Într-un cotidian online local a apărut un articol despre “necazurile” familiei Căpuşan care, pusă faţă în faţă cu municipalitatea clujeană, are greutăţi în derularea unei investiţii imobiliare de agrement, o afacere cu o valoare de câteva sute de mii de euro. Problema constă în faptul că pentru realizarea proiectului ar trebui intrat cu buldozerul pe o porţiune din pădurea Făget. Problema şi mai mare este că, în pofida relaţiilor pe care Nicolae Căpuşan le deţine, nu reuşeste să îi convingă pe cei din primăria clujeană să avizeze proiectul. În jurul afaceristului clujean “gravitează” procurori, foşti şefi de poliţie, avocaţi şi alţi “latifundiari” din zonă.

Nicolae Căpuşan este patronul complexului turistic Sun Garden, construit în zona comunei Baciu (jud. Cluj). Însă, Căpuşan a depus documentaţia pentru construirea unui proiect similar în pădurea Făget pe un teren care îi aparţine, dar care face parte şi din arealul protejat Natura 2000. Lotul respectiv a făcut parte din pământurile deţinute de Asociaţia Fiii Mănăşturului. Printr-o serie de jonglerii juridice, ajutat de avocata Sanda Albu, judecată acum pentru fapte penale, Căpuşan a intrat în posesia unei părţi din terenul respectiv. O parte din pământ l-a vândut unei societăţi controlate de investitori ascunşi în mai multe off-shore-uri, la “suprafaţă” fiind americanul Wayne Edward Kalish, polonezul Marek Wiktor Piwek. Iniţial, persoanele din spatele acestei afaceri au vrut să construiască în pădurea Făget un complex imobiliar, însă, după o serie divergenţe, cu administraţiile de Protecţie a Mediului şi cu autorităţile locale, investitorii s-au lăsat păgubaşi.

Însă, acum proiectul este resuscitat, prin intermediul presei, însă sub forma unui complex de divertisment.

“Acum ne spun că terenul figurează în Planul Urbanistic General (cel din 1999, expirat în urmă cu patru ani – n.red) ca păşune, pădure şi că nu putem realiza acolo terenurile de sport, deşi vorbim de aceeaşi unitate teritorială de referinţă ca în cazul terenului pe care s-a făcut spaţiul de joacă inaugurat de Apostu. În plus, se vede clar că terenul nostru nu face parte din pădurea Făget, se vede pe planuri. Şurubaru a înţeles care e situaţia. A înţeles că şi terenul pe care s-a realizat locul de joacă face parte din aceeaşi unitate teritorială de referinţă în PUG şi a trimis o solicitare către echipa Universitatea Tehnică – Planwerk, cei care realizează noul PUG, în care cere modificarea unităţii de referinţă in noua documentaţie pentru a se putea demara investiţia. Plănuiam să investim 400 de mii de euro acolo, într-o bază sportivă, agrement şi tratament, dar cei de la PUG nu au acceptat solicitarea primăriei”, declară în ziardecluj.ro Mihai Hant, persona care se ocupă de administrarea proiectului lui Nicolaie Căpuşan.

 

“Peştii mari” din lacurile lui Căpuşan

Nicolae Căpuşan este patronul firmei clujene Chicago Tour, firma ce a câştigat în 2004 licitaţia pentru cinematografele Victoria din Cluj-Napoca, Pacea Gherla, Fox Turda, Dacia Baia-Mare şi cinematograful din Oradea.

Fostul şef al Poliţiei clujene, PSD-istul Teodor Pop Puşcaş a devenit în urmă cu şapte ani acţionar la SC Euro Hunter, alături de omul de afaceri clujean din domeniul restaurantelor şi imobiliarelor, Nicolae Căpuşan. Miza acestei societăţi o reprezintă lacurile din Mărtineşti care ocupă o suprafaţă totală de 176,42 de hectare de teren, din care 142,57 de hectare de luciu de apă, suprafeţe pe care, în momentul de faţă, acţionarii Euro Hunter nu au nici un contract de moştenire, de vânzare-cumpărare şi nu plătesc nici chirie. Pentru că lacurile au fost acolo, înainte de înfiinţarea acestei societăţi, se pune întrebarea firească cum au ajuns cei menţionaţi anterior să administreze aceste lacuri. Ca într-o “scrisoare pierdută”. Societatea Piscicola, care începuse să acapareze lacurile din judeţ, a intrat în posesia fermelor piscicole de la Mărtineşti. Aceste puneri în posesie au fost făcute cu sprijinul guvernului care dorea privatizarea lacurilor.

În anul 2003, aceste lacuri au fost trecute din patrimoniul Piscicola în cel al Companiei Naţionale de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP), iar trecerea s-a făcut cu titlu gratuit. La acea dată, directorul Piscicola era Mircea Tripon (PSD), care ulterior a devenit şeful Agenţiei Naţionale pentru Pescuit si Acvacultura, filiala Cluj, iar directorul general al CNAFP era Valentin Buksz. Următoarea mişcare făcută a fost ca CNAFP să concesioneze aceste lacuri firmei Euro Hunter. La scurt timp, CNAFP a intrat în subordinea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) şi după aceea, agenţia respectivă s-a desfiinţat. Astfel, fără a fi făcut vreun transfer al concesiunii, cei de la Euro Hunter au rămas cu lacurile în administrare.

Teodor Pop Puşcaş, fost şef al Poliţiei Clujene, are o firmă de pază şi protecţie, PP Protect

 

Clienţii lui Căpuşan

Printre clienţii lui Căpuşan se numără persoane influente din Cluj Spre exemplu, procurorul Fabian Gyula, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj. În 2004, conducerea Asociaţiei Fii Vechiului Mănăştur i-a vândut lui Căpuşan o bună parte din terenul deţinut cu doar 8 euro/mp. Pentru că ceilalţi membri au fost nemulţumiţi de tranzacţia făcută la un preţ sub-evaluat, ei au cerut rezilierea contractului respectiv, dar între timp, Căpuşan vându-se o bună parte din teren. Printre clienţii lui se numără şi procurorul clujean. Astfel, chiar dacă respectivul contract a fost anulat în urma deciziei instanţelor, clienţii lui Căpuşan au rămas cu terenurile respective.

 

Ştefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.