Mihai Chezan, artizanul afacerii Tower, și avocatul lui, sălăjeanul Mihai Ielciu, sunt acuzați de șantaj într-o plângere penală de reprezentanții firmei imobiliare Amistar, compania care edifică proiectele Park Lake. Reprezentanții firmei imobiliare spun că Mihai Chezan le-a cerut un milion de euro pentru a debloca proiectul imobiliar Park Lake.

 

Potrivit unor informații din piața imobiliară clujeană, reprezentanții firmei Amistar Euroconsulting, patronată de Claudiu Zaharia și Andrei Grigorescu, au depus o plângere penală împotriva lui Mihai Chezan, artizanul afacerii Tower, și a avocatului său, Mihai Ielciu, din cadrul Baroului Sălaj.

Potrivit informațiilor, Chezan ar fi încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru terenul pe care se edifică proiectul Park Lake 2 din Cluj Napoca. Însă, el nu a mai continuat procedurile pentru cumpărarea terenului respectiv. Ulterior, terenul a fost vândut firmei Amistar, care s-a apucat de construirea proiectului imobiliar Park Lake 2.

Însă, Mihai Chezan s-a notat în cartea funciară a terenului cu antecontractul de vânzare-cumpărare și le-a cerut patronilor Amistar un milion de euro pentru a renunța la pretențiile avute, astfel că proiectul a fost blocat.

Până la închiderea ediției, Mihai Ielciu, avocatul lui Chezan, nu a oferit niciun punct de vedere reporterilor Gazeta de Cluj referitor la situația în care se află. De asemenea, Mihai Chezan nu a putut fi contactat, el fiind plecat din țară. Momentan se află în Germania într-o locație necunoscută.

Claudiu Zaharia a confirmat existența plângerii penale împotriva celor doi, dar a refuzat să ofere mai multe detalii.

Potrivit unui punct de vedere emis de avocatul SC Amistar, Radu Chiriță, ”faţă de cele publicate, vă solicităm să aveţi în vedere şi să publicaţi şi punctul de vedere al
societăţii noastre, expus în cele două paragrafe de mai jos.
Întrucât presupusa plângere penală la care faceţi referire în cuprinsul articolului este, potrivit acestuia, pe rolul unor organe de anchetă, SC Amistar nu poate confirma existenţa sau conţinutul său. Faza de urmărire penală este o fază nepublică a unui proces penal, astfel încât nimeni, indiferent de calitate, nu poate aduce la cunoştinţa publicului elemente ale dosarului.
Atât SC Amistar Euroconsult SRL, cât şi asociaţii şi administratorul acesteia sunt persoane
conştiente de obligaţiile lor stabilite prin lege şi luptă pentru respectarea legii în toate
planurile. În consecinţă, presupunând că ar exista plângerea penală la care faceţi referire în
cuprinsul publicaţiei pe care o conduceţi, vom putea oferi detalii publice cu referire la aceasta numai dacă procesul penal va ajunge într-o fază publică.”

 

 

 

Chezan așteaptă milioanele de euro

 

 

Mihai Chezan a declarat în presa locală că ”Având în vedere potențialul zonei, am început efectuarea unor demersuri în vederea  realizării efective a urbanizării terenului și autorizării lucrărilor de construcție a proiectului imobiliar. Am adus o echipă de specialiști din Statele Unite și am găsit metode de viabilizare a terenului și maximizare a valorii dezvoltării imobiliare. Am cheltuit resurse financiare importante pentru acest proiect (Park Lake, n.red.). Am plătit bani mulți pentru solutia de viabilizare a proiectului, studiul geotehnic, pentru studiul de arhitectură și urbanism necesar întocmirii documentației în vederea depunerii spre aprobare a planurilor urbanistice zonal și de detaliu, respectiv pentru realizarea proiectului. Pentru că eu aveam domiciliul în Statele Unite, în 2013 i-am adus în proiect pe cei doi (Robert Grigorescu și Ion Claudiu Zaharia, cei doi acționari ai societății Amistar Euroconsult SRL, n.red.), care începuseră deja să construiască Park Lake 1. Am stabilit ca ei să continue demersurile începute de mine pentru noul proiect, care a primit numele Park Lake 2. Convenția a fost ca fiecare dintre cei implicați, eu, de o parte, Amistar, de cealaltă, să primească 50% din proiect. Grigorescu și Zaharia s-au refugiat la Cluj de la București, unde au avut probleme cu legea. Aici au pozat în „dezvoltatori imobiliari responsabili”. Nu le poți scoate însă păcăleala în sânge. Au avut parte și de protecție din partea unor persoane implicate adânc în zona imobiliară. Mă refer aici la arhitecți și avocați celebri ai Clujului, despre care voi vorbi la momentul potrivit. Un rol important în această înșelăciune îl are și Mircea Crișan, reprezentantul doamnelor, un condamnat penal. Din păcate, nu am avut suficiente informații despre oamenii aceștia în momentul când am devenit parteneri și acum trebuie să îmi caut dreptatea în instanță; am de recuperat câteva milioane bune de euro.  Din câte aud, cumpărătorii din Park Lake Cluj 2 nu au fost informați că există un litigiu pe rol și că sunt șanse ca blocul să nu fie terminat!”.

 

Proces încheiat cu înțelegerea părților

În același timp, Mihai Chezan îi acuză pe investitorii imobiliari și pe proprietarii terenului că l-au exclus din business, motiv pentru care a deschis un proces la Tribunalul Comercial Cluj cu obiectul de ”acțiune în constatare”.

Practic, potrivit lui Mihai Chezan, el ar fi fost artizanul din spatele ansamblurilor imobiliare Lake Residence I și II. Acesta ar fi putut fi și motivul pentru care administrația Boc s-a executat fără nici o problemă în eliberarea avizelor necesare edificării acestui proiect imobiliar.

Mihai Chezan a fost condamnat în SUA iar în Cluj este judecat pentru mai multe acuzații penale care gravitează în jurul afacerii Tower despre care s-a scris în presa locală.

Procesul respectiv a avut un curs interesant. La mijlocul acestui an, judecătorii au decis să suspende acțiunea în baza art. 242 CPC. Textul de lege arată că stingerea procesului a avut loc în urma unei înțelegeri între părțile aflate în proces.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here