Elena Băsescu, fiica preşedintelui României, a declarat, săptămâna trecută, că a demisionat din PD-L şi a decis să candideze ca independent pentru alegerile europarlamentare.

Pentru a putea candida la alegerile europarlamentare din 7 iunie, Elena Băsescu va trebui să adune, până în data de 7 aprilie, cel puţin 100.000 de semnături.

Vorbeşte bine o limbă străină…

Lovitură de teatru în scandalul legat de candidatura fiicei preşedintelui Traian Băsescu, la alegerile europarlamentare. A doua zi după ce şeful statului a declarat la Realitatea TV că subiectul a fost tranşat, dar fără să spună şi cum, Elena Băsescu a făcut un anunţ şoc: va demisiona din PDL şi va candida singură la alegerile europarlamentare din 7 iunie.

„Eu sunt convins ca fiica mea ştie ce are de făcut pentru că am crescut-o eu. Este mult mai deşteaptă decât o credeţi, e totuşi un copil care a terminat în SUA, la James Madison University, şi-a echivalat studiile şi aici, vorbeşte foarte bine o limbă străină“, a declarat Traian Băsescu. Preşedintele a menţionat şi un incident, mediatizat de presă, în care Elena Băsescu a folosit greşit pluralul cuvântului „succes”, precizând că dacă televiziunile ar fi difuzat până la capăt respectiva înregistrare, s-ar fi putut vedea că fiica sa s-a corectat imediat.
În ceea ce priveşte declaraţiile Alinei Mungiu Pippidi, şeful statului a considerat că abordarea acesteia este una greşită deoarece pleacă de la premisa că şeful statului şi fiica acestuia sunt lipsiţi de bun simţ. Traian Băsescu a îndemnat ca fiica sa cea mică să fie privită, pe viitor, cu mai multă atenţie, dar „nu când este pe podium”.

…dar are probleme cu limba română

Cariera Elenei Băsescu poate fi caracterizată ca fiind una plină de „succesuri” şi eşecuri, aceasta făcându-se remarcată prin mai multe gafe.

Seria de gafe ale fiicei preşedintelui Traian Băsescu a început anul trecut în martie, când, proaspăt aleasă într-o funcţie de conducere în PD-L, ea a acordat un scurt interviu plin de… „succesuri”. La scurt timp după aceea, Elena Băsescu a intrat din nou în atenţia mass media. Încercând să îşi exprime admiraţia pentru liderul PD-L, Emil Boc, mezina preşedintelui a întâmpinat din nou dificultăţi în exprimare. „Domnul Boc editează cu succes câteva fraze”, spunea ea atunci.
În urmă cu aproximativ o lună, Elena Băsescu a comis din nou o gafă de zile mari. Atunci, e a confundat finala UEFA Europa League, care va fi găzduită de Bucureşti în 2012, cu un termen inventat de ea, „Euro clic”. „Nu ştiu ce este acest Euro clic. Nu sunt pasionată de fotbal. Îmi place că o să fie acest Euro clic, dar mi-ar plăcea să se facă mai multe şi pentru alte sporturi”, a spus Elena Băsescu.

Problemă tranşată prin demisie

„Eu nu doresc să mă ascund după listele unui partid, nu doresc ca tatăl meu să fie acuzat de nepotism şi PD-L să fie pus în situaţia dificilă de a alege între mine şi intelectuali, şi ca urmare am decis să demisionez din PD-L”, a declarat Elena Băsescu. Dar pentru a-şi putea depune candidatura la alegerile europarlamentare, fiica preşedintelui Băsescu trebuie să adune 100.000 de semnături până în 7 aprilie. „Sunt conştientă că nu am şanse reale de a ocupa un loc în Parlamentul European, mai ales că legea prevede ca până la 7 aprilie să adun un număr de 100.000 de semnături, lucru aproape imposibil de realizat, aşa că există posibilitatea ca nici măcar să nu strâng acest număr de semnături, dar o să încerc”, a mai spus mezina preşedintelui. În acest sens, ca fost secretar general al Organizaţiei de Tineret a PD-L, ea se bazează şi pe sprijinul acestei organizaţii.

Turcanu îi este alături

Potrivit Mediafax, prima care i-a sărit în ajutor a fost deputatul PD-L Raluca Turcanu. Aceasta a afirmat, pe blogul personal, că va da o semnătură pentru candidatura Elenei Băsescu la euroalegeri, menţionând că doreşte ca gestul ei să nu fie interpretat drept servilism faţă de Traian Băsescu. Turcanu susţine de asemenea că Elena Băsescu are “şanse să facă o figură frumoasă la alegeri, bineînţeles dacă reuşeşte să strângă semnăturile necesare înscrierii candidaturii”. „Pentru curajul gestului de azi, eu voi da o semnătură pentru candidatura ei la euroalegeri. Ştiu că are nevoie de mult mai multe, dar în primul rând are nevoie să vadă că gestul ei e întâmpinat cu simpatie. Pe care eu cred că o merită. Ar fi trebuit să dau semnătura PDL-ului, însă PDL e un partid foarte puternic şi nu stă în semnatura mea. E adevărat însă că, dacă Elena va candida, va lua voturi şi de la Partidul Democrat Liberal. Până la urmă însă, actorii electorali sunt în competiţie şi nimeni nu poate pretinde altuia să nu candideze numai pentru că-i strică ploile. Poate că, în condiţiile candidaturii Elenei, PDL se va mobiliza şi el mai puternic, că tot au început mulţi dintre noi să se relaxeze şi să uite că şi 2009 e an electoral, la fel cum a fost 2008”, scrie Turcan, citată de Mediafax.

Gestul Elenei Băsescu nu a trecut neobservat nici de Viorel Hrebenciuc, tatăl fostului ei prieten. Liderul PSD a calificat gestul mezinei familiei Băsescu drept unul curajos, dar că nu îi va fi uşor. „O să fie foarte greu pentru că va avea nevoie de aproximativ 200.000 de voturi”, a spus Hrebenciuc.

Colegii de partid, surprinşi

Anunţul fiicei lui Traian Băsescu i-a surprins foarte tare pe colegii săi de partid, cărora nu le-a venit să creadă că a recurs la un asemenea gest.

„Eu nu ştiu ca ea să fi demisionat, de unde aţi scos asta?! Elena Băsescu este secretar general al Organizaţiei de Tineret a PD-L”, a fost prima reacţie a vicepreşedintelui democrat-liberal Cezar Preda. „Eu chiar o vedeam un politician de viitor. Dar nu ştiu în ce măsură cariera politică a unui tânăr trebuie jalonată cu atacuri dure din partea unor jurnalişti… Sper ca Elena Băsescu să aibă tăria să depăşească aceste răutăţi din viaţa politică şi să demonstreze ca e un om talentat şi de viitor”, a mai spus Preda.
Nici democrat-liberalul Mircea Toader nu ştia nimic despre demisia Elenei Băsescu. „Eu nu ştiu să fi demisionat, e prima dată când aud aşa ceva… Sunt surprins, dar, desigur, oricine e liber să facă orice opţiune”, a declarat Toader. Acesta a precizat, însă, că Elena Băsescu este bine-venită înapoi în partid după alegerile europarlamentare.

Câştigă „1.000 şi puţin de euro” pe lună

De asemenea, Elena Băsescu a dorit să clarifice şi o altă problemă legată de zvonurile conform cărora ea câştigă 8.000 de euro. “Am început să lucrez acum 5 ani cu un salariu de 300 euro şi acum câştig 1000 şi puţin de euro… Se va vedea în declaraţia de avere, dacă voi ajunge să-mi depun declaraţia de avere”, a completat aceasta.

Ea a mai menţionat că nu are “resursele financiare” necesare unui demers atât de mare, însă are “ambiţie” şi “determinare”.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here