La sfârşitul acestei săptămâni, patronul din umbră al CFR Cluj, Nelu Varga, împreună cu omul de afaceri turdean, Costel Călugăr, care ar fi cumpărat drepturile litigioase de la moştenitorul Vlad Sturdza, aşteaptă verdictul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În acest proces penal mai sunt implicaţi fostul vicepreşedinte al Senatului,Viorel Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam şi senatorul Ilie Sârbu.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se va pronunţa în data de 9 martie în dosarul retrocedărilor ilegale a 43.000 de hectare de pădure, cu un prejudiciu calculat de procurori în valoare de 300 de milioane de euro.

În dosar sunt implicaţi patronul echipei de fotbal Nelu Varga şi omul de afaceri turdean Costel Călugăr.

În 2006, Elie Vlad Sturdza, un strănepot al lui Dimitrie Ghica, a cerut în instanţă retrocedarea a mai multe mii de hectare pe motivul că terenurile ar fi fost luate abuziv de Statul Român în perioada comunistă. Instanţele din Bacău i-au respins cererea pe motiv că Sturdza nu ar avea calitatea de moştenitor. Însă, procesul a fost strămutat. La Tribunalul Covasna, unde statul a pierdut procesul, Direcţia Silvică Bacău a fost reprezentată de casa de avocatură „Stoica şi Asociaţii”, după ce, în primele trei instanţe, statul a fost reprezentat de proprii jurişti. Cealaltă parte a fost reprezentată în instanţă de deputatul PSD de Braşov, Ioan Adam.

La doar câteva luni după decizia Tribunalului, moşia Ghica a fost promisă spre vânzare societăţii Prokon Hit Timber, care se angaja să plătească în schimbul ei 140 de milioane de euro. Doar că, potrivit documentelor, vânzătorul nu este moştenitorul Elie Vlad Sturdza, ci doi procuratori, clujenii Varga Ioan Gheorghe şi Călugăr Daniel Constantin, care, cel mai probabil, au cumpărat titlurile de proprietate de la Sturza. Cei doi s-au angajat printr-un precontract ca, timp de doi ani, să nu înstrăineze altcuiva cele 43 de mii de hectare. Cu toate acestea, cei doi au încheiat un contract cu o companie nemţească aflată în grupul HIT Holzindustrie Torgau OHG.

 

Procurorii au cerut pedepse maxime

La ultimul termen al procesului de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a avut loc la mijlocul lunii trecute, procurorul a cerut condamnarea tuturor inculpaţilor din dosarul retrocedărilor ilegale de păduri la pedepse cu executare, orientate spre maximul prevăzut de legea penală.

Astfel, procurorul a cerut o pedeapsă maximă cu executare pentru fostul deputat Viorel Hrebenciuc, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare a banilor. Pedeapsa maximă pentru constituire a unui grup infracţional organizat este de 10 ani, iar pentru spălare de bani este de 12 ani.

De asemenea, procurorul a cerut pedepse maxime cu executare şi pentru ceilalţi inculpaţi din acest dosar: Andrei Hrebenciuc (constituirea unui grup infracţional organizat, instigare la spălare a banilor şi complicitate la trafic de influenţă); fostul deputat Ioan Adam (instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă), fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu (constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălarea banilor); Lorand Andras Ordog, judecător în cadrul Tribunalului Covasna, Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării), Iosif Kadas, Constantin Bengescu, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Gabriela Rodica Zaharia, Anca Roxana Adam (soţia deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov), Iulian Durlan (primar al comunei Căiuţi, judeţul Bacău), Adam Crăciunescu (directorul general Romsilva).

 

Călugăr de la Turda

Costel Călugăr a intrat în atenţia publică atunci când a câştigat, prin intermediul firmei I&C Transilvania Construcţii, a câştigat unul dintre contractele care gravitau în jurul afacerii Autostrada Transilvania. Atunci, afaceristul turdean a fost nevoit să intre în asociere cu o cunoscută firma Euroconstruct din Bucureşti pentru că afacerile mari se fac doar cu asociaţi mari.

Afacerile lui Călugăr din zona satului Mihai Viteazu sunt extrem de bizare, întrucât omul de afaceri a primit o serie de terenuri de la consiliul local al comunei fără vreo licitaţie, ci prin concesionare directă.

Conform unei hotărâri din 2003 a CL Mihai Viteazu, s-a aprobat concesionarea unui teren de 7 hectare către SC Italconsult din Cluj-Napoca, firmă care dorea să construiască acolo o fabrică de cărămidă şi produse ceramice. Societatea se obliga să plătească o redevenţă de 40.050 lei vechi/mp şi 30% din valoarea contractului trebuia plătit în 30 de zile de la semnare, iar restul de 70%, în rate egale, pe o perioadă de 10 ani, iar societatea susţinea la acea dată că va crea circa 200 locuri de muncă.

SC Italconsult era reprezentată de Camillo Torta, reprezentantul Asociaţiei Întreprinderilor Italiene Cluj. Interesant este că, la scurt timp după încheierea contractului de concesiune, destinaţia investiţiei s-a schimbat brusc din fabrică de cărămidă în depozit pentru utilaje folosite în construcţia de drumuri. Implicaţia lui Călugăr în această afacere apare abia în momentul în care omul de afaceri turdean cumpără firma de la italianul Torta şi îşi deschide pe terenul concesionat de primăria din comuna Mihai Viteazu o balastieră care era necesară în contextul construirii autostrăzii. Călugăr mai este vizat într-o anchetă penală a DIICOT într-un caz de evaziune.

 

Patronul CFR Cluj

Gazeta de Cluj a prezentat în exclusivitate că Nelu Varga se află în spatele tranzacţiei prin care Marian Băgăcean a cumpărat pachetul majoritar al clubului de fotbal CFR Cluj. Varga a intermediat vânzarea clădirii C.I.A. din Zorilor către un cetăţean german şi încearcă să preia clădirea Sigma, clădirea respectivă fiind în patrimoniul lui Arpad Paszkany, fostul investitor principal al echipei de fotbal.

 

 

Hrebenciuc a recunoscut

În cadrul procesului, Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut faptele în faţa judecătorilor şi a povestit că a acceptat să intervină pe lângă funcţionarii unor instituţii din Bacău pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza să intre în posesia a 43.000 de hectare de pădure. În schimbul intervenţiei, Hrebenciuc urma să primească 12.000 de hectare, prin încheierea unui act adiţional pe numele fiului său. Acuzaţiile din dosar se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare teren forestier în judeţul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea terenului.

 

2 COMENTARII

  1. Costel Calugar este cel care a „transformat” 100 tone DDT (lindan) de la Turda in 20 000 tone si astfel s-a ajuns la fure de la stat 70 milioane de euro, impreuna cu Tise, Mircea Pop, Berceanu, Dan Besciu. In cladirea lui Tise , de langa Piata Mihai Viteazul, au ajuns o parte din banii nostri. MINESA, un institut cu traditie si dotare, dupa ce a facut toate studiile , investigatiile si cercetarile, a cerut , in 2004, 700 000 de euro pentru acel proiect de mediu, de neutralizare. M-as bucura sa primeasca 100 de ani condamnare, toti, si Tise , si Besciu, toti borfasii care au furat Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.