Viitor încă nesigur pentru unul dintre cele mai faimoase hoteluri ale Clujului. După ce multă vreme s-a speculat că fostul hotel va fi transformat într-un mall sau că va ajunge în proprietate publică, Tamaş Dorel, actualul proprietar, a fost trimis în judecată pentru spălare de bani, înşelăciune, complicitate la înşelăciune, delapidare şi fals în înscrisuri. Alături de acesta, în dosar mai apar numele decanului Baroului Alba, Scudea Doina şi a notarului public Gherman Anca.
Neregulile sesizate de către procurori
Conform comunicatului trimis de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), rechizitoriul întocmit de către procurori arătă următoarea stare de fapt. Astfel, la data de 14 mai 2008, inculpatul Tamaş Dorel Cristain, în calitate de administrator al SC ARDELEANA SA şi o societatea comercială din Cluj Napoca au încheiat un antecontract de vânzare cumpărare cu privire la vânzarea hotelului „Continental” din acelaşi oraş. Preţul tranzacţiei a fost stabilit la suma de 10 milioane de euro, din care a fost achitată suma de 2 milioane de euro cu titlu de avans, diferenţa urmând a fi plătită la finalizarea vânzării. Cu această ocazie, Tamaş Dorel Cristian le-a ascuns viitorilor proprietari împrejurarea că, în cursul anilor 2001 şi 2003, faţă de imobilul care făcea obiectul antecontractului au fost demarate procedurile de retrocedare în baza Legii 10/2001 de către Colegiul Reformat Debreţin şi separat de către Eparhia Reformată din Ardeal. De asemenea, inculpatul Tamaş Dorel Cristian le-a ascuns viitorilor cumpărători inclusiv faptul că proprietarul imobilului, SC ARDELEANA SA, îşi asumase obligaţia de a închiria locuri de parcare de la Primăria municipiului Cluj-Napoca, obligaţie care ar fi revenit cumpărătorilor după perfectarea vânzării.
În acest context, inculpata Scutea Doina a participat la negocierea contractului alături de Tamaş Dorel Cristian şi, susţinând în mod nereal că reprezintă interesele SC ARDELEANA SA în calitate de avocat, le-a creat reprezentanţilor firmei care intenţiona să cumpere hotelul convingerea că imobilul nu are probleme juridice şi că aspectele consemnate în Cartea Funciară corespund situaţiei reale.
După încasarea avansului de 2 milioane de euro, pentru a ascunde provenienţa ilicită a acestei sume, inculpatul Tamaş Dorel Cristian şi-a însuşit suma totală de 702.750 lei sub pretextul că plăteşte salariile a doi angajaţi şi a achitat un credit în sumă de 1.488.406 euro.
Independent de faptele prezentate mai sus, în cursul anului 2008, inculpatul Tamaş Dorel Cristian, împreună cu inculpaţii Soare Angela-Delia, Soare Radu, Gherman Anca (notar public) şi Pop Crinela-Cătălina, persoane apropiate inculpatului Tamaş Dorel-Cristian, au pus în practică un mecanism financiar prin care au indus în eroare reprezentanţii Băncii Comerciale Române – Sucursala Alba pentru ca Tamaş Dorel Cristian să obţină beneficii materiale în mod injust.
În concret, societăţile comerciale reprezentate de inculpaţii Soare Angela-Delia, Soare Radu şi Pop Crinela-Cătălina încheiau în mod fictiv antecontracte de vânzare – cumpărare a unor imobile aflate în proprietatea lui Tamaş Dorel Cristian şi pentru care obţineau credite ipotecare de la B.C.R. – Sucursala Alba. Întrucât respectivele imobile erau deja ipotecate, respectivele credite erau garantate cu sumele de bani obţinute din închirierea lor sau din comercializarea unor mărfuri. În acest scop, Tamaş Dorel Cristian le-a pus la dispoziţie inculpaţilor Soare Angela-Delia, Soare Radu şi Pop Crinela-Cătălina două antecontracte de vânzare cumpărare fictive şi un contract de închiriere. Contractul de închiriere a fost întocmit în fals de inculpata Gherman Anca şi avea ca obiect închirierea unuia dintre imobile de către biroul său notarial.
După ce creditele în valoare totală de 1.080.000 lei (echivalentul a aproximativ 301.920 euro) erau acordate şi banii erau încasaţi de inculpatul Tamaş Dorel-Cristian, inculpaţii Soare Angela-Delia, Soare Radu şi Pop Crinela-Cătălina nu mai finalizau vânzările iar firmele pe care le reprezentau intrau în insolvenţă sau în faliment.
De asemenea, în perioada mai–decembrie 2008, inculpatul Tamaş Dorel-Cristian, în calitate de administrator al SC Ardeleana SA Alba-Iulia, şi-a însuşit nejustificat suma totală de 4.258.491,89 lei din patrimoniul societăţii.
Banca Comercială Română s-a constituit parte civilă cu suma de 116.901.866,66 lei reprezentând prejudiciul efectiv produs şi beneficiul nerealizat.
Expert Insolvenţă SPRL Hunedoara, în calitate de administrator judiciar al SC Ardeleana SA Alba-Iulia, a comunicat că se constituie parte civilă cu suma de 2.047.292,48 lei reprezentând prejudiciul efectiv produs de către inculpatul Tamaş Dorel-Cristian prin însuşirea sumelor de bani din patrimoniul societăţii.
În vederea recuperării pagubei create, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor clădiri şi terenuri aparţinând inculpatului Tamaş Dorel Cristian şi SC ARDELEANA SA.
În ziua de 26 mai 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpatei Scutea Doina pe o perioadă de 24 de ore, iar în aceeaşi zi, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus luarea măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile.
La data de 1 aprilie 2011, la solicitare procurilor anticorupţie, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus arestarea preventivă în lipsă a inculpatului Tamaş Dorel Cristian pe un termen de 30 de zile.
Inculpata Scutea Doina a mai fost trimisă în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Alba Iulia al DNA.
Fragmente de istorie
Hotelul New York, cunoscut sub numele de Hotel Continental din Cluj-Napoca a fost construit în stil eclectic la începutul secolului XX, sub îndrumarea arhitectului Pakey Lajos. Acesta a mai realizat şi soclul statuii lui Matei Corvin din Cluj, gardul de fier al Bisericii Sf. Mihail sau castelul contelui István Teleki din Dumbrăvioara, Mureş.
Iniţial pe locul actual a funcţionat hotelul Național, clădire clasicistă cu un singur etaj. Acesta a fost demolat în 1894, pe locul său fiind ridicat hotelul New York, clădire de colț eclectică. La parterul hotelului a funcționat mai mult de o jumătate de secol o cafenea frecventată de oameni de cultură şi de presă ai oraşului. Aici, Cezar Petrescu, Adrian Maniu şi Gib Mihăescu au înfiinţat în 1921, după ocupaţia maghiară, prima revistă românească de cultură clujeană, celebra „Gândirea”, care ulterior s-a mutat la Bucureşti. În jurul revistei s-a format curentul ideologic al gândirismului, care i-a împrumutat numele. Se presupune că la Hotel New York şi-ar fi baut ultima cafea premierul Octavian Goga în drum spre Ciucea. Unii spun că otrava ar fi fost pusă de către agenţii germani ai regelui Carol al II-lea, alţii susţin că ar fi fost chiar mâna soţiei sale, Veturia Goga.
În perioada chiar de dinaintea revoluţiei, era locul preferat de întâlnire al scriitorilor clujeni: Ion Mureşan, Ion Cocora, Petru Poantă, Augustin Buzura, D.R. Popescu, Aurel Ghurghianu, Victor Felea şi al staff-ului tehnic de la U Cluj. Continental este unul dintre locurile care a scris istoria literară a acestui oraş. Tot de la Hotel Continental au pornit revolta pentru libertate în 1989, Lucian Matiş şi Călin Nemeş. De la hotel şi până la spălătorie, de la club de afaceri şi până la sediul Gestapo în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, “Conti” a fost un martor al istoriei moderne a Clujului în diversele sale momente.
Cei trimis în judecată conform DNA
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
TAMAŞ DOREL CRISTIAN, administrator al SC ARDELEANA SA, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave,
– două infracţiuni de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave,
– spălare de bani, în formă continuată,
– delapidare, în formă continuată,
– două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată;
SCUTEA DOINA, decan al Baroului Alba, în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave;
GHERMAN ANCA, notar public, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi
– fals în înscrisuri sub semnătură privată;
POP CRINELA CĂTĂLINA, administrator SC Monoprod SRL Alba-Iulia, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi
– fals în înscrisuri sub semnătură privată;
SOARE RADU, administrator al SC Asisan Junior Agent de Asigurare SRL Alba-Iulia, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;
SOARE DELIA ANGELA, asociat al SC Asisan Junior Agent de Asigurare SRL Alba-Iulia, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.
Sabin Ripan