Uniunea Europeana si organismele ei au fost consolidate prin Tratatul de la Maastricht din 1993, considerat "Tratatul Uniunii Europene". Tot in acelasi an, Facultatea de Studii Europene(FSE) din cadrul Universitatii Babes-Bolyai lua nastere printr-un proiect  triumfalist al actualului ministru de Externe, Andrei Marga.

Unii considera ca facultatea a fost infiintata doar pentru a-si sprijinii acolitii, dintre care unul dintre cei mai aprigi sustinatori a fost Michael Shafir. Pana la urma, FSE trece intr-o noua era prin care incearca sa tina pasul cu prezentul: de la scrisul proiectelor europene pana la evaluarea lor si nu numai. 

 

Profesorul Michael Shafir a facut chiar o donatie triumfalista pentru FSE, o biblioteca pentru studentii facultatii, retrasa ulterior cu un bonus socant pentru statul unui profesor universitar: jigniri adresate atat profesorilor din UBB care sunt platiti in sistemul "plata cu ora", dar si lui Nicolae Paun(foto). Cel din urma a devenit intre timp decanul Facultatii de Studii Europene(FSE) in mandatul rectorului Ioan Aurel Po, si a considerat ca jignirile trebuiesc platite asa ca i-a intentat un proces lui Schafir atat pentru jignirile pe care acesta i le-a adus propriei persoane, cat si comunitatii UBB. Pentru a ingropa securea razboiului, la 20 de ani de la infiintarea facultatii, Paun s-a hotarat sa renunte la acest proces. Decanul, reprezentat de fiul sau, a trimis notificarea catre tribunal, apoi l-a anuntat si pe Schafir despre acest fapt. Cu toate acestea, membrii Facultatii de Studii Europene probabil nu va fi uitat niciodata de comunitatea academica din Cluj, Schafir devenind persoana non-grata.

Surse din apropierea lui Nicolae Paun ne-au spus ca acesta ar fi spus ca "nu ar mai dori sa construiasca tribune unora care prin vointa lor s-au autoexilat in afara UBB."

"Tatal meu a zis ca nu mai vrea sa aiba polemici sterile cu istoria si sa ii fac o hartie ca renuntam la proces. Am trimis o adresa catre domnul Shafir in care l-am informat ca am renuntat la proces", a explicat pentru Gazeta de Cluj Ciprian Paun, avocatul si fiul lui Nicolae Paun. Dovada renuntarii la judecata se poate observa in a doua imagine.

 

 

Doua decenii de studii europene 

 

"Prima dată nu este vorba de o reclădire a Facultăţii de Studii Europene, ci aceasta îşi continuă dezvoltarea. Ea şi până acum a fost o facultate bine aranjată, putem discuta despre asta: licenţă, masterat, doctorat(n.r. toate au fost disponibile în cadrul facultăţii). Practic nu am schimbat nimic pe fond, însă este o continuare a proiectelor facultaţii. Este vorba despre ceva mai semnificativ şi o mai mare deschidere internaţională ca până acum.

 Facultatea de studii europene îşi continuă mersul, dar ce este important este că în acest an avem 20 de ani de existenţă, se trece de la o perioada nu aş spune triumfalistă, dar de la o perioadă de informare şi diseminare a europenisticii imediat după integrare, la o perioada de expertiză, de consiliere, de deschidere către instituţii şi comunitate" ,a declarat pentru Gazeta de Cluj Nicolae Paun, decanul Facultatii.

Mai multe despre aniversarea Facultatii de Studii Europene, dar si despre un nou profesor "de lux" care s-a alaturat echipei, proiectele europene castigate, investitii si multe altele puteti citi doar in numarul urmator din Gazeta de Cluj.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.