, acesta urmează exemplul colegilor săi liberali mai sus menţionaţi candidând în colegiul 9 pentru Camera Deputaţilor. Bălaj este membru al Biroului Permanent Judeţean al PNL.
Candidatul UDMR pentru Senat, Sedilek Lenke a fost practic o anonimă pe până la alegerile locale din acest an. Chiar dacă deţine funcţia de vicepreşedinte în cadrul UDMR Cluj, Sedilek Lenke nu s-a remarcat până acum pe scena politică clujeană. Un alt aspirant la fotoliul de parlamentar este contracandidatul democrat-liberalului Adrian Hetea din colegiul uninominal Dej membrul PSD Cluj Cornel Itu. Itu este la al doilea mandat de consilier judeţean, ocupând şi funcţia de preşedintele al filialei PSD din Dej.

CL versus Parlament

Spre deosebire de cei nouă consilieri judeţeni care ar prefera Parlamentul României în locul Consiliului Judeţean, doar patru dintre cei 27 de consilieri locali ai municipiului Cluj-Napoca candidează păentru un mandat de parlamentar. Printre aceştia se numără şi membrul UDMR Cluj Molnos Lajos, desemnat să candideze în colegiul 1 pentru Senat. Unul dintre cei mai longevivi consilieri locali clujeni, Lajos a devenit ,,celebru” datorită „activităţii” sale în cadrul deliberativului local. Un alt udemerist ce vrea să acceadă în Camera Deputaţilor, fiind dispus să renunţe la mandatul de consilier local este Csoma Botond care candidează în colegiul nr. 3. Aflat la cel de al doilea mandat de consilier, Botond mai deţine şi funcţia de directorul adjunct al sucursalei clujene a Agenţiei Domeniilor Statului. ,,Aş dori un Parlament mai responsabil care să nu mărească salariile doar înainte de alegeri, dar şi o lege uniformă în domeniul bugetar. Iar dacă voi deveni deputat voi încerca să obţin cât mai multe fonduri pentru Cluj. Am experienţă atât în domeniul privat ca şi jurist, dar şi în administraţia publică”, a explicat Botond.

Singurul social-democrat, membru al CL Cluj-Napoca care visează la un mandat de senator este  Alexandru Cordoş, acesta candidând în colegiul 4 Cordoş este consilier local încă din anul 2004, iar din iulie 2008 ocupă funcţia de preşedinte executiv a PSD Cluj.

Şi consilierul local PDL, Adrian Gurzău s-a înscris în cursa electorală pentru Camera Deputaţilor în colegiul nr.4. Până în prezent, Gurzău a mai deţinut încă un mandat de consilier local, ocupând totodată, pentru doar şase luni, funcţia de deputat, după ce primarul Emil Boc a preluat pentru prima dată fotoliul de primar al municipiului Cluj-Napoca.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.