O propunere legislativă inițiată de PSD se discută în această perioadă în Parlament. Ea vizează modificarea Codului Administrativ pentru a da posibilitatea primarilor declarați incompatibili să poată candida din nou. Pentru ca actuala condiție, care îi împiedică pe edilii incompatibili să mai candideze, să fie eliminată ar fi necesar ca raportul ANI prin care s-a constatat starea de incompatibilitate sau de conflict de interese să fie mai vechi de trei ani, faţă de data alegerilor.
Senatul a aprobat această modificare în 31 martie şi a transmis-o Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

„Pot candida şi ocupa funcţii de ales local persoanele în privinţa cărora s-a constatat prin rapoarte de evaluare întocmite de ANI (…) comunicate cu mai mult de 3 ani înainte de data alegerilor, că au săvârşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate“, arată proiectului de lege.
Practic, interdicţia impusă candidaţilor la alegerile locale, respectiv aleşilor locali care mai vor un mandat este limitată la numai trei ani de la data săvârşirii faptei pentru care Agenţia Naţională de Integritate i-a declarat incompatibili sau aflaţi în conflict de interese.

Primarul din Cămărașu declarat incompatibil printr-o sentință definitivă

Anul acesta, printr-un ordin (nr.20 /22 01 2020) Prefectura Cluj l-a demis pe Iancu Marcel Mocean (PSD), primarul comunei Cămărașu, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut decizia de incompatibilitate.

”Admite recursul declarat de pârâta Agenţia Naţională de Integritate împotriva Sentinţei civile nr. 92/2017 din 28 februarie 2017 a Curţii de Apel Cluj – Secţia a III-a contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa atacată şi, rejudecând, respinge acţiunea reclamantului , ca neîntemeiată. Respinge recursul declarat de reclamantul Mocean Iancu Marcel impotriva aceleiaşi sentinţe, ca nefondat. Definitivă”, arată sentința instanței.

În dosarul de fond, Curtea de Apel Cluj a decis să anuleze raportul Agenției de Integritate, însă instanța supremă a casat sentința magistraților clujeni.

Potrivit ANI, Mocean Iancu Marcel s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15 iunie 2012 – 08 aprilie 2014, întrucât a deținut simultan funcțiile de primar și membru în Consiliului de Administrație al Școlii Gimnaziale Cămărașu, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistată sau reprezentată de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale de Integritate.

Fostul primar din Gherla găsdit incompatibil de ANI

Potrivit unui comunicat al ANI, fostul primar al Municipiului Gherla, Marius Sabo, care este și soțul prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, Irina Sabo, este acuzat de incompatibilitate pentru că ocupat, în același timp, funcțiile de șef al Centrului Agro Transilvania și cea de consilier local.

”În perioada 10 iunie 2017 – 27 aprilie 2018 a exercitat funcția de consilier local simultan cu funcțiile de administrator provizoriu, director general provizoriu, respectiv director general al unei societăți comerciale înființate de Consiliul Județean Cluj și aflată sub autoritatea acestuia (societate în cadrul căreia Consiliul Județean este acționar majoritar). Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, în vigoare începând cu data de 10 iunie 2017”, arată ANI. De asemenea, potrivit comunicatului ANI, SABO MARIUS CĂLIN nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Primarul din Baciu se luptă în instanță

Edilul spune că demiterea nu este corectă din punct de vedere procedural. ”Decizia nu este corectă din punct de vedere procedural. Nu vreau să comentez de ce ordinul de demitere a fost semnat acum pentru că eu nu am primit încă răspunsul de la Curtea Constituțională a României, unde am atacat deciziile pe motiv de neconstituționalitate. Demiterea nu este corectă din punct de vedere procedural pentru că eu nu am terminat toate procesele cu Agenția Națională de Integritate”, a declarat primarul comunei Baciu care a contestat ordinul de demitere semnat de Prefectul Aurel Cherecheș.

Ioan florin Mureșan a contestat verdictul ANI, iar în toamna anului trecut ÎCCJ i-a respins definitiv contestația. În aceste condiții, Prefectul Clujului a semnat abia acum ordinul de demitere.

În 2015, ANI a decis că Mureşan a fost în incompatibilitate.

„S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15 iunie 2012-18 octombrie 2013, întrucât a deținut, simultan cu funcția de primar, diferite funcții de conducere ori de execuție la diferite societăți comerciale, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003’’, preciza ANI în 2015. Florin Mureşan a atacat raportul ANI la Curtea de Apel Cluj însă instanţa i-a respins acţiunea. Primarul a făcut recurs la hotărârea instanţei clujene iar miercuri Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat defintiv în această cauză: Respinge recursul declarat de reclamantul Mureşan Ioan Florin împotriva sentinţei nr. 72 din 21 decembrie 2015 a Curţii de Apel Cluj – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 21 noiembrie 2018’’, se arată în decizia Înaltei Curţi.

Acuzații de fals împotriva primarului din Fizeșul Gherlii

În 2016, Agenția Națională de Integritate l-a declarat incompatibil pe primarul comunei clujene Fizeșu Gherlii, Ionel Mânecan. El a fost acuzat și de fals în declarații.

Poitrivit unui comunicat al ANI, Ionel Mânecan se află în stare de incompatibilitate întrucât deține simultan cu funcția de primar atât funcția de administrator al S.C. INFRATOTAL CONSTRUCT S.R.L cât și calitatea de persoană fizică autorizată, în cadrul ‘MÂNECAN IONEL PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ’, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) și g) din Legea nr. 161/2003.

Primarul este acuzat si de fals in declaratii, dupa ce nu a menționat în declarațiile de interese depuse la 26 iulie 2012 și 2 mai 2013 funcţia de administrator al SC Infratotal Construct srl.

Agenția Naționalã de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângã Judecãtoria Gherla în vederea verificãrii indiciilor privind savârșirea de catre Manecan Ionel a infracțiunii de fals în declarații, prevãzutã de art. 326 din Codul Penal al României, se arata in comunicatul ANI.

Pe de altă parte, edilul declara că a renunțat încă din 2012 la funcția de administrator la firma SC Infratotal Construct SRL, cu sediul in Cluj-Napoca, și că funcția a fost preluată de omul de afaceri Vasile Pogacean.

Incompatibil și la Luna

Un alt primar din judetul Cluj declarat in incompatibilitate de ANI este Laurentiu Tor, primar al comunei Luna.

In comunicatul ANI se arata ca in perioada exercitării mandatului de primar, Tor Laurentiu a semnat și aprobat acte administrative cu privire la contractarea prin achiziție direct, de către Primăria comunei Luna, de servicii de deszăpezire a drumurilor comunale, în valoare totală de 5.059,95 Lei de la Societatea Agricolă „Arieșul Luna” (societate comercială în cadrul căreia soţia persoanei evaluate deține funcția de președinte al societății). Atât persoana evaluată cât şi soţia acestuia au obţinut venituri de la Societatea Agricolă „Arieșul Luna”, informeaza ANI. „Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 76, alin. (1) și (2) din Legea nr. 161/2003 şi art. 301 din Codul Penal al României.”

Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Tor Laurentiu a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here