Alegerile parlamentare care se vor desfăşura în data de 11 decembrie se apropie din ce în ce mai mult. Până la alegerile din a doua duminică a lunii decembrie au mai rămas aproximativ şase săptămâni. Potrivit calendarului electoral stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 635/2016, campania electorală pentru acest scrutin se va desfășura în perioada 11 noiembrie – 10 decembrie, dar până atunci, partidele au trecut de un ”hop” important, cel al depunerii listelor cu candidaţi. Gazeta de Cluj vă prezintă cine sunt candidații clujeni la alegerile parlamentare al partidelor PNL, PSD, PMP, ALDE, USR și UDMR. Mai mult, unele dintre formaţiunile mai sus menţionate şi-au şi anunţat “target-ul” pentru alegerile din 11 decembrie.
PNL Cluj speră să obțină cele mai multe mandate
PNL Cluj a depus la Biroul Electoral Judeţean, lista cu candidaţii pentru alegerile din 11 decembrie, liberalii propunându-şi să obţină cele mai multe mandate de parlamentar în judeţ. Pe lista PNL Cluj pentru Senat figurează senatorul Marius Nicoară (vechiul PNL), consilierul județean Călin Tuluc (aripa PDL), Alin Tişe (aripa PDL), președintele CJ Cluj și consilierul județean Gabriela Gârboan (vechiul PNL), în timp ce pe lista pentru Camera Deputaților figurează, în ordine, Florin Stamatian, fost prefect de Cluj, deputatul Adrian Oros, orădeanul Sorin Moldovan, desemnat de conducerea centrală a PNL, vicepreşedintele CJ Cluj, Marius Mânzat, Tudor Ştefănie, fost primar de Turda, Irina Munteanu (vechiul PNL) președintele organizației de femei a PNL Câmpia Turzii, Ovidiu Câmpean (aripa PDL) director în Primăria Cluj, fostul deputat Mircea Puşcă (vechiul PNL).
Din parlamentarii care revin judeţului, PNL Cluj îşi propune să câştige 50 la sută, adică doi senatori şi cinci deputați. Aripa vechiului PNL Cluj a renunţat la un loc eligibil din cele 3 care-i reveneau la Camera Deputaţilor, în favoarea candidatului „paraşutat” de la Bucureşti. Sorin Moldovan, viitor deputat de Cluj, este preşedintele TNL la nivel naţional, provine din Oradea, iar tatăl său este prieten cu fostul co-preşedinte al PNL, Vasile Blaga, originar şi el din Oradea.
”Suntem prima formaţiune politică din judeţul Cluj care îşi depune dosarele de candidatură la BEJ. Am venit cu o echipă serioasă, cu o ofertă serioasă pentru Parlament – oameni cu experienţă dar şi tinereţe. Sunt convins că această echipă de parlamentari o să ştie ce să facă pentru Cluj şi pentru ţară. Vom câştiga suficient de multe mandate încât să fim printre organizaţiile fruntaşe”, a declarat preşedintele PNL Cluj, Daniel Buda.
Oameni necunoscuți pe lista PSD Cluj
Listele cu candidaţii PSD Cluj pentru cele două camere ale Parlamentului României au fost validate de conducerea naţională aşa cum au fost ele aprobate de noua conducere judeţeană. Liviu Dragnea şi echipa sa au mers practic pe varianta propusă de preşedintele interimar al PSD Cluj, Horia Nasra, şi de noul birou politic judeţean.
Pe unele locuri considerate eligibile se regăsesc oameni aproape necunoscuţi pentru o mare parte din electoratul clujean. Primul pe lista PSD Cluj la Camera Deputaților se află Horia Nasra, preşedinte interimar PSD Cluj, urmat de deputatul Cornel Itu, Cristina Burciu, director interimar Compania de Apă Turda, Iulia Trif, viceprimar Gherla din iunie 2016 și Dorel Valentin Pojar, primarul comunei Jucu. Pe locurile eligibile de la Senat se află Vasile Ilea, consilier judeţean din iunie 2016 și Simina Şipoş, şefa organizaţiei de femei PSD Câmpia Turzii.
Conform votului politic din iunie 2016, PSD speră să obţină la Cluj trei deputaţi şi un senator. Din actuala garnitură de parlamentari care îşi încheie mandatul a rămas pe lista de candidaţi doar Cornel Itu, lider al PSD Dej, organizaţie care a avut cele mai multe voturi din judeţ la alegerile locale din acest an.
Ceilalţi doi parlamentari, Aurelia Cristea şi Alexandru Cordoş, nu s-au mai aflat în graţiile noii conduceri a PSD Cluj şi nu au mai fost „titularizaţi” nici de preşedintele Liviu Dragnea.
Un ”parașutat de la București” deschide lista PMP Cluj la Senat
Reprezentanții PMP Cluj și-au depus și ei la Biroul Electoral Județean dosarele de candidatură la alegerile din 11 decembrie. Lista pentru Senat este deschisă de un „parașutat” de la București, iar cea de la Camera Deputaților este deschisă de noul președinte al PMP Cluj Rareș Rusu.
Lista de la Senat este deschisă de Ștefan Burlacu, deputat şi vicepreşedinte PMP la nivel naţional. Pe locul al doilea este Emil Moldovan, fost candidat PMP la Primăria Turda, iar pe locul al treilea Adrian Mic, consilier local în Florești. Pe locul patru se află Eugen Zamblău, de la Câmpia Turzii.
Rareș Rusu deschide lista la Camera Deputaților și este urmat de Marian Morar, lider PMP la Câmpia Turzii. Pe următoarele locuri se regăsesc Adrian Hidicaş, medic veterinar din Gherla, Adrian Nap, lider PMP Turda şi Sebastian Lazin, economist din Dej.
De pe lista candidaților lipsește însă deputatul Adrian Gurzău care a fost acuzat la sfârşitul lunii septembrie de către Direcţia Naţională Anticorupţie de trafic de influenţă în dosarul Carpatica Asig, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus cercetarea sa sub control judiciar.
Bătălie cruntă în ALDE Cluj
Pentru ALDE Cluj, cea mai disputată poziţie a fost locul 1 la Camera Deputaţilor, singura considerată eligibilă de către liberalii conduşi de Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, pe care şi-au dorit-o atât Steluţa Cătăniciu cât şi Mircea Irimie, cei doi copreşedinţi ai ALDE Cluj.
Câştig de cauză a avut Steluţa Cătăniciu, care va ocupa primul loc pe lista de candidaţi pentru Camera Deputaţilor, în urma deciziei conducerii centrale a partidului, deşi există o interdicţie a ANI de a ocupa o funcţie publică. Deoarece Mircea Irimie nu a fost ales să candideze pe locul întâi pe lista de la Camera Deputaţilor, acesta a decis să nu accepte un alt loc pe listele de candidaţi nici la Senat nici la Camera Deputaţilor și va rămâne în continuare copreşedinte al partidului la nivelul Clujului.
Locul doi pe lista ALDE Cluj la Camera Deputaţilor se pare că va fi ocupat de singurul consilier local municipal al ALDE din Cluj-Napoca, Adrian Mureşan, provenit din Partidul Conservator.
Locul întâi la Senat va fi ocupat de cercetătorul Radu Silaghi Dumitrescu, de la Facultatea de Chimie a UBB, inventatorul unei formule de sânge artificial care se află încă în stadiu de testare.
Reamintim că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a trecut-o pe Steluţa Cătăniciu pe site-ul oficial al instituţiei la o secţiune dedicată alegerilor parlamentare 2016, la secțiunea „Persoane care au interdicţia de a mai ocupa o funcţie eligibilă”, iar la „perioada de interdicţie” se spune că aceasta ar fi de „3 ani de la încetarea mandatului 2012-2016”. Asta după ce raportul ANI privind constatarea unei stări de conflict de interese în ceea ce o priveşte pe Steluţa Cătăniciu, din mandatul de consilier local 2008-2012, a fost confirmat şi de justiţie, printr-o decizie definitivă în 2015.
La Senat, lista USR Cluj este deschisă de un jurnalist
Reprezentanţii USR Cluj şi-au ales candidaţii pentru cele două camere ale Parlamentului României dar şi conducerea filialei judeţene. Primele locuri pe listele noului partid pentru parlament sunt ocupate la Camera Deputaților de Emanuel Ungureanu, ONG-ist clujean, Adrian Dohotaru, activist civic clujean, Adriana Cristian, specialist IT și Ovidiu Nistor, jurist, iar la Senat, Mihai Goţiu, jurnalist clujean, activist civic, Liviu Ceclan, inginer mecanic, preşedintele filialei Turda a USR și Romana Harosa, avocat.
La conducerea USR Cluj a rămas Elek Levente, iar Ovidiu Nistor, Liviu Ceclan, Radu Chirilă şi Daniel Doboş au fost aleşi vicepreşedinţi.
Reamintim că actorul Bogdan Bob Rădulescu, a demisionat recent din funcţia de vicepreşedinte al filialei clujene şi s-a retras şi din cursa pentru un loc pe lista de candidaţi după ce în urmă cu mai multe luni a postat pe Youtube un filmuleţ despre ”Mizerabila Biserică Ortodoxă”, în care folosea un limbaj vulgar şi jignitor.
Surprize la PRU Cluj
PRU Cluj și-a depus listele la alegerile parlamentare din 11 decembrie cu o zi înainte de termen. Surprizele însă nu au lipsit. Mircia Giurgiu e primul pe lista de la Camera Deputaților, iar Alexandru Cordoș în fruntea listei la Senatul României. Senatorul PSD Alexandru Cordoş a demisionat din partid pentru a candida din partea PRU la alegerile parlamentare. Acesta şi-a anunţat decizia chiar în ziua în care soţia a fost condamnată, definitiv, pentru trafic de influenţă. Cordoș a declarat că a ales calea patriotismului deoarece îşi iubeşte neamul şi ţara.
Astfel, candidații cu care P.R.U. Cluj va intra în luptă pentru alegerile parlamentare sunt Alexandru Cordoș, Constantin Dănuț Ștefan, Florentin Burz, Mircea Liviu Mitea, Corina Bica, Ioan Sas pentru Senat, iar la Camera Deputaților, Mircia Giurgiu, Narcis Viorel Someșfălean, Bogdan Ungureanu, Martina Luca, Vlad Alexandru Crișan, Bogdan Balc, Ioana Lungu, George Constantinescu și Constantin Oltean
UDMR vrea trei mandate
UDMR Cluj îşi propune să obţină trei mandate, două de deputat şi unul de senator. Pe primul loc pentru Camera Deputaţilor, UDMR Cluj l-a desemnat pe preşedintele filialei judeţene, Csoma Botond, iar pe locul al doilea figurează fostul ministru al Culturii, Hegedus Csilla. La Senat, pe primul loc pe listă se află actualul senator de Cluj, Laszlo Attila.