Există un paragraf care mie îmi place tare mult și pe care mi l-am amintit gândindu-mă la oamenii care își duc veacul la Pata Rât – Și ce ar folosi unui om să câștige toată lumea, dacă și-ar pierde sufletul? 

Dacă ar fi să pastrez ideea și să schimb cuvintele aș scrie așa – Și ce ar folosi unui oraș să se vândă boem, cultural, spiritual, inteligent, când oamenii trăiesc în mizerie, sărăcie, în maldere de gunoaie aruncate de clujenii respectabili…?

Panorama de la Cetățuie, plimbarea de lângă Someș, suntele buclucașe ale copiilor care se joacă în Baza Sportivă din Gheorgheni, festivalurile boeme de Jazz și Vin, concertele impresionate și infinita ambianță festivă, nu acoperă mirosul sărăciei, candoarea mizeriei, lacrimile copiilor care se nasc în casele improzivate de la Pata Rât. 

Realitatea tristă a modernului Cluj, este adesea un murmur aruncat în flăcările gunoaielor. Peste 1500 de oameni – bunici, părinți, copii care caută adesea un iz de aer proaspăt, o adiere de parfum de primăvară sau o îmbrățișare caldă în luna lui decembrie. 

Umilința, dezinterestul, lipsa de umanitate și mai ales lipsa de compasiune umană existând în indivizii robotizați de la conducerea orașului au ajutat la punerea în scenă a poveștii. Povestea Patei, începe în jurul anilor 2010 când familile de rromi de pe strada Coastei, au fost expulzați ilegal din Cluj Napoca fiindcă dăunau imaginii boeme a orașului în plină dezvoltare. O mișcare tulbure, dezamăgitoare în fața unor oameni îmbrăcați în haine sărăcăcioase. O acțiune abuzivă, dată fiind continuarea și anume faptul că Strada Coastei se numește acum Strada Nicolae Ivan și este terenul Bisericii Ortodoxă. Donat bisericii după mutarea forțată a famililor, unde acum este Facultatea de Teologie. 

E urât și există la periferia Clujului. În fața acestei realități, ne-am adunat o mâna de oameni și ne-am hotărât să facem ceva frumos. Nu suntem singurii și știm că putem doar să încercăm să punem o cantitate minimă de alimente pe masă și cu siguranță nu vom învinge dezamăgirea și resemnările celor de acolo, dar sperăm să oferim un strop de speranță printre picurii de praf al Patei. 

Inițiatorii campaniei sunt Mihaela Giuran, Petru Bozeșan și Vlad Cristea, oameni empatici, dornici să privească în inima realității locale. Pe parcurs ni s-a alăturat și Asociația Împreună pentru România Modernă. Suntem recunoscători pentru fiecare suflet care vine alături de acțiunea noastră. Mulțumim fiindcă vă pasă și fiindcă sunteți conștienți de orașul în care trăim!

Organizarea, pregătirea, achiziția adică logistica din spatele acțiunii este coordonată de creatorul de conținut online Mihaela Giuran. Mai mult decât atât Mihaela este persona  care a venit cu ideea de a lua inițiativă. Prin această campanie, ne-a amintit că pentru a putea vedea o schimbare în lume, aceea schimbare are nevoie să înceapă de acasă, fiindcă de cele mai multe ori rasismul este la doar câțiva kilometri de noi.  

Cu scopul de a strânge cât mai multe donații și de a aduce aproape, înspre același scop, cât mai mulți locuitori ai orașului Cluj Napoca, în data de 27 iunie la Baza Sportivă din Gheorgheni se va organiza un Event Sportiv susținut de Petru Bozesan, Dan Onigaoe si Hunor SalakFitFam. Timp de două ore, băieții ne vor antrena corpurile printr-un workout perfect de dimineață, iar la final ne vor răsplăti cu o surpriză bine meritată. Intrarea la eveniment se va face pe bază de donație – bani sau alimente, respectiv produse de igienă (noi), din strangerea de fonduri vom cumpăra alimente de bază și produse de igienă pentru comunitățile de rromi. Așadar, vă așteptăm în echipament lejer, pregătiți de mișcare și dornici de ajutorare! 

“De fiecare dată când aud comentarii despre Cluj, ca fiind Silicon Valley, orașul comoară înghit în sec, fiindcă știu că în spatele tehnologiei, a dezvoltării, a centrului plin de mirosuri de cafea și veselie, există o Pată ascunsă de realitate.” Vlad Cristea – CEO Brandion și Brandion Academy. Vlad va dona 75% din încasările lunii iunie către acțiunea noastră. Click aici pentru a vedea oferta.

Empatia și dragostea pentru Cluj se remarcă de fiecare dată când este nevoie. Antreprenorului și îndrăgitul sportiv clujan Mircea Barna, președintele Asociației Împreună Pentru România Modernă, este și acum alături de oamenii din Cluj. Prin firma Ancada el va dona îmbrăcăminte sportivă pentru acțiunea noastră caritabilă.

Așadar, haideți să privim la Pata din Cluj și haideți să încercăm nu să o acoperim ci să o curățăm! 

Ne vedem în data de 27 iunie, între orele 9:00 – 11:00 am! 

Alte detalii pe pagina de Facebook a evenimentului.

Comunicat redactat de Codruța Greu, publicat de Brandion.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.