CEC Bank a scos la vânzare prin executare silită unul dintre terenurile care, conform Oficiului de carte funciară Cluj, aparţine afaceristului Mihai Chezan, artizanul afacerii Tower. Până acum, majoritatea afacerilor adunate sub titulatura Tower şi care îl au ca numitor comun pe Chezan sunt ameninţate de faliment. CEC Bank a scos la vânzare terenul de 3.700 mp aflat pe strada Frunzişului pentru a recupera o datorie de 6,4 milioane de lei, iar valoarea lui a fost evaluată la circa 8,1 milioane de lei.

Conform unui anunţ de vânzare al CEC Bank, Chezan este executat silit pentru faptul că una dintre firmele pentru care a girat cu un teren nu şi-a plătit un împrumut în valoare de 6,4 milioane de lei. Firma respectivă, SC Mox Construction a fost atreprenorul general al lucrărilor de construcţie al proiectelor Tower, principala afacere a lui Mihai Chezan, cu dublă cetăţenie româno-americană.
“Am început executarea silită împotriva debitorului SC Mox Construction şi a garantului ipotecare Chezan Mihai Dumitru cu domiciliul în SUA şi reşedinţă în România pentru satisfacerea creanţei creditorului CEC Bank SA Sucursala Cluj-Napoca în valoare de 6.479.124,90 de lei, reprezentând credit plus dobânzi şi dobânzi penalizatoare şi alte speze calculate la data 26.05.2010. Preţul de pornire al licitaţiei este de 8.132.300 de lei, preţ fără TVA, preţ la care a fost evaluat imobilul şi însuşit de către părţi”, arată anunţul de vânzare.
Partea interesantă a acestei executări este faptul că, în această situaţie, Chezan, de fapt, nu va pierde.
“Mox Construction a luat o linie de credit de 1,5 milioane de euro de la CEC. Noi am pus terenuri personale ca garanţie, ca să ajutăm firma. Acum, banca are opţiunea să execute terenul meu, caz în care eu trec în locul băncii. La momentul respectiv, terenul era supraevaluat, iar eu am trecut valoarea creditului, dar nu-i asta suma reală. În cazul ăsta sînt eu şi Bondane, iar Bărbos are dividente neridicate înainte de a intra în insolvenţă”, a explicat Chezan mecanismul acestei afaceri. El a făcut parte din acţionariatul SC Mox Construction, dar atunci când a girat pentru SC Mox Construction iesise din acţionariatul societăţii. Pentru că datoriile pot fi transferate de la o firmă la alta, o parte din datoriile făcute de Mox Construction au fost preluate de SC Tower Management. Până în anul 2008, Mihai Chezan şi Mihaela Barboş figurau ca acţionari în cadrul SC Mox Construction, însă aceştia au plecat din firmă, iar la aproape un an după plecarea lor, SC Mox Construction a intrat în incapacitate de plată. Societăţile aflate în această situaţie sunt administrate de o firmă de insolvenţă care stabileşte un tabel al creditorilor care au de primit bani în urma acestei proceduri. SC Mox Construction are de returnat o sumă totală de 24.839.842 de lei (aproximativ 6 milioane de euro), iar din aceşti bani, conform tabelului preliminar al creanţelor, aproape jumătate din sumă ar ajunge la Virgil Fiastru (158.043 lei), Mihaela Barboş (500.509 lei), Mihai Chezan (5.500.001 lei), Cristina şi Ion Bondane (5.500.000 lei), adică la cei care sunt implicaţi în proiectele Tower. Conform unui raport al specialiştilor care se ocupă de procedura de insolvenţă în care a ajuns SC Mox Construction, majoritatea creanţelor (89,96%) sunt deţinute de SC Tower SRL.

Afaceri Agro-Zoo-Boo

Interesant este faptul că Universitatea de Stiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj a încheiat cu Chezan un contract de concesiune al unui teren de lângă Billa din Mănăştur, locul unde Chezan are în construcţie un proiect imobiliar, iar, în schimb, afaceristul s-a angajat să construiască un hotel pentru USAMV, care până acum nu a fost finalizat.
La mijlocul lunii februarie 2007, USAMV a scos la “bătaie” terenul respectiv pentru a se asocia cu o societate comerciala interesată de o posibilă investitţe. Astfel, sub cupola “asocierii în participaţiune”, Universitatea nu a mai făcut o licitaţie pentru alegerea unui investitor care, conform unui caiet de sarcini, să fie interesat de construirea unui hotel cu cel puţin 70 de camere duble. Viitorul hotel va fi cedat USAMV, iar restul terenului, de circa 1,3 hectare, va sta la dispoziţia investitorului. Neregulile care ar putea fi imputate Universităţii sunt că, prin emiterea unui caiet de sarcini, instituţia ar fi trebuit să organizeze o licitaţie, nu o cerere de ofertă, aşa cum a avut loc între USAMV şi SC Tower SRL. Conform Ordonanţei nr.34 (a achiziţiilor publice) caietul de sarcini trebuie să fie completat cu fişa de date a proiectului, punctajul de departajare a participantilor şi alte date de departajare. Mai mult, ţinând cont de faptul ca USAMV beneficiază de fonduri publice, licitaţia ar fi trebuit să fie publică, iar scopul instituţiei este determinat ca făcând parte din sistemul educaţional şi nu din cel eoconomic sau financiar.
Conform unor informaţii confidenţiale, Chezan ar fi girat cu terenul primit în concesiune de la USAMV contractarea unui împrumut bancar. În situaţia în care el nu va onora plata împrumutului, banca va putea să beneficieze de concesiunea terenului respectiv din zona Billa din Mănăştur, dar nu va fi nevoită să mai edifice hotelul promis de Chezan celor de USAMV.
“În situaţia ipotetică în care cineva garantează cu un teren luat în concesiune şi nu mai plăteşte împrumutul respectiv, creditorul este îndreptăţit să se folosească de concesiune cupă cum crede de cuviinţă. Cu toate acestea, aplicat pe cazul respectiv, creditorul nu mai este obligat să facă hotelul respectiv, pentru că banca, să spunem, nu va fi obligată contractual să construiască ceea ce a promis altcineva. În această situaţie, cei de la universitate, dacă se vor simţi nedreptăţiţi, sunt în măsură să deschidă o acţiune pentru nerespectarea clauzelor contractuale, dar împotriva celui cu care au încheiat contractul, nu a celui care a dobândit concesiunea”, explică un specialist jurist.

Căutat în America şi Cluj pentru acelaşi lucru

Gazeta de Cluj a mai prezentat faptul că Mihai Chezan este preşedintele a două companii surori, Mox Realty şi Mox Construction Inc, care activează în domeniul construcţiilor şi a vânzării lor. Conform clasificării financiare din State, afacerea lui Chezan se situează cu o cifră de afaceri anuală de circa 500.000 de dolari şi este considerată una de talie mică. Majoritatea clienţilor pe care I-a avut prin intermediul acestor două societăţi au fost români stabiliţi peste ocean şi care, după ce au bătut palma cu Chezan, s-au plâns că au luat ţepe de la acest afacerist clujean. Unul dintre clienţi, George Constantinescu, după ce a încheiat un contract cu Chezan l-a acuzat pe acesta din urmă că este “mincinos” şi “hoţ” şi îi sfătuieşte pe cei innteresaţi să îşi cumpere case să îl evite pe Chezan şi pe firma Mox Construction. “Mr. Chezan(mike)..”pisu” is not just a thief ,liar,jerk. he doesn't honor his contracts. he doesn't pay people working for him he owe hundreds of thousands dollars he is a criminal for your own good don't do any business with him or Mox Construction”, arată clientul nemulţumit.
În Cluj, firmele Tower au zeci de procese deschise de clienţi în care oamenii vor să rezilieze contractele de vânzare-cumpărare încheiate. O parte dintre cei intervievaţi spun că, dacă vor vedea că nu va fi nici o posibilitate să îşi primească locuinţele pentru care au plătit, le vor face plângeri penale pentru înşelăciune patronilor de la Tower. “Acum mi-e frică să merg să depun plângere penală pentru că mi-e că n-o să mai văd nimic şi rămân cum au păţit oamenii cu Leontiuc. El (Michael Chezan, n.red.) ne tot pomite că se rezolvă problemele, că se apucă de construit şi tot felul, da’ sincer, mi-e teamă să nu fie aşa. Dacă văd că nu se face nimic, o să ne strângem mai mulţi şi depunem plângere la procuratură pentru înşelăciune, că nu se poate chiar aşa. O fi ţara asta fără stăpân, da’ să furi aşa, fără nici o frică, nu mi se pare normal”, este de părere unul dintre clienţii lui Chezan.

În 2008, SC Mox Construction a avut o cifră de afaceri de 35.596.345 de lei, iar conform unui alt raport oficial, în 2007, această societate de construcţii a avut un profit de 1,26 milioane de lei. Conform raportului de insolvenţă, principalele proiecte la care a lucrat SC Mox Construction SRL sunt River Tower, Tower Parc şi Silver, proiecte care în final depindeau de aceeaşi sursă de finanţare. “Am putea susţine chiar că Mox Construction SRL a depins de un client unic – finanţatorul celor trei proiecte. Pe fondul crizei economice, care a afectat foarte grav şi investiţiile în domeniul imobiliar, finanţarea proiectelor de către dezvoltatorii imobiliari a fost sistată începând cu trimestrul IV al anului 2008. Acest aspect a împiedicat în mod direct activitatea antreprenorului general, care s-a văzut în ipostaza de a nu putea recupera de la beneficiari contravaloarea lucrărilor efectuate, fapt ce s-a răsfrânt mai departe asupra subantreprenorilor şi furnizorilor debitoarei”, arată raportul menţionat. În vara lui 2008, Mox Construction a cumpărat de la SC Tower 33 de apartamente din ansamblul Tower Parc, cu o valoare totală de 3,5 milioane de euro. “Conform antecontractului încheiat, plata acestor apartamente se va realiza prin compensare între cele două societăţi cu datoria pe care Tower SRL o are faţă de Mox Construction SRL. La momentul întocmirii prezentului raport, administratorul judiciar analizează oportunitatea denunţării sau menţinerii acestui contract şi în funcţie de posibilităţile Tower SRL de a achita datoria către debitoare”, arată raportul de insolvenţă.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.