Unul dintre foștii deputați clujeni, Adrian Gurzău a fost dat în judecată de Parlamentul României pentru că fostul politician nu a mai returnat aparatura birotică pe care o luase când a primit funcția. Nu este singurul proces în care Gurzău este acționat pentru a fi forțat să plătească datoriile. Un cabinet de avocatură, o firmă de insolvență și Primăria Cluj Napoca au apelat la această cale pentru a recupera banii de la el. Adrian Gurzău a fost lansat în politică de Emil Boc, a fost preluat de Elena Udrea, iar acum ”gravitează” în eter.

 Parlamentul României a fost nevoit să deschidă un proces împotriva fostului deputat clujean Adrian Gurzău pentru a recupera aparatura de birotică pe care politicianul clujean nu a mai vrut să o returneze după ce mandatul i s-a terminat.

În cererea de chemare în judecată, Parlamentul României a solicitat ”obligarea pârâtului la restituirea bunurilor primite în folosință temporară, în exercitarea mandatului de deputat, și nepredate la sfârșitul legislaturii 2012-2016, respectiv: i) PC COMPAQ EVO D310V + CD-ROM;  ii) PC COMPAQ EVO D310V + CD-ROM; iii) PC LT HP COMPAQ 6710B; iv) UC FUJITSU SIEMENS CELSIUS W350; v) UC FUJITSU SIEMENS CELSIUS W350; vi) IMPRIMANTĂ HP LASERJET 3330; vii) IMPRIMANTĂ COLOR LEXMARK C532n; viii) MONITOR COLOR LCD FUJITSU; ix) MONITOR COLOR LCD FUJITSU; x) TABLETĂ SAMSUNG TAB4; xi) COPIATOR MULTIFUNCȚIONAL XEROX M20I, sau, în secundar, dacă predarea bunurilor sus-indicate nu este posibilă, obligarea la plata contravalorii bunurilor , respectiv 772 9,89 le”, arată dosarul de judecată.

Adrian Gurzău a prins trei mandate de parlamentar ( 2000-2004, 2008-2012 și 2012-2016) pe parcursul cărora a cerut de la Camera Deputaților aparatură electronică pentru biroul pe care l-a avut în Cluj Napoca. ”El avea obligația de a predea toate bunurile primite în folosință, deoarece acestea se află în patrimoniul Camerei Deputaților, însă acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că s-a procedat la stabilirea valorii de înlocuire a bunurilor, comisia de specialiști din cadrul Camerei Deputaților stabilind această valoare la suma de 8148,96”, mai arată actul de chemare în judecată.

Nu a fost singurul proces deschis de Parlamentul României împotriva fostului deputat clujean. 

Mai există un alt dosar pentru recuperarea unui ”copiator multifuncțional XEROX M20I primit în folosință temporară în exercitarea mandatului de deputat și nepredat la sfârșitul legislaturii 2012-2016, sau în cazul în care predarea nu mai este posibilă, obligarea la plata prejudiciului produs instituției, în cuantum de 1.675,25 lei reprezentând contravaloarea acestuia”.

Sentințele din cadrul proceselor îl obligă pe Gurzău să plătească contravaloarea aparaturii.

Fost deputat , angajat la firma soacrei, cu poprire pe salariu

Nu doar Parlamentul îl urmărește pe Gurzău pentru a-și recupera banii.

Într-un alt proces, Biroul Executorului Judecătoresc Lar Viorel a solicitat, în favoarea creditorului SCA Virjan & ASAN, o firmă de avocatură din bucurești, în contradictoriu cu datornicul Gurzau Adrian și terțul poprit SC TUDOR ADRIAN INVEST SRL (firmă deținută de soacra deputatului) să fie validată poprirea instituită de executor și să fie obligat terțul poprit să achite creditorului, în limita creanței, suma datorată debitorului.

În motivarea cererii a arătat că debitorul Gurzau Adrian este salariat al TUDOR ADRIAN INVEST SRL urmare, prin adresele din datele de 06.12.2019, 02.06.2020 și 24.09.2020 s-a dispus înființarea popririi în cotă de 1/3 din venitul net lunar al debitorului, pe care terțul poprit le datorează debitorului, până la concurența sumei de 8.440,82 de lei, compusă din 7.294,37 de lei contravaloare fiscală emisă în baza titlului executoriu și 1.146,45 de lei reprezentând cheltuieli de executare silită.

De asemenea, și Primăria Cluj Napoca, condusă de Emil Boc, fostul maestru al deputatului Gurzău, a deschis un proces împotriva politicianului pentru a recupera banii de pe urma unui spațiu închiriat pentru cabinetul de deputat. Suma recuperată a fost de 24.832 lei.

Un alt proces de executare silită este cel cu firma SC Impakt Pro Imobiliare. Magistrații clujeni au admis cererea formu­lată de către SC Impakt Pro Imobiliare SRL și l-au obligat pe Adrian Gurzău să plătească în contul creditoarei suma de 2.655,89 de lei, reprezentând debitul principal, și să achite penalități de întârziere de 0,5% pe zi, începând cu data de 26 ianuarie 2017 și până la plata efectivă, fără ca valoarea acestor penalități să depășească debitul principal. Gurzău n-a plătit, așa că firma, prin intermediul Biroului Executorului Judecătoresc Ioan Călin Sortan, a deschis la începutul lunii trecute împotriva lui Adrian Gurzău un proces de încuviințare a executării silite a fostului parlamentar. Magistrații a admis cererea de încuviințare a executării silite, printr-o hotărâre fără cale de atac. Firma imobiliară ar fi trebuit să primească de la Gurzău aproximativ 500 de euro pentru că îi găsise o casă de închiriat. Fostul deputat i-a dus cu vorba pe agenții imobiliari că le plăti banii, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Aventuri din deputăție

Pe vremea când era deputat, Adrian Gurzău alături de un alt politician de excepție, William Brânză, au ajutat un grup de firme producătoare de alcool, suspectat de o evaziune fiscală de peste 250 milioane de euro. Brânză şi Gurzău, membri pe atunci în Comisia de abuzuri a Camerei Deputaţilor, au condus o anchetă parlamentară declanşată ca urmare a faptului că firma Euroavipo a reclamat intenţia Ministerului Agriculturii de a interzice fabricarea băuturii „Cetera” deoarece în procesul tehnologic, în loc de fructe, se foloseau substanţe chimice, dăunătoare sănătăţii. Demersurile deputaţilor s-au soldat cu continuarea producţiei acestei mărci, fără plata accizelor de peste 10,5 milioane de euro, datorate numai pe şase luni din anul 2010, precum şi cu pedepsirea celui care a descoperit contrafacerea băuturii. 

Anul trecut s-a deschis o anchetă privitoare la grupul Euroavipo în care este titrată o evaziune fiscală de peste 600 de milioane de lei!

Potrivit unor articole anterioare publicate în presa locală, o altă afacere de-a fostului deputat a fost un studio de videochat pe care l-a deschis împreună cu soția lui, Cecilia Petrovan, fostă Miss Maramureș, într-o vila de pe strada Arţarului 31, din Cluj-Napoca, deţinuta de o Felicia Crişan. Afacerea a fost înregistrată pe firma Merlyn Magic SRL cu sediu în Jucu de Sus.

Însă afacerea care i-a pus deputatului capac a fost una penală din care a ieșit ușor coafat. Procurorii DNA l-au speriat atât de tare pe Gurzău încât el a uitat de rubedeniile politice cum ar fi Elena Udrea și a semnat acordul de recunoaștere a vinovăției, ceea ce l-a scăpat de închisoarea cu executare. 

El a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență în dosarul Carpatica Asig. 

„Admite acordul de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul Adrian Gurzău. Condamnă la pedeapsa de 2 ani și 8 luni închisoare. Dispune suspendarea sub supraveghere pe o durată de 3 ani. Menține măsura preventivă a controlului judiciar. Confiscă suma de 365.661 lei (echivalentul sumei de 81.502 euro). Obligă inculpatul la plata sumei de 1.100 de lei cheltuieli judiciare către stat”, se arată în minuta hotărârii.

Executat pentru gaze

Într-un alt dosar, fostul deputat este executat silit pentru că nu și-a plătit gazul. ”Admite în parte cererea formulată de către reclamanta E.ON Energie România SA, în contradictoriu cu pârâtul Gurzău Adrian. Obligă pârâtul să achite reclamantei suma de 899,51 lei cu titlu de debit principal reprezentând contravaloarea gazelor naturale furnizate, precum şi suma de 70,97 lei cu titlu de penalităţi de întârziere.Obligă pârâtul să achite reclamantei dobânda legală aferentă debitului principal de 899,51 lei, de la data de 14.01.2016 şi pâna la achitarea integrală.Obligă pârâtul să achite reclamantei suma de 112 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, din care 50 lei reprezinta taxa judiciară de timbru, iar 62 lei onorariul avocatului. Executorie de drept. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea pentru exercitarea căii de atac urmând a fi introdusă la Judecătoria Cluj Napoca”, arată decizia instanței clujene.

Popa, Ardealul și macroeconomia

Adrian Gurzău este un fost deputat care ar merita un roman, ori mai curând o schiță. De formație el este un om aplecat către cele sfinte: între 1996 și 2000, Gurzău a urmat cursurile  Facultății de Teologie Ortodoxă. Pentru că spiritualitatea a stat departe de el, Gurzău a terminat specializarea Patrimoniu Cultural. După aceea a dat de politică și cursul vieții l-a trimis pe Gurzău lângă Emil Boc în Consiliul Local Cluj și, ulterior, lângă Elena Udrea. A urmat cursurile Universității cu nume îndoielnic, Agora, din Oradea și a făcut un master în domeniul Administrației Publice. Nu s-a mulțumit doar cu atât și în 2009 a dat examenul de mediator, iar în 2011 a urmat cursurile Programului de perfecţionare în domeniul relaţiilor internaţional, unde a învățat ABC-ul macroeconomiei.


Citește și: Facturile la gaze se dublează! Legea consumatorului vulnerabil nu rezolvă situația!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.