Noul episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, Claudiu Lucian Pop, vorbeşte, în prima sa Pastorală de Paşti, de faptul că pandemia şi restricţiile adiacente afectează viaţa tuturor, însă Mântuitorul vine în momente dificile să-i mângâie pe credincioşi.

„Din mila Domnului, sărbătorim şi anul acesta Învierea şi suntem chemaţi să răspundem încă o dată provocării de a rosti ‘Cristos a înviat!’ din tot sufletul şi nu din obişnuinţă, din adâncul inimii şi nu cu jumătate de gură, chiar dacă în jurul nostru nu lipsesc încercări ce ne-ar putea descuraja. Suntem încă în vreme de pandemie şi de aceea supuşi restricţiilor, iar acest lucru afectează viaţa noastră în ansamblul ei. Anul acesta este însă dificil şi din alt motiv: acum aproape patru luni de zile, Preasfinţitul Florentin ne-a părăsit pentru a se întoarce în Casa Tatălui ceresc. O pierdere resimţită cu atât mai mult cu cât ne-a surprins pe toţi prin celeritatea ei. Îl simţim încă prezent în sala Sinodului, în Catedrală, în biserici şi, cu siguranţă, în inimile celor apropiaţi. Fiecare dintre noi mai putem avea şi alte motive de întristare, doar de noi ştiute, în viaţa de familie sau în cea personală. Toate acestea împreună riscă să creeze un sentiment de nedreptate, de parcă altfel ar fi trebuit să decurgă existenţa noastră, a familiei noastre, a lumii în care trăim pentru a ne putea bucura de sărbătoarea Paştilor aşa cum se cuvine”, spune episcopul Claudiu Popa, în Pastorala de Paşti.

El adaugă că Isus vine tocmai în asemenea momente dificile.

„Dacă citim însă toate aceste realităţi la lumina Sfintei Scripturi, descoperim că nu suntem singuri: şi apropiaţii lui Isus, ucenicii, sfintele femei au trăit experienţa noastră. Nu erau ei oare cuprinşi de astfel de gânduri, similare celor ale noastre, în momentul pătimirilor şi mai ales în clipa morţii Învăţătorului preaiubit? Nu îşi spuneau şi ei în inima lor, împreună cu ucenicii din Emaus: noi nădăjduiam să fie altfel? Nu ar fi vrut să sărbătorească în continuare Paştile împreună cu Mântuitorul? Meditând la pasajele evanghelice care descriu aceste momente, înţelegem că Isus vine tocmai într-un astfel de context pentru a ne mângâia, pentru a ne consola, pentru a ne arăta cum să citim şi să interpretăm cu adevărat viaţa şi lumea în care trăim”, mai spune episcopul Claudiu Pop.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.