Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj Napoca a încheiat un nou contract în valoare de peste 6,5 milioane de lei, fără TVA, cu firma orădeană Euriteh, care se ocupă deja de îngroparea pubelelor de gunoi în domeniul public. Soţii Viorica şi Emilian Gherdan, patronii SC Euriteh SRL, sunt asociaţi cu Goga Vlad Cristian, acuzat de corupţie în afaceri cu deşeuri. Goga a fost şi arestat pentru implicarea lui în afacerea Tahal.
În 12 februarie, RADP Cluj Napoca a atribuit contractul ”Furnizare 1 bucată staţie de tratare mecanică a deşeului solid municipal (DSM) aferent municipiului Cluj-Napoca” firmei orădene Euriteh. Iniţial, contractul fusese estimat la valoarea de 6.785.000 de lei, fără TVA, iar firma soţilor Viorica şi Emilian Gherdan a câştigat licitaţia pentru suma de 6.724.999,88 de lei, fără TVA.
Anul trecut, firma Euriteh a semnat cu administraţia locală un contract cadru în valoare de 4,7 milioane de lei pentru îngroparea punctelor gospodăreşti de colectare a deşeurilor în domeniul public. Potrivit documentelor, la finalul anului trecut ar fi trebuit să fie finalizate 31 de puncte gospodăreşti îngropate din lotul de 100 care urmează să fie finalizat până în octombrie 2018.
Contractul a fost câştigat cu ajutorul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor în urma unei contestaţii depuse de Euriteh referitor la licitaţie. Orădenii au cerut ”anularea hotărârii nelegale a autorităţii contractante (RADP Cluj Napoca, n.red.) conform căreia oferta tehnică depusă de ofertantul SC TEHNIMARKET SRL (o firmă concurentă din Bacău, n.red.) „îndeplineşte în mod echivalent şi/sau superior specificaţiile tehnice din caietul de sarcini” şi anularea hotărârii nelegale a autorităţii contractante conform căreia ofertantul SC TEHNIMARKET SRL „să fie trecut în faza de evaluare financiară”, arată contestaţia Euriteh.
Consiliul a admis plângerea firmei Euriteh şi a dispus ”continuarea procedurii, după îndeplinirea dispoziţiilor de mai sus, prin reevaluarea ofertei SC TEHNIMARKET SRL, potrivit celor cuprinse în motivare”.
Firma din Bacău a deschis un proces împotriva Euriteh şi a RADP Cluj Napoca.
Un asociat cu puşcărie la CV
Firma Euriteh este patronată de soţii Viorica şi Emilian Gherdan, doi orădeni implicaţi în afacerile cu deşeuri. Ei au câştigat licitaţii similare în majoritatea oraşelor din ţară care au primit bani pentru a îngropa în subteran pubelele speciale de colectare selectivă a deşeurilor. De câştigarea unora dintre licitaţii se leagă o serie de controverse legate de preţul contractelor dar şi de faptul că firma este acuzată de o companie spaniolă că ar fi furat tehnologia privitoare la platformele subterane de colectare a deşeurilor.
O explicaţie pentru succesul afacerilor pe care le au soţii Gherdan ar putea consta şi în asocierea pe care au cu un personaj controversat, care a făcut şi arest preventiv în cadrul procesului în care este judecat.
Soţii Gherdan sunt asociaţi cu Goga Vlad Cristian în cadrul firmei STANDARD A WARE SRL, companie care s-a numit iniţial Euriteh Consult SRL.
Goga este implicat, alături de MÎNDROIU ADRIAN, fost director general la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu – AM POSM şi la Direcţia Fonduri Structurale (DFS) din DG AMPOSM,
FRANK NICOLAE, administrator al unor societăţi comerciale de consultanţă, CIMPOCA DANIELA şi BĂRBAT IULIA, toţi implicaţi în procesul de corupţie al companiei Tahal.
Contract de 20 de milioane de lei
Potrivit DNA, ”în perioada noiembrie 2011- aprilie 2013, inculpatul Mîndroiu Adrian, în calitate de director general la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu (AM POSM) şi la Direcţia Fonduri Structurale (DFS) din AM POSM, în mod repetat, a pretins şi primit bani, alte foloase şi a acceptat daruri de la reprezentanţii firmelor conduse de Frank Nicolae şi Goga Vlad Cristian, cu complicitatea inculpatelor Cimpoca Daniela şi Bărbat Iulia, pentru a interveni pe lângă diferiţi funcţionari din cadrul AM POSM pentru favorizarea intereselor comerciale ale grupului menţionat, între care şi firma TAHAL CONSULTING ENGINEERING SRL”, arată rechizitoriul.
Concret, la data de 5 aprilie 2011, între reprezentanţii firmei TAHAL CONSULTING ENGINEERING SRL şi autoritatea de mediu s-a semnat un contract având ca obiect acordarea de asistenţă tehnico-economică pentru direcţiile şi birourile de implementare din cadrul unor organisme intermediare aparţinând de POSM, legat de proiectele finanţate din asistenţa financiară nerambursabilă. Valoarea contractului este de 19,94 milioane de lei.
Pentru a rezolva problemele legate de ritmicitatea plăţilor şi pentru a obţine sprijinul în adjudecarea unor noi licitaţii pe viitor, respectiv 2014-2020, membrii asocierii infracţionale au efectuat mai multe acte materiale de cumpărare a influenţei directorului AMPOSM, Mîndroiu Adrian.
Fond de 50.000 de euro pentru corupţie
La data de 6 februarie 2013, doi dintre membrii asocierii infracţionale, respectiv Frank Nicolae şi Goga Vlad Cristian, la o întâlnire la care a participat şi Mîndroiu Adrian, s-au pus de acord să constituie un fond ilicit de minimum 50.000 euro din care să plătească necuvenit funcţionarii de la nivel local care fie creează probleme în derularea contractelor cu autorităţile statului, fie trebuie mituiţi pentru obţinerea unor astfel de contracte.
În considerarea acestor intenţii, în perioada 21 februarie 2013- aprilie 2013, inculpaţii Frank Nicolae şi Goga Vlad Cristian (fie împreună, fie separat) s-au întâlnit cu un funcţionar din cadrul unui consiliu judeţean pentru a stabili condiţiile de cumpărare a influenţei acestuia pe lângă alţi funcţionari din acelaşi consiliu judeţean sau din cadrul unor furnizori de servicii pe plan local, ca autorităţi contractante, astfel ca anumite contracte să fie atribuite firmelor din grupul condus de Frank Nicolae şi Goga Vlad Cristian. În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpaţilor Mîndroiu Adrian şi Goga Vlad Cristian.