Proprietarii de restaurante și baruri care fac parte din organizația patronală HoReCa Cluj transmit că vor mări prețurile dacă se majorează TVA-ul pentru grupa de activitate din care fac parte.
„Abia ne revenim după pandemia de Covid 19, timp în care operatorii HORECA au fost cei mai afectați și ne vedem puși în fața unei posibile noi majorări a cotei de TVA, fără o consultare prealabilă a organizațiilor patronale, și fără să se ia în considerare efectele negative pe care le va produce această măsură afacerilor din acest domeniu! Astfel că demersul colegilor de la București este mai mult decât binevenit și sperăm să fie și auzit!”, a declarat Presedintele HoReCa Cluj, Stefan Gadola, unul dintre milionarii din Cluj Napoca.
Consumatorii ar putea resimți o creștere de prețuri
Organizația HORA a tras un semnal de alarmă referitor la posibila creștere a TVA-ului în Horeca de la 9% la 19% și avertizează că poate o astfel de măsură „poate duce industria în colaps”.
„Considerăm o astfel de măsură ca fiind neadecvată situației și care poate duce la un declin semnificativ al afacerilor din domeniu, care abia au reușit să își reconstruiască business-ul după mai bine de 2 ani de pandemie și restricții”, a transmis HORA.
De ce nu trebuie luată în considerare o astfel de măsură? Organizația a explicat pe larg acest lucru:
- În primul rând, aplicarea unei cote reduse de TVA în Horeca este un mod de funcționare a industriei în toată Europa, nu reprezintă o excepție în România. Din contră, o creștere a TVA-ului ar plasa România pe locul 3 după Danemarca și UK, fiind astfel la risc de a pierde avantajul competitiv. În Franța se aplică un TVA de 10%, în Germania 7%, Austria 6% etc. Un sector esențial pentru economie, așa cum este considerat turismul în România, nu ar mai putea evolua în condițiile unui TVA de 19%.
- Evaziunea fiscală nu are încă o soluție de a fi combătută de către stat. Organizația HORA a susținut mereu dezvoltarea sănătoasă a industriei și face față cu greu competiției afacerilor din zonele gri și negre. O soluție ar fi ca autoritățile să caute căi de a obține venituri suplimentare din aceste zone, fără să pună presiune tot pe contribuabilii corecți din sector. O creștere a TVA-ului ar avea un efect invers, creând un context în care ar crește tentația pentru evaziune.
- Creșterea de TVA ar presupune automat și creșterea prețurilor, ce vor fi resimțite imediat de consumatori. Prețurile au tot crescut în ultimul an, iar operatorii sub nicio formă nu au cum să susțină o nouă creștere, mai ales la un astfel nivel. Această creștere s-ar regăsi chiar a doua zi în prețurile către consumatori și ar fi extrem de greu de asimilat de către ei, fie ei români sau străini, care oricum au multe alte opțiuni pentru petrecerea vacanței.
- Contextul pe care îl traversează sectorul – revenirea după doi ani de blocaj cauzați de pandemie. Industria a fost în colaps în cei peste 2 ani de pandemie, sute de afaceri s-au pierdut, mii de oameni au părăsit sectorul. A fost cu siguranță cea mai mare criză a sectorului ospitalității din ultimii ani. De asemenea, nu mai devreme de final de 2022 am avut deja o creștere de la 5% la 9%, discutată, acceptată și asumată de operatori. Se împlinește abia un an de când industria a început să simtă o revenire, dar nu mai poate duce în cârcă o nouă măsură fiscală cu impact atât de semnificativ. Este de neacceptat ca după doar 6 luni să se pună în discuție o nouă creștere, care nu ar aduce decât și mai multă lipsă de predictibilitate.
Bai oameni buni. Eu m-am scarbit de domeniul Horeca din Romania. S-au tot vaicarit si plans din 2020 pana in 2022, au concediat in masa abuziv angajatii, au inchis tot si au luat ajutoare de stat. Patronii romani se comporta de parca afacerile si proprietatile lor ar fi ale altcuiva. Ba, dar in 20 de ani de functionare a unui hotel/restaurant/pensiune, care in mare parte cladirile sunt proprietatea lor, nu dau bani pe chirii. Ei bine, acesti patroni in 20 de ani nu au reusit sa faca o rezerva de bani in firma lor? Adica ei pierderi nu isi asuma doar sa scoata bani din firme si sa fie ei milionari, apai restul, sa moara de foame.
@Dorel
După cum bine ți se potrivește numele ești un … Dorel.
1. De unde ai scos-o tu că operatorii din Horeca sunt și proprietari ai spațiilor? Dimpotrivă, peste 90% sunt chiriași, iar chiriile în Cluj, mai ales în anumite zone, le depășesc pe cele din Europa.
2. Prețurile materiilor prime, ale celor legate de regie și alte consumuri sunt egale sau mai mari decât în Europa.
3. Costurile legate de forța de muncă sunt mai mici luând în considerație salariul net, dar taxarea este extrem de ridicată.
4. Chiar dacă prețurile au crescut, de cele mai multe ori împinse de costuri (da, e adevărat, sunt situații când unii, puțini, au greșit lăcomindu-se), rulajul e mai mic, posibilitățile financiare ale românilor fiind substanțial inferioare locuitorilor din alte țări.
5. Creditele luate de la bănci sunt cele mai scumpe din Europa.
6. Horeca este sectorul care se confrunta cu cea mai mare criză de personal. Cine și-ar permite să dea afară personal?
7. A existat un sprijin post pandemie, dar nu a fost atât de mare cum îți imaginezi tu și nici nu a venit la momentul necesar.
8. Peste tot în Europa și în lume sectorul Horeca este susținut prin politici fiscale și încurajat de către stat pentru că este un contribuabil important din sectorul serviciilor.