În continuarea interviului publicat saptamâna trecuta, Gazeta de Cluj publica opiniile altor doi consilieri judeteni. Reprezentantii PSD si PD-L Cluj în Consiliul Judetean (CJ) Cluj – Vasile Soporan si Ion Pantelimon – vorbesc despre dezvoltarea zonei metropolitane clujene, strategia lor în ceea ce priveste dezvoltarea viitoare a judetului si prioritatea partidului pe care îl reprezinta în CJ.

Gazeta: Care este prioritatea partidului pe care îl reprezentati în Consiliul Judetean Cluj în mandatul 2008-2012?

Vasile Soporan: Nu se poate vorbi de o singura prioritate. Noi consideram ca trebuie sa avem mai multe prioritati în vedere. Ne  intereseaza o dezvoltare printr-o piata locala, nationala si europeana a produselor si serviciilor clujene, scopul acestei dezvoltari fiind cresterea veniturilor si îmbunatatirea standardelor de viata ale oamenilor. În viziunea noastrã, firmele europene care vor veni în judetul Cluj sunt acelea care vor asigura salariatilor români salarii euopene. Dorim o dezvoltare durabilã a localitãtilor, o infrastructurã modernã, de nivel european, dezvoltarea serviciilor publice, continuarea investitiilor si a proiectelor începute de-a lungul timpului.

Ion Pantelimon: Avem mai multe prioritati. Însa cea mai importanta prioritate a partidului este sa realizam programul pe care l-am propus prin presedintele Alin Tise pentru clujenii atât din comunitatile rurale cât si cele urbane.

Gazeta: Ce veti aduce nou în Consiliul Judetean si care sunt cele mai importante proiecte pe care intentionati sa le sustineti în acest mandat?

Vasile Soporan: În primul rând, echipa noastra va  aduce un plus de experientã si o continuare a proiectelor începute. Ne-am “batut” si ne vom bate pentru problemele Clujului si am facut demersuri pentru a rezolva problemele oamenilor. Asa cum am afirmat în programul meu pentru Presedentia Consiliului Judetean Cluj doresc reabilitarea târgurilor si oboarelor, stimularea unitatilor turistice în utilizarea si promovarea produselor autohtone, dezvoltarea infrastructurii si modernizarea localitatilor pentru a reduce decalajul intre Cluj-Napoca si restul localitatilor din judet, implicarea universitatilor în proiectele judetene si regionale.

Ion Pantelimon: Deocamdata pornim cu vechiul, în sensul ca sunt proiecte care au fost începute în mandatul 2004-2008 si care trebuie sa-si gaseasca finalitatea. Clujenii asteapta aceste proiecte de mult timp, iar noi trebuie sa facem în asa fel încât realizarea acestora sa  prinda contur pâna în toamna. Sunt proiecte mari, de anvergura care au fost demarate, dar nu si-au gasit finalitatea. Aici ma refer la stadionul municipal Ion Moina, la spitalul regional, aeroportul Cluj. Clujeanul nu mai are rabdare, trebuie sa gasim solutii pentru aceste probleme.

Gazeta: Cum vedeti dezvoltarea zonei metropolitane clujene?

Vasile Soporan: Proiectul zonei metropolitane este unul de o importanta deosebtia pentru judetul Cluj. Desi ideea acestui proiect a aparut de ceva vreme, pâna acum nu au fost identificate solutii pentru materializarea acestuia. Zona metropolitana trebuie sa fie un factor de dezvoltare, de reducere a decalajelor dintre municipiul Cluj-Napoca si zonele rurale. Este necesar ca cei din administratiile locale adiacente municipiului Cluj-Napoca sa capete încredere în acest proiect si sa depuna un efort în comun pentru a-l realiza. Viitorul este al zonelor metropolitane si a formelor asociative, care vor putea atrage mult mai multe fonduri europene pentru infrastructura, canalizare, introducerea apei potabile, a iluminatului public etc.

Ion Pantelimon: Zona metropolitana trebuie facuta. E un lucru de normalitate, e interesul tuturor.

Gazeta: Care este strategia dumneavoastra în ceea ce priveste dezvoltarea viitoare a judetului?

Vasile Soporan: Voi acorda o atentie deosebita continuarii într-un ritm mai sustinut a lucrarilor la Autostrada Transilvania, finalizarii centurilor de ocolire ale municipiului Cluj-Napoca, începerea lucrarilor pentru variantele de ocolire a municipiilor Turda, Câmpia Turzii, Dej, Gherla, începerea lucrarilor la Autostrada Cluj – Napoca – Dej – Bistita – Vatra Dornei si la Drumul rapid Dej – Valea Chioariului – Baia Mare – Halmeu. Am în vedere cresterea rolului Consiliului Judetean la nivelul Agentiei de Dezvoltare Nord-Vest prin realizarea unor lucrari de interes regional si interjudetean: drumuri regionale, drumuri turistice, alimentari cu apa si canalizari, dezvoltarea functiunilor Aeroportului International Cluj-Napoca, dezvoltarea unor noi retele de alimentare cu gaz metan Cluj – Napoca – Baciu – Gilau – Huedin – Ciucea. Promovarea ,,marcii de Cluj” trebuie realizata prin stabilirea unor parteneriate bazate pe dezvoltare cu autoritatile locale: administratia municipiului Cluj-Napoca, a polilor de dezvoltare Turda, Dej, Câmpia Turzii, Gherla si a viitoarelor centre  de dezvoltare Mociu, Iara, Gilau si cu administratiile celorlalte comunitati locale clujene.

Ion Pantelimon: Dezvoltarea Clujului trebuie sa porneasca de la niste proiecte care sa nu mai aduca prejudicii, ofensari, sa nu supere ochiul locuitorului din judet, sa vina în întâmpinarea necesitatilor acestuia. Trebuie discutat si despre comunitatile din afara Clujului, parte integranta a judetului, despre care în mandatul 2004-2008 am cam uitat. Ne-am amintit de ele doar la sfîrsitul mandatului, când a început campania electorala. În mandatul trecut, majoritatea proiectelor vizau municipiul Cluj – Napoca. Nu trebuie sa ignoram faptul ca sunt clujeni si cei din comunele si orasele judetului, nu doar cei din municipiu.

Gazeta: Va afecta distributia mandatelor pe partide din Consiliul Judetean Cluj deciziile ce se vor lua în aceast for?

Vasile Soporan: Cu siguranta, în Consiliul Judetean Cluj se va constitui o majoritate. Deciziile vor fi influentate de interesele si proiectele care intereseaza majoritatea, dar  si de bugetul pe care îl are judetul pentru aceste proiecte. Oricum, proiectele începute trebuie continuate si cred ca, prioritar, trebuie sa avem în vedere construirea Spitalului Regional de Urgenta, stadionul, infrastructura rutiera etc. Vom face o opozitie care sa nu fie destructiva, ci una care sa fie constructiva. Vom atrage atentia când se vor face greseli, dar vom sustine si proiectele pe care le vom considera oportune pentru judetul Cluj. Totusi, exista un mare pericol, acela de a izola judetul Cluj odata cu  izolarea PD-L, prin modul în care s-a constituit actuala putere la nivelul judetului si la nivelul localitatilor.

Ion Pantelimon: Din momentul în care s-a constituit Consiliul Judetean, pelerina politica a cazut. Prioritare sunt dorintele si nevoile cetateanului clujean. Nicidecum nu dorim sa ducem o lupta între partide, ci sa realizam proiecte. Investitiile care s-au facut în judetul Cluj demonstreaza ca acesta este dorinta cetatenilor. Ei au realizat ca prin realizarea investitiilor, prin aducerea investitorilor în judet se poate trai la un nivel mai înalt. Salariile au crescut iar rata somajului a scazut.

Gazeta: Care credeti ca a fost cel mai important factor care a dus la un câstig atât de categoric al PD-L în Consiliul Judetean Cluj si de ce credeti ca restul partidelor au înregistrat un rezultat mai slab?

Vasile Soporan: În primul rând, PD-L a cheltuit foarte multi bani în aceasta campanie. În al doilea rând, nu au contat proiectele, votul fiind mai mult emotional, specific perioadei când un singur om era izvorul tuturor lucrurilor bune care se revarsau luminos asupra întregului popor.

Ion Pantelimon: În judetul Cluj a fost vorba de o comunicare mai buna a partidului democrat-liberal cu cetateanul. PD-L a promovat o politica în interesul acestuia. Pe de alta parte, primarul Clujului, care este si presedintele PD-L la nivel national a venit cu proiecte palpabile. Acesta a fost un mare avantaj, pentru ca exista o mare diferenta între “am facut” si “voi face”. Când vii în fata cetateanului cu dovezi clare de implicare este normal sa ai câstig de cauza.

Gazeta: Va rugam sa faceti o scurta prezentare a administratiei judetene în perioada 2004-2008.

Vasile Soporan: O administratie judeteana care a continuat partial si uneori ineficient, proiectele începute în perioada 2001-2004 si care a pornit de la o dulce alianta care a distrus la masa verde rezultatele votului, terminând cu o stare amara a unor conflicte, ce au determinat ca niciunul dintre proiectele majore ale Clujului sa nu se materializeze (Spitalul de urgenta, Filarmonica, Stadionul, Infrastructura de apa), chiar daca ele erau începute operational la nivelul anului 2004.

Ion Pantelimon: Administratia CJ din mandatul trecut a pacatuit, prin faptul ca s-a axat în mod deosebit pe municipiul Cluj – Napoca si nu a dus proiectele în comunitatile judetului. Pe de alta parte, multe dintre proiecte au fost cu o evidenta tenta politica. Multi dintre primarii localitatilor din judet au migrat catre alte partide acum, crezând ca vor fi sprijiniti în continuare, tinând cont de experienta din mandatul trecut. Totodata, nu s-au respectat programele pe care noi ni le-am propus în 2004-2005, cum ar fi cele pentru infrastructura. Repet, CJ Cluj a avut o evidenta tenta politica în mandatul ce tocmai s-a încheiat. Trebuie tinut cont de faptul ca noi (n.r. parte componenta a aliantei D.A.), din martie 2008 am intrat în opozitie, iar cu toate acestea, Marius Nicoara si-a dus proiectele înainte, cu sprijinul consilierilor de la PSD, acele cozi de topor, care si astazi îsi manifesta atasamentul fata de fosta conducere. PSD a fost practic la putere la CJ Cluj în perioada 2004-2008. Au contribuit la multe din nerealizarile forului, din anumite interese. Un exemplu foarte bun este stadionul “Moina”. Executivul care a coordonat acest proiect ar trebui sa-si însuseasca aceasta nerealizare. Sa nu uitam nici Spitalul Regional care nu a mai fost continuat la venirea la putere a altui presedinte de CJ.

Adina Fartusnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.