Primăriile comunelor şi oraşelor din judeţul Cluj au încheiat, pe ultima sută de metri, contracte cu diferiţi furnizori de utilaje pentru dezăpezire şi materiale antiderapante.
Consiliul judeţean Cluj are în acest moment contracte de intervenţii şi dezăpezire pentru autostrada Transilvania, drumurile naţionale şi drumurile judeţene, şi există stocurile de materiale antiderapante necesare. În mediul rural sunt 21 de primării care au încheiat contracte cu operatori economici pentru asigurarea acţiunilor de deszăpezire, 9 primării sunt în curs de derulare a procedurilor specifice pentru încheierea contractelor , 33 de primării asigură viabilitatea drumurilor publice în regie proprie, iar 17 primării asigură viabilitatea drumurilor publice atât în regie proprie cât şi prin operatori economici, încheind contracte în acest sens.
Prefectul anunţă linişte şi pace
În acest an, norocul judeţului Cluj este că prima ninsoare a durat puţin şi nu a cauzat înzăpeziri în zonele de munte. Prefectul a efectuat „două-trei vizite”, de ochii lumii, şi exact în acele locaţii a găsit şi probleme.
„Am vorbit cu directorul de la RAADPP Cluj, Mircea Avram acum câteva zile, deoarece am fost în control la nişte depozite de dezăpezire. Din păcate, sunt anumite probleme, dar sper să se soluţioneze. La Câmpia Turzii trebuia să fie o firmă ce gestionează dezapezirea pe drumurile judeţene din zonă. Mai ales pe partea dintre Câmpia Turzii şi Turda. Cantitatea de sare pe care o aveau în depozit nu era suficientă, nisipul era de fapt de o granulaţie mai mare, adică pietriş. Pietrişul ce îl aveau ei nu se încadra la material derapant adecvat. O altă problemă era că trebuiau să fie 16 utilaje disponibile şi nu existau în realitate atâtea. În Feleac, la baza de dezăpezire de acolo, lucrurile erau aproximativ în regulă. Contractul se semnase recent, iar operatorul nu a apucat să îşi mute utilajele, dar se remediază situaţia.
În Turda situaţia era în regulă, mai puţin o observaţie făcută de cei de acolo, că pentru zona de deal li se interzice să folosească nisipul pe drumurile naţionale, şi trebuie să pună doar sare. În stoc ei stăteau cel mai bine. Aveau 180 de tone de sare.
Cei de la RAADPP Cluj ne-au comunicat situaţia după prima ninsoare şi astfel ştiu că s-a intervenit pe 21 de sectoare de drum judeţean cu 17 utilaje.
Desigur că temperaturile vor scădea şi va apărea poleiul, dar momentan nu am sesizări din partea primăriilor cum că ar avea probleme”, declară prefectul Gheorghe Vuşcan.
Măguri-Răcătău şi-a luat o utilaj performant
Primarul din comuna Măguri-Răcătău, Petru Prigoană s-a gospodărit din timp. Datorită faptului că suprafaţa de drum din comună este mare, iar ofertanţii pentru contracte cu primăria nu se înghesuie, Prigoană a găsit o soluţie bună.
„Avem un utilaj performant care face toate operaţiunile de dezăpezire. E adevărat că a costat 200 de mii de euro, dar nu există să nu facă faţă. Avem 60 de km de drumuri comunale. au fost ierni in care nu ne-am descurcat. Acum avem pe stoc 100 de tone de sare şi nisip”, spune primarul din Măguri-Răcătău, Petru Prigoană.
La Mărişel primarul se descurcă cu un tractor şi un escavator
„Avem o firmă ce deţine un tractor cu lama şi un buldo-excavator . Acum doi ani am lucrat cu RAADPP-ul ,dar am renunţat la colaborare. Din păcate, atunci când dau anunţul de organizare a licitaţiei pentru contractul de dezăpezire, nimeni să se înscrie. Acum avem o soluţie provizorie şi sperăm să facem faţă”, explică Traian Mariş, primarul din Mărişel.
Muntele Băişorii va fi luat cu asalt
Staţiunea Muntele Băişorii este una dintre importantele destinaţii turistice din judeţ pe timp de iarnă.
Băişoara, cea mai apropiată comună de Muntele Băişorii, o are la conducere pe primăriţa Luca Minodora. Contactată pentru a afla cum s-a pregătit administraţia locală pentru posibilele condiţii de iarnă, Luca Minodora nu este îngrijorată de polei sau zăpadă, ci mai degrabă de căderile de copaci.
„Primăria are un buldo- excavator. Drumul Judeţean a fost curăţat destul de repede de cei de la RAADPP. Au fost solicitări din staţiune să intervenim, dar nu multe. Problema e că am avut căderi de copaci. Din fericire, nu au fost victime . Unul dintre copaci a căzut chiar în faţa utilajului de la RAADPP, pe carosabil, la câţiva metri de el. Noroc că nu a păţit nimic angajatul instituţiei.
Pe drumurile comunale am optat să nu pun sare, doar nisip, pentru că vreau să le îngrijesc. Avem nisip tot timpul. Nu depozităm cantităţi mari, dar când rămânem fără aducem basculante şi suplimentăm. Anul trecut au fost câteva situaţii de înzăpeziri, în satul Boc ţin minte că s-a intervenit o zi pentru a îndepărta zăpada dintr-o zonă mai afectată ”, spune Luca Minodora.
Directorul de negăsit
Contactat pentru a obţine o declaraţie completă de la RAADPP Cluj directorul Mircea Avram nu a răspuns. Într-un comunicat oficial din partea instituţiei se arăta că RAADPP Cluj „a acţionat cu utilaje cu lamă pentru curăţirea zăpezii şi lărgirea carosabilului, iar în zonele montane s-au împrăştiat şi materiale antiderapante pentru combaterea lunecuşului.”
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan a transmis şi el o circulară prin care atrăgea atenţia firmelor ce s-au angajat să asigure circulaţie pe perioada de iarnă.
„Atenţionez pe această cale societăţile care au câştigat contractele de deszăpezire asupra faptului că voi lua toate măsurile necesare legale pentru ca cetăţenii acestui judeţ să circule în condiţii de siguranţă şi securitate, motiv pentru care voi întreprinde controale inopinate pe drumurile judeţene, astfel încât să mă sigur personal că niciunui clujean nu-i va fi pusă viaţa în pericol de zăpada căzută. De altfel, în contextul în care se apropie sărbătorile lunii decembrie iar mulţi clujeni şi nu numai se vor îndrepta spre zonele rurale şi spre cele cu potenţial turistic ridicat, înregistrându-se astfel creşteri semnificative ale traficului auto, e important ca cetăţenii să fie convinşi că se pot deplasa în condiţii de maximă siguranţă, fără ca viaţa să le fie pusă în vreun fel în pericol”, declară Mihai Seplecan.
Se poate învăţa din greşeli?
La începutul acestui an, Gazeta de Cluj arăta cum Mircea Avram prezenta doar informaţii cu privire la drumurile dezăpezite, fără să anunţe ce probleme existau în judeţ. Ba, mai mult, când directorul arăta prin filmuleţe că la Băişoara se efectua o dezăpezire completă, realitatea din teren era cu totul alta.
Mircea Avram şi-a lăudat activitatea de director al RAADPP, din decembrie 2014 până în prezent. Acesta susţine că echipa condusă de el a făcut faţă condiţiilor nefavorabile de ninsoare. Însă, pe lângă persoanele nemulţumite de drumul înzăpezit la începutul anului, ce duce spre pârtia Muntelui Băişorii, un autobuz CTP care circula pe Valea Chintăului, la începutul lunii ianuarie, a pierdut direcţia şi, din cauza poleiului, s-a răsturnat în şanţul de pe marginea drumului.