Alexandru Hathazi, omul de afaceri care deține un restaurant în zona Pieței 1 Mai și un service auto a fost condamnat definitiv pentru evaziune fiscală, după ce Curtea de Apel Cluj a respins acțiunea depusă de el împotriva sentinței de fond. Alexandru Hathazi este cunoscut prin faptul că polițiștii de la BCCO (Brigada de Combatere a Criminalității Organizate) frecventează restaurantul și pensiunea deține de omul de afaceri.

Alexandru Hathazi deține pensiunea SCHWARTZ de pe strada Răsăritului din Cluj Napoca, cunoscută ca fiind ”locul de taină” al polițiștilor de la  Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Cluj, sediul instituției fiind în apropiere.

În cursul acestei săptămâni, Curtea de Apel Cluj a dat o sentință definitivă în cazul dosarului de evaziune fiscală în care instanța de fond l-a condamnat pe omul de afaceri clujean la doi ani și jumătate cu suspendare.

Hathazi a fost asociat în cadrul firmei Master Car SRL, firmă care între timp a fost radiată, cu NEMETHI ZSUZSANNA, cetățean maghiar. La rândul ei, Nemethi este a fost partener de afaceri cu KINAL CSABA ANDRAS, implicat și el în afacerile cu mașini. El face parte din cercul de apropiați ai lui Toma Rus, fostul șef al BCCO Cluj și fost secretar de stat în Ministerul de Interne.

În 2018, Tribunalul Comercial Cluj a decis închiderea procedurilor de insolvență privitoare la firma Master Car, care până în 2003 s-a numit SCHWARTZ LEASING SRL. Această firmă a obținut de la Primăria Cluj Napoca  autorizația de edificare a unui ansamblu imobiliar cu o înălțime de 10 etaje pe strada Mihai Românul, o zonă de case.

După emiterea autorizației, Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului a contestat documentul.

O neînțelegere urmată de o condamnare penală


Pe de altă parte, HATHAZI spune că ar fi vorba de o neînțelegere. Inspectorii de la Finanțe nu ar fi găsit o parte dintre actele firmei și au considerat că este vorba de o evaziune fiscală.

”Era vorba de niște facturi și bonuri de consum pe care nu le-au găsit cei de la Finanțe când au venit în control. Nu știu despre ce sumă este vorba pentru că acum se lucrează la expertiza contabilă”, a declarat HATHAZI ALEXANDRU. De asemenea, el spune că nu este implicat în afaceri imobiliare. ”Eu nu am făcut afaceri imobiliare, nu mă ocup de așa ceva”, a declarat  Hathazi.

”Condamnă pe inculpatul : HATAHAZI I. ALEXANDRU (…) la pedeapsa de: – 3 (trei) ani 1 (o) lună şi 10 (zece) zile închisoare, cu executare în regim de detenţie, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă calificată şi continuată (676 acte materiale). (…) interzice inculpatului pe o durată de 2 ani, care începe după executarea sau considerarea ca executată a duratei pedepsei principale cu închisoarea, dreptul de a fi administrator la vreo societate comercială. (…) Constată că inculpatul a achitat prejudiciul reprezentând debitul principal în sumă de 611.245 lei şi încă 5 lei din accesoriile debitului principal. (…) obligă inculpatul HATAHAZI I. ALEXANDRU în solidar cu parte responsabilă civilmente SC Hal Scwartz Service SRL, prin Cabinet Individual de Insolvenţă L.D., cu sediul în Botoşani, str. 1 Decembrie nr. 47, jud. Botoşani, să plătească în favoarea părţii civile accesorii la suma de 611.245 lei, şi anume majorări în sumă de 175.895 lei, calculate până la data de 07.07.2015 şi penalităţi în sumă de 125.693 lei, calculate până la data de 07.07.2015, plus accesorii calculate la suma reprezentând debit principal după data de 07.07.2015 şi până la data plăţii integrale şi respinge celelalte pretenţii formulate de partea civilă. (…) Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare cu reprezentantul Parchetului, cu inculpatul, partea responsabilă civilmente şi cu partea civilă”, arată soluția pe scurt a instanței. De asemenea, Tribunalul Cluj a dispus instituirea măsurii de sechestru asigurator pentru opt imobile aflate în proprietatea lui HATAHAZI I. ALEXANDRU”, arată soluția pe scurt a instanței de fond. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here