Tribunalul Cluj l-a achitat pe Ioan Oprean, patronului firmei Nova Taxi, judecat pentru infracţiunea de evaziune fiscală. Deşi din concluziile expertizei contabile şi din suplimentul de expertiză efectuate în cauză a reieşit că cele reţinute în sarcina lui Ioan Oprean au fost infirmate de noi probe de la dosar, instanţa l-a obligat la plata unor despăgubiri civile în sumă de 155837 lei, reprezentând TVA, la care se adaugă majorări de întârziere şi penalităţi până la data achitării integrale.
Oprean Ioan Vasile este asociat şi administrator la SC Nova Superstar SRL. Pe 20 ianuarie 2009, între Nova Superstar, reprezentată legal de Oprean Ioan, în calitate de asociat şi administrator, şi SC Nova Star Impex SRL, reprezentată legal de Aştilean Traian, în calitate de asociat participant, s-a încheiat un contract de asociere în participaţiune, cu scopul declarat de a desfăşura activităţi de întreţinere şi reparaţii auto, respectiv de exploatare a unei spălătorii auto. Din contractul de participaţiune reiese modalitatea de împărţire a câştigurilor comune, care reveneau în proporţie de 6% societăţii Nova Superstar şi în proporţie de 94% societăţii Nova Star Impex. La mijlocul anului 2010, în urma unui control la Gărzii Financiare Cluj, a reieşit că pe primele două luni ale anului 2009 s-a depăşit, la capitolul venituri, plafonul de 35.000 de euro, astfel încât administratorul firmei ar fi trebuit să facă o cerere de plată a TVA aferent serviciilor prestate. În apărarea sa, Oprean susţine că Nova Star nu era obligată la plata TVA, deoarece veniturile realizate din asociere, conform cotei părţi de 6 % care îi revenea prin contract, nu depăşea plafonul de 35.000 de euro stabilit de lege.
Concluziile expertizei
Din expertizele contabile a rezultat că înregistrările contabile au fost efectuate corect în registrele firmei şi raportat la ele s-au achitat toate impozitele aferente lor. Expertiza a arătat că atunci când legea spune că se impozitează toate veniturile dintr-o asociere, ea nu se referă la toate veniturile realizate de o asociaţie, ci la impozitarea cotei care revine fiecărei părţi, conform contractului de asociere.
De asemenea, se arată că dacă s-ar fi considerat ca impozitabil întregul venit al asocierii, ar fi trebuit să se ţină cont de cheltuielile globale ale acesteia, nu să se deducă doar cheltuielile firmei Nova Superstar. Greşeala corpului de control al ANAF a fost că a considerat că Nova Superstar, în calitate de administrator al asociaţiei, ar fi trebuit să plătească impozit pe venitul întreg, nu pe cota de 6% care îi revenea.
Totodată, experţii spun că responsabilitatea pentru conducerea contabilităţii revine, atunci când s-a încheiat un contract de prestări servicii, persoanei autorizate să se ocupe de contabilitatea societăţii, nu administratorului, conform art. 10 alin. 4 al legii 82/1949, Legea contabilităţii.
”Răspunderea pentru aplicarea necorespunzătoare a reglementărilor contabile revine directorului economic, contabilului-şef sau altei persoane împuternicite să îndeplinească această funcţie, împreună cu personalul din subordine. În cazul în care contabilitatea este condusă pe baza de contract de prestări de servicii, încheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili si Contabililor Autorizaţi din România, răspunderea pentru conducerea contabilităţii revine acestora, potrivit legii si prevederilor contractuale ”, reglementează alin. 10 din art. 4 al legii amintite.
Ca urmare, instanţa l-a achitat de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, dar l-a obligat la plata unor despăgubiri civile în sumă de 155837 lei, reprezentând TVA, la care se adaugă majorări de întârziere şi penalităţi până la data achitării integrale.
Parchetul a dat NUP, Tribunalul l-a pus la plată
Patronul firmei de taxiuri Nova din Cluj-Napoca, Oprean Ioan Vasile, a fost judecat pentru infracţiunea de evaziune fiscală, deoarece în urma unui control la ANAF Cluj, a reieşit că, în calitatea sa de administrator al unei asociaţii în care una din societăţile sale, Nova Superstar, era partener, nu a anunţat ANAF în momentul în care veniturile firmei au depăşit plafonul de 35.000 de euro, plafon stabilit de lege ca limită pentru neplata taxei pe valoare adăugată. În prima fază, prim procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a hotărât neînceperea urmăririi penale, dar Tribunalul Cluj a dat câştig de cauză reprezentanţilor Gărzii Financiare, care au atacat în instanţă decizia procuraturii.
Completul de judecată pe rolul căreia se află soluţionarea plângerii înaintată de Garda Financiară contrazice însă concluzia procurorilor. “Contrar organelor de urmărire penală, instanţa de judecată apreciază că apărarea invocată de către învinuit nu poate fi reţinută, contravenind dispoziţiilor legale în vigoare”, susţine completul de judecată.
Conform alin. 2 al Legii nr. 57/2003, “Cifra de afaceri care serveşte drept referinţă pentru aplicarea alin. 1 este constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii efectuate de persoanele impozabile în cursul unui an calendaristic”.
Potrivit metodologiei de aplicare a legii mai sus amintite, în cazul asociaţiilor în participaţiune dispoziţiile şi obligaţiile legale privind TVA revin asociatului desemnat ca asociat administrator, calitate ce revenea în acest caz, conform contractului de participaţiune, firmei Nova Superstar care asigura administrarea asocierii.
De asemenea, conform art. 152 alin. 2 al aceleiaşi legi, la stabilirea plafonului de 35.000 de euro se au în vedere veniturile realizate de asociere în ansamblul ei, nu doar cele ce rezultă din cota de participaţiune. Procentul de 6 % avea relevanţă doar la momentul stabilirii profiturilor sau pierderilor. Din aceste motive, Tribunalul Cluj a admis plângerea formulată de Garda Financiară Cluj şi a reţinut cauza pentru judecarea pe fond.
Oprean a susţinut, atât în faza de urmărire penală, cât şi în timpul procesului, că firma Nova Star trebuia să se raporteze doar la cota de 6 % care îi revenea prin contractul de participaţiune, cealaltă societate fiind singură responsabilă de calcularea TVA aferent cotei de 94% care îi revenea. Pe de altă parte, Aştilean nu ştie dacă firma pe care o reprezintă în asociere, Nova Star Impex, a plătit TVA corespunzător cotei sale de participaţiune. Cum nici măcar ANAF nu a putut să dea un răspuns la această întrebare a instanţei, răspunsul l-a constituit rezultatul expertize contabile şi a suplimentului la expertiză efectuate în cauză.