Firma Selina este una dintre cele mai mari companii de construcții din Transilvania. Societatea a ieșit de curând din insolvență, iar acest lucru coincide cu spălarea patronului Beniamin Rus de acuzațiile penale pentru care a fost trimis în judecată. În urmă cu două săptămâni, Curtea de Apel Oradea a decis să păstreze, cu titlu definitiv, soluțiile de achitare emise de Tribunalul Oradea în urmă cu un an. În dosar au fost implicați mai mulți oameni de afaceri precum și fostul vicepreședinte al CJ Oradea, Alexandru Kiss. Chiar dacă au fost achitați pe motiv că procurorii ar fi avut ”orbul găinilor” atunci când i-au trimis în judecată, prin sentință s-a dispus confiscarea a peste un milion de euro, bani proveniți din infracțiuni de trafic de influență și luare de mită.

Încă un lot de ”oameni de afaceri onești”, conectați politic și cu contracte publice de milioane de euro în derulare,  trimiși în judecată pentru corupție au scăpat datorită judecătorilor care par că sunt angajați la spălătorii și nu în instanțe. 

Beniamin Rus, patronul firmei de construcții Selina, și fostul vicepreședinte al CJ Oradea, Alexandru Kiss, au scăpat definitiv de acuzațiile de corupție care i-au trimis în judecată în urmă cu 7 ani. 

Inițial, ei au fost achitat de judecătorii de la Tribunalul Oradea în baza articolului de lege care stipulează că ”fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”. 

Cu alte cuvinte, judecătorul a considerat că procurorii nu au cunoscut legea, atunci când i-au acuzat pe Rus și pe fostul șef al CJ Bihor. Cu toate acestea, decizia instanței dispune confiscarea a unui milion de euro de la o parte dintre cei implicați în dosar.

Cu privire la inculpatul Rus Beniamin: 1 În temeiul art.396 alin.5 raportat la art.16 alin.1 lit.b teza I Cod proc.pen., dispune achitarea sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor, în formă continuată, (…) dispune achitarea sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor, în formă continuată, (…) dispune achitarea sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (…). dispune confiscarea de la inculpatul KISS ALEXANDRU IOSIF FRANCISC a sumei de 561.832,63 euro, în echivalent lei la cursul BNR de la data plății, reprezentând banii obținuți prin săvârșirea faptei de trafic de influență (…) dispune confiscarea de la inculpatul BOJTOR VILMOS LASZLO a sumei de 903.141,66 euro, în echivalent lei la cursul BNR de la data plății, reprezentând banii obținuți prin săvârșirea faptei de trafic de influență.”, se arată în soluția pe scurt a Tribunalui Oradea.

Procurorii DNA au contestat acest verdict, dar în 23 martie 2023, Curtea de Apel Oradea s-a pronunțat definitiv în această speță.

”În baza art. 421 pct. 1 lit. b Cod procedură penală respinge ca nefondate apelurile declarate de Direcţia Naţională Anticorupţie Serviciul Teritorial Oradea şi inculpaţii Kiss Alexandru Iosif Francisc, Rus Beneamin şi Bojtor Vilmos Laszlo, împotriva sentinţei penale nr. 52/20.04.2022 pronunţată de Tribunalul Bihor. Menține în totalitate dispozițiile sentinței apelate. În baza art. 275 alineat 2 Cod procedură penală obligă inculpaţii apelanţi Kiss Alexandru Iosif Francisc, Rus Beniamin şi Bojtor Vilmos Laszlo la plata sumei de câte 2.000 lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare în apel. (…). Definitivă. Pronunţată azi, 23.03.2023, prin punerea la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, conform art.405 alin.1 din Codul de procedură penală”, arată soluția pe scurt a Curții de Apel Oradea

Cu alte cuvinte, în opinia judecătorilor, fostul vicepreședinte al CJ Oradea și patronul Selina au fost introduși degeaba de procurori pe lista inculpaților chiar dacă, potrivit rechizitoriului, ei erau capetele de afiș din această anchetă !

Chiar dacă judecătorii au constatat că în dosar există infracțiunea de trafic de influență și că peste un milion de euro au fost folosiți în mod ilegal, toți inculpații (Kiss Alexandru Iosif Francisc, Bojtor Vilmos Laszlo, Rus Beniamin, Miklossy Ferenc (administratorul firmei Keviép, preşedintele Camerei de Comerţ din Debreţin), Miklossy Ferenc Laszlo (fiul lui Miklossy Ferenc și administrator al East Bau Construct SRL Oradea) și Roatiș Gheorghe Ioan) au fost achitați. În dosar a fost implicat și Alexandru Mudura, fondatorul complexului comercial Lotus, însă acuzațiile împotriva lui au fost ridicate pentru că a decedat între timp.

Justiția făcută după placul politicienilor

Inițial, Tribunalul Bihor a decis să îl condamne pe Alexandru Kiss, politicianul care a luat șpaga, la 8 ani de închisoare, iar pe Beniamin Rus, omul de afaceri care a dat șpaga, la 4 ani de închisoare, ambele pedepse fiind cu executare.

Însă, Curtea de Apel Oradea a decis că dosarul trebuie rejudecat. În în noiembrie 2020, judecătorii au decis eliminarea din dosar a probelor obţinute în urma interceptărilor telefonice şi audio-video ambientale, făcute de SRI în baza unor mandate de siguranţă naţională. S-a ajuns în situația ca probele să se evapore, astfel că al doilea verdict a fost de achitare, fără ca cei implicați să fie declarați nevinovați.

Potrivit acuzațiilor, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Kiss Alexandru, patronul Selina, Beniamin Rus, administratorul Lotus Market, Alexandru Mudura, şi alţi patru administratori de firme au fost trimişi în judecată de DNA Oradea pentru săvârşirea a diferite infracţiuni. Kiss Alexandru, preşedintele UDMR Bihor pe atunci, a fost de luare de mită, abuz în serviciu şi spălare a banilor, iar oamenii de afaceri, de spălare de bani respectiv complicitate la luare de mită.

În acelaşi dosar au fost urmăriți penal Alexandru Mudura, administrator al grupului de societăți Lotus Market,  Bojtor Vilmos-Laszlo, Gheorghe-Ioan Roatiş, administrator al societății Martex Trans SRL Oradea, Beniamin Rus, administrator al grupului de societăți Selina, Miklossy Ferenc, cetățean maghiar, administrator al societății Keviep Kft Debrețin, şi Miklossy Ferenc-Laszlo, cetățean maghiar, administrator al societății East Bau Construct SRL. Toţi oamenii de afaceri sunt acuzaţi de spălare de bani, iar în cazul lui Bojtor procurorii au reţinut şi infracţiunea de complicitate la dare de mită.

600.000 de euro pentru Kiss

Potrivit anchetatorilor, Kiss Alexandru, Bojtor Vilmos-Laszlo și Beniamin Rus au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți din România (Selina şi Trameco) și SUA (Wasleys Worldwide LLC Washington), prin intermediul căruia, în perioada 2005 – 2006, a fost disimulată plata sumei de aproximativ 600.000 euro. Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății, de către Selina, a unor utilaje pe care Trameco le-a importat de la firme din Germania și Olanda, prin intermediul societății din SUA, controlată de suspectul Bojtor Vilmos-Laszlo. Deși societățile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani și olandezi, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan din Washington la prețuri mult mai mari. „Cei aproximativ 600.000 euro, spălați prin intermediul operațiunilor descrise mai sus, reprezintă foloase necuvenite pe care Rus Beniamin, în calitate de proprietar și administrator al grupului de societăți Selina Oradea, le-a plătit suspectului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc (președinte al Consiliului Județean Bihor la data comiterii faptelor) pentru ca acesta să favorizeze societatea Selina în cadrul procedurilor derulate de CJ Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea. Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de către suspectul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, în cadrul celor două proceduri de vânzare de terenuri, Consiliul Județean Bihor a fost prejudiciat cu circa 8,6 milioane euro”, se arată într-un comunicat al DNA.

1 COMENTARIU

  1. pai benica rus din lupsa se targe dintr-o familie cu vechi state in slujba secu…inca de pe vremea lui draghici-nikolski actionau in sprijinul regimului proletar…baietasul ajuns sofer a fost plasat si prin strainataturi…dupa revolutie a ajuns afacerist fiind papagalul gruparii psd din beeehor si bucale….. justitia kominternisto-psd a stabilit ca papagalul este curat…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.