PDL şi PSD şi-au împărţit şi la Cluj, ca urmare a încheierii protocolului pentru guvernare, conducerile direcţiilor şi agenţiilor. La PDL au revenit, printre altele, Garda Financiară, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură si Dircţia Regională Vamală. PSD a luat AJOFM, Casa de Pensii, Direcţia Apelor Someş Tisa şi Oficiul pentru Cadastru

Ambele partide vor păstra conducerile agenţiilor sau direcţiilor pe care le-au deţinut până acum, urmând să fie schimbate conducerile care aparţin PNL. Totodată, tot prin parteneriatul pentru Guvernare au fost schimbaţi cei doi subprefecţi proveniţi de la PNL Gyorke Zoltan şi de la UDMR, Hegedus Ludovic, cu social-democraţii Mircea Jorj şi Vasile Cozma, dar şi prefectul Călin Platon, provenit din rândurile PNL, care a fost înlocuit cu fostul consilier local al PDL, medicul Florin Stamatian.

IJC şi ARR pentru PDL

În urma negocierilor purtate între PDL şi PSD, cele două partide au reuşit să ajungă la un consens cu privire la împărţirea funcţiilor de conducere la direcţiile şi agenţiile clujene. GAZETA vă prezintă cum şi-au împărţit cele două partide aceste instituţii şi cine va fi, cel mai probabil, la conducerea lor în viitorul apropiat. Inspectoratul Judeţean în Construcţii Cluj (IJC) va fi condus, cel mai probabil de către Horaţiu Catarig. Acesta este, acum, membru din partea PDL în Consiliul de Administraţie al Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca. IJC este condus în acest moment de către liberalul Ioan Berchişan. Acesta a fost acuzat, încă din 2005 că se află într-un conflict de interese ocupând funcţia de director al IJC. Ca şef al Inspectoratului Judeţean în Constructii autorizează şi controlează în chiar domeniul de activitate al firmei sale Reconstruct din Turda, construcţiile. Berchişan declara în 2005 că a trecut acţiunile pe numele soţiei sale.

Autoritatea Rutieră Română (ARR) va fi condusă tot de PDL. Astfel, acum, şef al agenţiei este liberalul Alexandru Sava, fost director adjunct al RADP, până în 2007, când a fost numit ca înlocuitor al lui Radu Bica la ARR. Sava urmează să fie înlocuit de Mihai Badiu, inspector de specialitate în domeniu.

RADP şi DRDP schimbă conducerile

La Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) a fost deja numit în funcţie Ion Pantelomon de la PDL. Acesta a fost director la DRDP până în 2007 când a preluat funcţia de director la Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP). Până la numirea de anul acesta a fost consilier judeţean din partea PDL . DRDP a fost condusă, până la numirea lui Pantelimon de către  Eugen Cecan. Acesta a demisionat înainte de a fi înlocuit. Cecan a preluat funcţia de şef peste drumurile şi podurile din zona Ardealului, după ce Partidul Democrat a fost scos de la guvernare în primăvara anului 2007. Chiar dacă acesta nu deţine nicio funcţie în cadrul partidului condus de Marius Nicoară, fosta sa firmă, Monobloc SRL, era considerată drept firma de casă a liberalilor. Aceasta a fost societatea care a realizat parkingul din cartierul Mărăşti, construcţie aflată în patrimoniul liderului liberal, Mircea Chertes. Marius Cătăniciu, directorul adjunct al direcţiei pe parte de achiziţii, a deţinut iniţial funcţia de director al RADP Cluj, sub conducerea sa regia înregistrând cea mai proastă perioadă din istorie. În respectiva perioadă regia era cât pe ce să intre în faliment, doar intervenţia promptă a Primăriei Cluj-Napoca salvând-o de la dezastru.

Duma la DSP şi ASV

Până în februarie anul acesta Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a fost condusă de Nicolae Deleanu de la PNL. Acesta a fost înlocuit de către Dorina Duma de la PDL. Autoritatea Sanitar Veterinară a fost condusă, până nu demult de către Adrian Oros. Acesta a fost înlocuit de democrat-liberalul Alexandru Duma. Duma a mai fost şef la ASV până la jumătatea anului trecut. Atunci, acesta şi-a motivat demisia cu presiunile la care ar fi fost supus  de către fostul prefect Călin Platon. Surse din interiorul direcţiei afirmau la vremea respectivă că adevăratul motiv pentru care a demisionat Duma ar fi fost un abator din Huedin care funcţiona fără autorizaţie şi care a fost descoperit de către un control. Control care ar mai fi scos la iveală şi alte nereguli grave făcute de către fostul şi viitorul director al ASV. La Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ), PDL îl va numi pe Vasile Miclăuş de la Turda în locul lui Hadrian Arion. Miclăuş este consilier local al PDL în Turda şi director al Colegiului “Emil Negruţiu” din Turda.

Criză de oameni

Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor la nivel judeţean este în acest moment condus de către Lenuţa Şuteu. Aceasta a mai ocupat funcţia de director al OPC Cluj şi anterior, fiind înlocuită pentru o scurtă perioadă de timp de Mircea Avram. Şuteu a făcut parte din PSD. PDL nu a găsit încă persoana potrivită care să o înlocuiască pe Şuteu. Nici pentru Direcţia Regională Vamală, condusă în acest moment de către Călin Valeriu Vesa PDL nu are încă un înlocuitor. Garda Financiară este condusă în acest moment de către Comisarul Şef Emil Ilea. Până acum, PDL nu are un înlocuitor nici pentru Ilea. Aceeaşi situaţie este valabilă şi pentru Agenţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport condusă în acest moment de Aurora Dragoş, dar şi pentru Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului unde acum este director Septimiu Sânmărghiţan.

Secretele lui Mihăştean

Pentru Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură PDL are în plan păstrarea la conducere a lui Gheorghe Şerban. Acesta este în acest moment doar director interimar al APIA. Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie este condus în acest moment de către Mircea Mihăştean. Se pare că PDL vrea să îl păstreze pe acesta la conducerea Agenţiei. Mihăştean, deşi urmează să fie numit de către PDL , se pare că este un apropiat al PNL. Acesta a fost implicat în scandalul patinoarului din Gheorgheni, despre care Gazeta v-a relatat la vremea respecivă. Se presupune că atunci, Marius Cătăniciu, director al RADP ala vremea respectivă, i-ar fi favorizat lui Mihăştean administrarea patinoarului prin firma lui, în timp ce societatea care ar fi trebuit să facă acest lucru a fost scoasă pe nedrept de acolo.

Marchiş, omul lui Tişe

Conducerea Sucursalei pentru Reprezentare şi Protocol “Victoria” Cluj a fost deja schimbată, încă din ianuarie. Liviu Miclăuş de la PNL a deţinut conducerea până atunci. Asupra lui Miclăuş planează o serie de suspiciuni cu privire la afacerile oneroase în care a fost implicat. Astfel, se presupune că iubita acestuia ar fi asigurat hotelul Victoria, Miclăuş favorizându-i fără licitaţie acest contract. Conform unor informaţii, fostul şofer al lui Marius Nicoară este implicat, însă doar din umbră, în firma 3M Antreprenor General Construcţii SRL. Aceasta firmă îi are ca acţionari pe pilotul de raliuri Bogdan Marişca şi pe Cornel Bozga, toţi cu opţiuni liberale şi apropiaţi ai fostului preşedinte al CJ Cluj, Marius Nicoară. Miclăuş a fost înlocuit de PDL cu Angela Marchiş despre care se spune că ar fi omul preşedintelui Consiliului Judeţean Alin Tişe.
 
Costin păstrază DGFP

PSD va conduce Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor dar la nivel regional, condus în acest moment de către Cristian Nicula. Surse din PSD ne-au declarat că pentru această funcţie nu s-a nominalizat încă o persoană, dar că, cel mai probabil va fi vorba despre un membru PSD din regiune şi nu din Cluj. Pentru Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj, PSD va păstra actuala conducere, pe Mihai Costin. Acesta este director al DGFP de ani buni, reuşind să rămână în funcţie chiar şi după toate schimbările ce au avut loc în domeniul său de activitate.

Morar, înapoi la AJOFM

Teodor Morar va reveni la şefia Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, deţinută acum de Daniel Don, chiar dacă acesta din urmă este susţinut de preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, democrat-liberalul Silviu Bian. Morar a fost înlocuit de Don după ce PDL a ieşit de la Guvernare.

Direcţia Apelor condusă de la Dej

Casa de pensii va fi condusă de Doru Teodorescu de la PSD, fost consilier al lui Vasile Puşcaş pe vremea când acesta era ministru. În acest moment director la Casa de Pensii este Vasile Dolean. Acesta a fost acuzat, în 2006 că şi-ar fi alocat peste 5 mii de lei la sfârşitul anului sub formă de premii, stimulente şi ore suplimentare. Pentru Direcţia Apelor Someş Tisa surse din cadrul PSD Cluj ne-au declarat că, cel mai probabil director va fi numit un social-democrat de la Dej.

“Ţăranul şef”, din PSD

La Direcţia Agricolă, condusă în prezent de către Iuliu Suătean va veni social-democratul Ivan Ilarie. Suătean a deţinut acestă funcţie şi din PNŢCD, pentru ca apoi să treacă la PNL. Ilarie a mai fost şef la Direcţia Agricolă şi se recomanda la vremea respectivă ca “ţăranul şef”. Ilarie a candidat la alegerile parlamentare pentru un post de deputat, dar nu a reuşit, mandatul fiind adjudecat de liberalul Horea Uioreanu. La SAPARD, PSD o va numi pe Mihaela Rozor, iar la Direcţia de Cultură, postul de director va fi ocupat de Ioan Bolovan. Acesta a candidat din partea PSD pentru un post de senator, dar nu a reuşit să obţină suficiente voturi, Mihail Hărdău de la PDL fiind cel trimis în Parlament. Direcţia de Cultură este în acest moment condusă de Marius Marchiş.

Kovacs, pe ultima sută la Cadastru

Deşi nu se ştie exact pe cine va numi PSD la Oficiul pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară, se pare că Leontina Kovacs va fi schimbată din funcţie. Locul acesteia urmează să fie luat de un membru PSD din Turda. Kovacs a reuşit în mai multe rânduri să îşi păstreze funcţia la Cadastru indiferent de partidul aflat la putere, dar se pare că PSD are în plan înlocuirea ei. Pentru Registrul Auto Român Marius Augustin Pop este cel pe care PSD îl doreşte pentru conducere, astfel că îşi va păstra funcţia, iar la Casa de Asigurări de Sănătate, actualul director Emilia Groza. Pentru conducerea CAS aceasta va trebui să susţină, la sfârşitul acestei luni un concurs.

Valul schimbărilor la Cluj a fost îngroşat de schimbarea din funcţie a fostului prefect Călin Platon, provenit din rândurile PNL şi înlocuirea acestuia cu Florin Stamatian, fost consilier local al PDL şi medic specialist în obstretică şi ginecologie. Totodată, la sfârşitul săptămânii trecute subprefectul PNL Gyorke Zoltan şi cel al UDMR, Hegedus Ludovic au fost înlocuiţi de membri ai PSD. Cei doi au fost promovaţi inspectori guvernamentali în baza mobilităţii funcţiei publice. Astfel, începând de săptămâna trecută noii subprefecţi ai judeţului Cluj sunt Mircea Jorj şi Vasile Cozma. Ambii au candidat din partea PSD la alegerile parlamentare, dar nu au reuşit să strângă voturile necesare pentru obţinerea unui mandat. Jorj a fost secretar în Primăria municipiului Cluj-Napoca în primul mandat al lui Emil Boc.

Simona Curcian

4 COMENTARII

  1. Cui servesc aceste schimbari politice? Pe Duma l-au schimbat de rau,iar acum l-au luat de bun? Acest individ, stie toata lumea ete nu doar rau ci este si nebun,puteau gasi pe cineva cu mai putine defecte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.