De la deschiderea procesului în care unul dintre partenerii de afaceri ai lui George Coldea, vărul fostului adjunct al SRI, Florian Coldea, este acuzat de evaziune fiscală, magistraţii de la Tribunalul Cluj din acest dosar au administrat numai amânări, următorul termen de judecată fiind stabilit tocmai la începutul lunii octombrie! Potrivit unor surse din mediul de afaceri clujean, Gruiţă se ocupă de ”lichidarea” firmelor prin care s-au tras ”tunuri” iar patronii vor să scape de ele.
Pentru a da dovadă de implicare şi celeritate în procesele pe care le judecă, magistraţii care se ocupă de dosarul de evaziune fiscală al lui Bogdan Gruiţă, unul dintre partenerii de afaceri ai lui George Coldea, vărul fostul adjunct al SRI, au administrat în aproape jumătate de an numai amânări la termenele acestui proces.
Dosarul a fost înregistrat la începutul lunii decembrie 2016, iar primul termen s-a judecat la începutul lunii mai, unde Gruiţă a spus că nu a avut timp să îşi angajeze un avocat şi mai are nevoie de timp. Următorul termen a fost programat peste o lună de zile, când inculpatul nu s-a putut prezenta din motive de sănătate, iar la al treilea termen judecătorul a amânat cauza pentru administrarea probatoriului depus la dosar. Pentru ca ”peisajul” să fie complet, procurorii au deschis dosarul de cercetare pe numele lui Bogdan Gruiţă tocmai din 2012, însă el a fost trimis în judecată abia după ce ”stabilitatea” fostului adjunct al SRI Florian Coldea a început să aibă de suferit.
Încă din primăvara anului trecut, Gazeta de Cluj a prezentat cum vărul fostului adjunct SRI, George Coldea, este implicat în afaceri din domeniul medical. Coldea a fost partener de afaceri cu Gruiţă în cadrul IMPACT STRATEGIC SOLUTIONS SRL, firmă care acum este radiată de la Registrul Comerţului. La sfârşitul anului 2011, George Coldea şi Gruiţă au cesionat părţile sociale ale firmei menţionate anterior către off-shore-ul DIMERY CORP din Republica Seychelles, locul de vacanţă al lui Florian Coldea. Off-shore-ul respectiv era reprezentat de Bogdan Gruiţă.
”Fantome” pentru off-shore-uri
Potrivit lichidatorului judiciar Curta Eva firma clujeană patronată de Gruiţă şi Coldea a devenit un fel de ”fantomă” după ce acţiunile au fost transferate off-shore-ului. În cadrul unui proces de la Tribunalul Cluj, lichidatorul judiciar care se ocupă de firma Impact Strategic Solution a făcut o cerere de răspundere patrimonială împotriva lui Bogdan Gruiţă pentru suma de 3.388.721 de lei, reprezentând cuantumul datoriilor societăţii. Conform lichidatorului judiciar, în perioada 1 ianuarie – 20 noiembrie 2011, administraţia societăţii a fost realizată de către Bogdan Andrei Gruiţă, iar, începând cu data de 21 noiembrie 2011, administrarea s-a realizat de către asociatul unic DIMERY CORP. din Seychelles. “Prin sentinţa civilă nr. 1595/2015, din 29 mai 2015, când s-a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei, şi, apoi, procedura insolvenţei în formă simplificată, lichidatorul judiciar a notificat atât reprezentantul administratorului statutar , la domiciliul acestuia, cât şi debitoarea, la sediul declarant”, se arată în nota lichidatorului, prezentată instanţei, care a adăugat că toată corespondenţa trimisă la sediul social şi la domiciliul reprezentantului administratorului statutar s-a întors la sediul lichidatorului judiciar, cu menţiunea “mutat de la adresă”.
Potrivit Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor din Cluj Napoca, Bogdan Andrei Gruiţă figurează cu domiciliul la adresa la care a fost trimisă corespondenţa, declarat încă din 22 decembrie 2008, însă nu există o reşedinţă activă a acestuia în Cluj-Napoca.
Potrivit lichidatorului “în mod intenţionat, acesta evită să ia legătura cu lichidatorul judiciar şi cu rea-credinţă nu pune la dispoziţia lichidatorului sau a judecătorului sindic actele societăţii şi nici nu a indicat bunurile societăţii debitoare”. La tabelul creanţelor, masa credală a fost stabilită la suma de 3.388.721 lei.
Potrivit datelor contabile, pentru perioada 2012 – 2014, SC Impact Strategic Solutions SRL nu a întocmit şi nu a depus la organele fiscale bilanţul, chiar dacă societatea a derulat activităţi comerciale în 2012 şi 2013.
În data de 22 aprilie 2016, judecătorul sindic Voichiţa Laura Grunea, de la Tribunalul Comercial Cluj, a admis cererea formulată de lichidatorul judiciar al SC Impact Strategic Solutions SRL în contradictoriu cu Bogdan Andrei Gruiţă, obligându-l pe acesta să plătească întregul pasiv al societăţii aflate în insolvenţă, în sumă de 3.388.721 de lei.
Afaceri cu Sereş
Gazeta de Cluj a prezentat o ”suveică” de afaceri care se învârte în jurul lui George Coldea, vărul fostului adjunct al SRI, Florian Coldea, care în urma unor scandaluri a fost trecut în rezervă, şi a unui magnat din domeniul afacerilor medicale, Mugurel Stancu.
Gazeta de Cluj a prezentat aspecte legate de implicarea vărului lui Coldea în afacerile medicale din România din primăvara anului trecut, iar în urma dezvăluirilor senatorul Valer Marian a făcut o interpelare care aşteaptă şi acum răspuns pentru că reprezentanţii Ministerelor Justiţiei şi Sănătăţii şi-au pasat răspunsurile de la unii la alţii, punând batista pe ţambal.
În afacerile lui George Coldea este implicată şi Lorina Sereş, soţia fostului ministru al Economiei, Codruţ Sereş, care a fost condamnat pentru acte de corupţie în dosarul Hidroelectrica. Firmele respective au încheiat sute de contracte cu instituţiile medicale bugetate din România.
George Coldea a avut legături cu două societăţi care activează în domeniul medical: Medicare Technics şi Eurorad Invest, companie aflată în insolvenţă. Eurorad este administrată de cetăţeanul german DAUS HANS JURGEN, compania fiind deţinută de de două firme, una din Malta, cealaltă din Ungaria (MEDITERRANEAN RADIOLOGICAL SUPPLIES LTD, acţionar majoritar, şi EURORAD 2002 KFT).
Firma Medicare Technics îi are ca asociaţi sunt NECULAI MAZILU, GABRIEL CORNELIU ALBU, FANICA NICULESCU SANDRU, off-shore-ul COMPENIA ASSOCIATES LTD, BT LEASING TRANSILVANIA IFN SA şi firma românească DOMINION INVESTMENTS.
George Coldea mai este acţionar minoritar în cadrul firmei MEDICAL GAZPLUS SRL din Bucureşti alături de compania Ginza Invest. Societatea din urmă este administrată de SERES LORINA IOANA, soţia lui Codruţ Sereş. Firma Ginza a devenit acţionar majoritar după ce Coldea, care în 2014 deţinea 90% din firmă, a vândut un pachet de acţiuni lui soţiei lui Sereş.
Ce firme mai are vărul fostului adjunct al SRI
George Coldea mai deţine, împreună cu soţia lui, Simina, firma Isis consulting din Cluj Napoca. În ultimii doi ani firma a mers destul de rău din punct de vedere financiar pentru că a înregistrat pierderi. În 2014 societatea a declarat o cifră de afaceri de zero lei.
Reporterii Gazeta de Cluj au încercat să obţină un punct de vedere din partea lui George Coldea, însă el nu a răspuns apelurilor telefonice. Coldea a fost contactat la numerele de telefon deţinute de GLOBAL STRATEGIC SOLUTIONS SRL, firmă administrată şi deţinută de George Coldea, şi IMPACT STRATEGIC SOLUTIONS, societate administrată de Coldea împreună cu GRUITA BOGDAN ANDREI şi deţinută de off-shore-ul DIMERY CORP.