Partidele clujene fug de aliantele preelectorale ca si de ciuma. PNL, PD-L si UDMR refuza categoric sa se alieze cu alta formatiune politica, mizând 100% pe fortele proprii.

Alegerile parlamentare din toamna vor ,,testa” din nou priceperea partidelor, punându-le nervii la încercare. Nici nu s-au terminat bine alegerile locale, ca partidele clujene deja s-au pus pe treaba, elaborând strategii si programe. Având în vedere faptul ca sistemul de votare este diferit, stresul politicienilor este mai mare deoarece acum oamenii vor vota oameni si nu liste. Desi introducerea votului uninominal ca sistem de votare nu a fost si nici nu este ,,agreata” de multi politicieni, toti s-au conformat, stabilindu-si strategiile pe baza acestui sistem de votare.

 UDMR lupta singur

Alegerile parlamentare din toamna nu vor fi lipsite de surprize, deja preconizându-se fel de fel de aliante pre si postelectorale, care de care mai ,,ciudate”. Desi existau informatii PCM si UDMR vor face echipa pentru alegerile parlamentare, presedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila a infirmat zvonurile. ,, Nu. În nici un caz nu vom încheia vreo alianta preelectorala. Vom vedea ce rezultate vom obtine în urma alegerilor din toamna si vom decide daca ne vom alia cu cineva sau nu”, a declarat Laszlo. Întrebat ce ar trebui sa ofere un partid Uniunii pentru ca aceasta sa fie de acord sa încheie o alianta, liderul UDMR Cluj a precizat ca momentan totul este o chestiune de programe si ca criteriile se vor decide la nivel national. Desi momentan, Laszlo respinge ideea unei aliante preelectorale, singura sansa a Uniunii de a intra în Parlament ar fi o alianta cu PCM. Însa exista si o alta solutie, o ,,portita” a legii privind alegerea deputatilor si a senatorilor, de care ar putea beneficia, teoretic, si alte partide mai mici, care nu au nici o sansa sa acceada pe cont propriu în Parlament. În ceea ce priveste Consiliile Judetene, la nivel national, UDMR a obtinut 5,13% din voturi, adica putin peste pragul electoral, în timp ce PCM a reusit sa strânga doar 1,01%. Luând în considerare aceste rezultate, PCM nu are nici o sansa sa aiba un reprezentant în Parlament, iar UDMR are sanse foarte slabe în acest sens. Daca cele doua formatiuni si-ar uni fortele, sansele de a accede în Parlament ar creste simtitor.

O ,,portita” de scapare

O alianta politica sau electorala între PCM si UDMR nu si-ar avea rostul. Însa acest aspect nu este în totalitate valabil, datorita unei ,,scapari” a noii legi electorale. Respectiva lege prevede pentru formatiunile politice un prag alternativ, fie câte 5% din totalul voturilor valabil exprimate, la fiecare Camera, fie cumulativ, sase mandate de deputat si trei de senator obtinute direct prin câstigarea alegerilor în colegiile uninominale respective. ,,Legea permite pragul de sase cu trei, care se poate utiliza si la o alianta cum ar fi cea dintre partidul nostru si Uniunea”, a precizat presedintele PCM Cluj-Napoca, Gergely Balasz. Totodata, acesta e de parere ca ceea ce mai ramâne de facut este negocierea modului de împartire a candidaturilor în colegii. Si liderul UDMR, Laszlo Attila e de parere ca în Transilvania s-ar realiza fara probleme acest prag alternativ, însa trebuie sa se evite suprapunerile între candidatii celor doua formatiuni politice.

Eckstein spune una, UDMR alta

Alegerile parlamentare nasc deja dispute chiar în interiorul UDMR. Senatorul clujean Eckstein Kovacs Peter s-a aratat nemultumit de modul de desemnare a candidatilor UDMR stabilit de Consiliul Reprezentantilor Uniunii. În urma cu doua saptamâni, CRU a decis ca desemnarea finala a candidatilor UDMR pentru alegerile generale sa fie facuta de Consiliul Operational al Uniunii, decizie neacceptata de Eckstein, acesta împotrivindu-se impunerii unor candidati de la centru. Renuntarea la procedura prealegerilor a fost explicata de Attila Laszlo prin considerente de natura electorala. Acesta a declarat ca scrutinul preelectoral duce la prea multe scandaluri, ceea ce este inacceptabil, iar cele mai bune solutii sunt sondajele de opinie sau transferarea deciziei catre un for superior.

Desi Laszlo a declarat ca Uniunea nu are de gând sa încheie nici o alianta preelectorala cu nimeni, senatorul UDMR Eckstein a declarat ca pentru alegerile din toamna ar opta pentru o colaborare cu PNL. Acesta e de parere ca o apropiere de PSD ar fi ,,inoportuna” având în vedere ultimele evenimente ce au loc în PSD. Pozitia senatorului vine pe fondul deciziei unor colegi de partid de a se alia cu PSD. „Nu îmi place ordinea de preferinte stabilita în UDMR. În ceea ce ma priveste, sunt multumit de alianta cu PNL, care cred ca merge foarte bine si cred ca nu avem ce cauta lânga PSD atâta timp cât acest partid nu va fi reformat“, a declarat Eckstein.

Preluând ,,modelul” UDMR, nici liberalii nu vor sa se alieze cu nicio formatiune politica pentru alegerile parlamentare din toamna. ,,Nu vom încheia nici o alianta preelectorala, asta e clar. Postelectorala bineînteles ca va fi. Asa se obisnuieste deoarece un partid nu poate sa fie singur la guvernare, are nevoie de un aliat”, a declarat Horea Uioreanu, presedintele PNL Cluj-Napoca. În ceea ce îi priveste pe democrat-liberali, presedintele organizatiei judetene a PD-L, Daniel Buda ne-a declarat ca partidul pe care îl reprezinta nu are de gând sa încheie nici o alianta preelectorala. ,,În nici un caz nu vom încheia vreo alianta preelectorala. PD-L va câstiga alegerile din toamna. În ceea ce priveste alianta postelectorala, am mai spus si repet, social-democratii si liberalii, atâta timp cât sunt condusi de Calin Popescu-Tariceanu nu se afla pe lista noastra de aliati”, a precizat Buda.

În ceea ce îi priveste pe social-democrati, momentan acestia trebuie sa se gândeasca la lucruri mai importante decât aliantele pre si postelectorale, având în vedere ultimele evenimente. Practic, Grupul de la Cluj nu mai exista dupa ce ,,capii” organizatiei judetene a partidului si-au dat demisia de la conducere. Martea trecuta, Vasile Dâncu, Ioan Rus si Vasile Puscas i-au lasat în bataia vântului pe social-democratii clujeni, renuntând la functiile lor din conducerea PSD Cluj. ,,Cel mai destept cedeaza! PSD este prea obsedat de sine, de cum va arata în poza guvernarii, iar conflictul cu noi aducea mari prejudicii stângii”,  a scris Vasile Dâncu pe blogul sau.

Legea nr. 14/2003 a partidelor politice

Art. 28.

(1) Partidele politice se pot asocia pe baza unui protocol de asociere, constituind o alianta politica.

(2) În protocolul de asociere a partidelor politice într-o alianta politica trebuie sa se mentioneze denumirea integrala si denumirea prescurtata ale aliantei politice, precum si ale partidelor politice componente, semnul permanent al aliantei, obiectivele aliantei, modul de organizare si factorii de decizie.  

(4) Semnul permanent al aliantei politice poate fi unul propriu acesteia sau poate fi preluat de la unul dintre partidele politice componente.

Art. 36.

Daca nici unul dintre partidele politice participante la scrutin nu a obtinut majoritatea absoluta în Parlament, partidele politice cu reprezentare parlamentara pot constitui coalitii pentru asigurarea guvernarii. Coalitiile nu sunt supuse înregistrarii, iar protocolul de constituire va cuprinde numai dispozitii privind asigurarea guvernarii si a sprijinului parlamentar.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.