Consilierii judeţeni sunt reprezentanţii cetăţenilor, fiind aleşi pentru a le susţine interesele în forurile legislative din care fac parte. Calea ce mai bună de a vedea, dacă un ales local reprezintă cu adevărat interesele bihorenilor este votul său dat pe diferite propuneri ce i se prezintă în consiliu. Numai că pentru asta, ar trebui să existe şi pârghiile prin care aleşii noştri să poată fi luaţi la rost. În schimb ce fac ei? Sub pretextul modernizării şi alinierii la practicile europene, consilierii judeţeni găsesc noi şi noi metode prin care să se sustragă de la răspundere.

Ultimul exemplu ne-a fost oferit de şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Bihor de la sfârşitul lunii septembrie. Convocaţi de urgenţă pentru a vota rectificarea de buget, aleşii judeţeni au fost îndemnaţi de către preşedintele Alexandru Kiss să voteze electronic. Mai ales că tot exista un sistem ultraperformant şi modern achiziţionat pe bani grei. Până acum, din motive tehnice sistemul de vot electronic s-a dovedit mai mult unul formal, consilierii votând prin clasica ridicare a mâinii.
Numai că premiera s-a transformat în fiasco. Deşi în sală se aflau toţi consilierii, 35 la număr, pe ecranul de vot apăreau doar 31 sau 33 de voturi. Adică, nu toţi consilierii au reuşit să-şi exprime votul. Din cele patru puncte trecute pe ordinea de zi, doar într-un singur caz, aparatura reuşit să afişeze numărul corect de voturi. După ce la primul punct de pe ordinea de zi au ieşit doar vreo 28 de voturi, la următorul vot, când s-a atins cifra de 33, preşedintele Kiss a remarcat mai în glumă mai în serios: „Bine că ne mai dezvoltăm”.
Dincolo însă de partea amuzantă a situaţiei, votul practicat în Consiliul Judeţean Bihor ridică mari probleme.
În primul rând, faptul că nu toate voturile au fost consemnate indică o abordare superficială din partea aleşilor noştri. „Oricum nu contează. Ce să ne mai batem capul, că oricum iese aşa cum trebuie”, pare a fi principiul după care se ghidează în activitatea lor, ceea ce spune multe despre seriozitatea şi profesionalismul politicienilor noştri.
În al doilea rând, prin acest tip de vot, este imposibil de aflat cum a votat fiecare consilier. Aparatura nu înregistrează decât numărul de voturi nu şi numele persoanelor care au votat împotriva sau pentru ori s-au abţinut. Astfel, mai ales în cazurile problematice politicienii vor avea un nou paravan după care să se ascundă în cazul în care vor fi luaţi la întrebări. „Cum domnule, eu am votat pentru/împotriva acestei măsurii (de la caz)”, vor putea spune ei, fără ca nimeni să poată verifica adevărul declaraţiilor. Se creează un precedent periculos, o nouă limitare a transparenţei decizionale practicate în administraţia locală.
Nu în ultimul rând se pune şi problema utilităţii şi oportunităţii acestui sistem de vot pe care s-au cheltuit bani mulţi (cum şi pentru cât rămâne subiectul unei alte anchete), dar care nu poate fi exploatat, fie pentru că nu se pricep consilierii judeţeni, fie din cauza incompetenţei funcţionarilor publici din cadrul Consiliului Judeţean.

Consilierii judeţeni se iniţiază în e-guvernare

Şi dacă tot am pomenit de priceperea aleşilor în domeniul IT, o nouă iniţiativă revoluţionară vine să le tulbure liniştea. Secretariatul Consiliului Judeţean a anunţat că pune la dispoziţia fiecărui consilier o adresă electronică de 100 MB la care să fie trimise înainte de şedinţe materiale ce urmează a fi supuse dezbaterii. După aceasta nu mai este mult şi ne putem trezi că şi aleşii noştri vor solicita telefoane celulare cu aparat foto încorporat, cum au colegii lor din Gorj, sau chiar laptopuri cum au consilierii municipali din Timişoara sau membrii cabinetului Năstase.

Probleme şi la Consiliul Municipal

Nici la Consiliul Municipal Oradea lucrurile nu stau mai bine în ceea ce priveşte monitorizarea votului consilierilor. Atât în legislatura precedentă, cât şi acum au existat numeroase cazuri, care au făcut deliciul presie, în care nimeni nu mai ştia ce se votează şi dacă proiectul a fost adoptat sau nu, funcţionarii raportând cifre aiuritoare. În Consiliul Municipal se votează cu ridicarea mâinii, iar consemnarea nominală a votului este lăsată în grija fiecărui consilier local. Aceştia au în faţă un borderou pe care trebuie să consemneze felul în care au votat. Deci şi aici, nu avem ce face, decât să-i credem pe cuvânt.
Victor Papp

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.