În februarie 2019, Neon Lighting SRL, firmă abonată la contractele pentru iluminatul de sărbători în Cluj-Napoca, a primit aprobare pentru PUD în vederea construirii unui imobil de șase etaje pe strada Mărășești (în zona Parcului Feroviarilor). Blocul este contestat de clujeni care spun că pe lângă modul dubios în care a obținut autorizația de construire cu o asemenea înălțime, într-o zonă în care sunt doar case, ”este extrem de grav că s-au construit balcoanele peste trotuar care este domeniu public al municipiului”. Firma clujeană, beneficiară a proiectului, a fost implicată în scandalul banilor publici din Suceava în plină pandemie de coronavirus.

În zona Parcului Feroviarilor, pe strada Mărășești nr. 40 se construiește un imobil cu funcțiuni mixte ce va avea șase etaje – 2S (două subsoluri) + P (parter) +5E (cinci etaje) +ER (etaj retras).

Potrivit planului urbanistic de detaliu, accesul se face din strada Mărăşeşti, iar staţionarea vehiculelor se face în interiorul parcelei, pe locuri de parcare auto şi velo amenajate în spaţii dispuse la subsol.

Încă din faza proiectului, vecinii s-au arătat nemulțumiți, reclamând distanța mică între aceștia și noua construcție sau faptul că blocul le va lua lumina și soarele. Unii reclamă şi vechimea locuinţelor din zonă (peste 90 de ani), iar săpăturile făcute la noul imobil ar urma să le afecteze structura de rezistenţă a locuinţelor şi cer acoperire în caz de daune.

Imobilul de pe strada Mărășești nr. 40

Se poate observa disprețul legii manifestat

Construcția imobilului a avansat, iar pe lângă reclamațiile trecute, clujenii reclamă că ”s-au construit balcoanele peste trotuar care este domeniul public al municipiului și de care sub nicio formă nu se poate atinge”. Vă prezentăm o parte din sesizarea primită pe adresa redacției.

”Se poate constata modul aberant în care se construiește în municipiul Cluj-Napoca, încălcându-se atât normele legale în domeniul urbanismului, cât și cele de bun simț până la urmă. Dar ce mai contează drepturile unor persoane obișnuite care locuiesc pe această stradă când interesul primordial este “banul”? (…)

Balcoanele blocului care se construiește pe strada Mărășești nr. 40, aproape de intersecția cu strada Paris, în zonă de case, acoperă trotuarul deși acesta face parte din domeniul public, nerespectând aliniamentul. 

Construirea blocului a fost aprobată între case și are regim de înălțime 2S+P+5E+E retras, afectând în mod serios viața celor care locuiesc pe această stradă și nu numai.

Este discutabil și dubios modul în care a obținut autorizația de construire pentru un bloc cu o asemenea înălțime în zona respectivă, având în vedere că pe această stradă nu sunt blocuri. O monstruozitate urbanistică! 

Este grav că s-a aprobat această construcție acolo, dar este extrem de grav că s-au construit balcoanele peste trotuar care este domeniu public al municipiului și de care sub nicio formă nu se poate atinge nimeni. Se poate observa disprețul legii manifestat de către unele persoane care se consideră deasupra ei pentru simplul fapt că ei pot, au bani și influență peste tot și nu poate să le facă nimeni nimic. 

Este clar că s-au încălcat prevederile legale în vigoare în domeniul urbanismului și a sănătății publice dacă e să ne raportăm la doar două din domeniile care reglementează foarte clar modalitatea în care se poate edifica o construcție”, sesizează un clujean.

Referitor la cele semnalate, vom reveni și cu punctul de vedere a Comisiei de Urbanism din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Mii de licitații câștigate

Beneficiarul construcţiei, Neon Lighting SRL are sediul social în Cluj-Napoca este condusă de Augustin Dorinel Cosma și Ioan Nemeth. Înființată în anul 1994, societatea are ca și obiect de activitatea ”comerț cu ridicata al aparatelor electrice de uz gospodăresc, al aparatelor radio și televizoarelor”. În anul 2000, Neon Lighting SRL a avut o cifră de afaceri de 2.654.603 lei, iar în 2018, cifra de afaceri a urcat la 46.148.435 lei, declarând un profit de 4,5 milioane de lei. Firma a raportat în anul 2018 aproape 90 de angajați.

Neon Lighting SRL a câștigat mii de licitații, printre clienți fiind primării, consilii județene, inspectorate de poliție, unități militare, regii și companii de stat. Vă prezentăm câteva dintre ele:

Neon Lighting SRL, este firma care se ocupă, an de an, de iluminatul de sărbători în Cluj-Napoca. Pe lângă asta, au existat și altfel de contracte. Spre exemplu, în urmă cu aproximativ un an, Primăria Cluj-Napoca a semnat cu Neon Lighting SRL un acord-cadru în valoare de 2,5 milioane de lei care prevedea suprailuminarea a 100 de treceri de pieton

Iarna precedentă, Neon Lighting a iluminat Zalăul cu 21 de milioane de lei.

În Suceava, în toamna anului trecut, primăria a atribuit direct firmei din Cluj un contract în valoare de 128.920,30 de lei (27.134,26 euro), fără TVA, pentru „furnizare materiale necesare pentru repararea instalațiilor luminoase pentru sărbătorile de iarnă”.

În urmă cu doi ani, Neon Lighting a iluminat de Crăciun un orăşel de nici 5000 de locuitori, la preţul la care a fost iluminat întreg Braşovul. Este vorba orașul Ghimbav (județul Brașov) unde primăria a plătit firmei din Cluj aproximativ 96.000 de euro pentru iluminatul pentru sărbătorile de iarnă, în condițiile în care valoarea totală a iluminatului festiv din Brașov a fost de aproximativ 100.000 de euro.

Directorul administrativ al Neon Lighting SRL este Dániel Árpad Zoltán care face parte și din consiliul de administrație al Centrului Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC). Din consiliul de administrație al CREIC mai fac parte IRINA ELENA GHIȚĂ, asistent local la biroul europarlamentarului Daniel Buda, RĂZVAN RUS, Service manager la firma BT Wild Ranch, societate protejată de fostul șef al CJ Cluj, Marius Nicoară și de fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate, Toma Rus.

Scandalul banilor publici din Suceava în plină pandemie de coronavirus

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a fost acuzat că la două zile după ce președintele Klaus Iohannis a declarat starea de urgență, primăria a semnat un contract de 130.498 de lei (aproape 27.000 euro) pentru achiziționarea unor ornamente luminoase cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Practic, în timp ce medicii de la Spitalul Județean Suceava se luptau cu COVID-19 și cereau echipamente, primăria cumpăra lumini și lumânări de Paști. Contractul a fost atribuit firmei din Cluj-Napoca, Neon Lighting SRL.

În luna martie, în timp ce medicii din Spitalul Județean de Urgență Suceava se expuneau fără apărare în fața virusului care produce COVID-19, Primăria Suceava cumpăra lumini cu ocazia sărbătorilor pascale.

Concret, în 18 martie, Primăria Suceava condusă de edilul liberal Ion Lungu a atribuit, prin cumpărare directă, un contract în valoare de 130.498 lei către SC Neon Lighting SRL din Cluj. Obiectul contractului este, conform anunțului publicat pe SEAP, “furnizarea de ornamente luminoase pentru sărbătorile pascale”.

Astfel, conform anunțului, edilul din Suceava a cumpărat: figurine în formă de lumânare “Santa Rita” confecționate din aluminiu, figurine “Santa Monica”, ouă 3D Pepino cu suport de 1,5 metri înălțime și 10 bannere luminoase “în motive tradiționale brodate cu un tub luminos în culoare alb cald și centrul figurinei sub formă de ouă”. Tot către Neon Lighting SRL a fost atribuit, la 20 martie, și un contract având drept obiect repararea ornamentelor luminoase, în valoare de 10.300 lei.

Modalitatea de încredințare a contractului a fost cea de cumpărare directă.

2 COMENTARII

  1. Toţi se zgâiesc la pozele şi imaginile cu New York. Ce frumos! Dar acolo, sunt multe imobile cu 40-70 de etaje lipite de clădiri vechi cu 3-4 etaje. Şi totul e O.K.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here