Mai mulți diavoli tasmanieni au fost eliberați în sălbăticie, în Australia continentală, pentru prima dată după aproape 3.000 de ani de la dispariția lor de pe continent.

Conservaționiștii descriu această măsură drept „un pas istoric” pentru „resălbăticirea” Australiei, relatează AFP și Deutsche Welle, potrivit HotNews.

Aussie Ark, o organizație de conservaționism a animalelor, a dezvăluit luni alături de o coaliție a unor grupuri similiare că a eliberat 26 de specimene într-o rezervație naturală de 400 de hectare aflată la aproximativ trei ore și jumătate de condus la nord de orașul Sydney.

Tim Faulkner, președintele organizației, a afirmat că eliberările „istorice” din lunile iulie și septembrie au fost primele dintr-o serie de trei acțiuni planificate ca parte a unui proiect similar cu reintroducerea lupilor în Parcul Național Yellowstone din Statele Unite în anii 1990, mai transmite publicația HotNews.

Aussie Ark plănuiește ca în următorii doi ani să elibereze încă 40 de marsupiale carnivore.

„Dacă toate lucrurile vor decurge conform planului, animalele se vor reproduce și produce pui, conducând în cele din urmă la o populație sălbatică autonomă”, potrivit unui comunicat al ONG-ului australian.

Conservaționiștii monitorizează animalele prin sondare, gulere dotate cu transmițătoare radio și capcane cu camere video vederi pentru a vedea unde se află, ce mănâncă și dacă se reproduc.

Studiile sugerează că diavolii tasmanieni au dispărut din Australia continentală în urmă cu 3.000 de ani, parțial datorită introducerii câinilor dingo.

„Diavolii au supraviețuit doar pe insula Tasmania, unde câinii dingo n-au ajuns niciodată”, afirmă Aussie Ark despre animalele care acum sunt clasificate drept „în pericol de dispariție” după ce un tip de tumoare facială transmisibilă și fatală în aproape 100% din cazuri a decimat populația de pe insulă.

Se estimează că aproximativ 25.000 de diavoli tasmanieni au rămas în sălbăticie după ce boala a decimat 90% din populația sălbatică.

Diavolii tasmanieni, care pot ajunge să cântărească până la 12 kilograme, sunt cele mai mari marsupiale carnivore din lume, dieta lor constând în principal din alte animale și cadavre.

Diavolii nu sunt considerați periculoși pentru oameni sau animalele crescute de om dar se vor apăra dacă sunt atacați și pot provoca răni serioase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.