Încet, ”rotativa” licitațiilor publice din Cluj se schimbă. În urmă cu câțiva ani, firma Coldea Construcții se număra printre câștigătorii favoriți la contractele publice. Însă, după ce s-a descoperit că lucrările făcute la un liceu din oraș au fost făcute de mântuială, firma a început să nu mai câștige contracte publice, iar patronul firmei s-a apucat de ”haiducii” imobiliare. Acum, pe ”răbojul” companiei au început să fie crestate o serie de procese care arată problemele prin care trece firma patronată de Mihai Coldea. Într-un oraș în care fiecare metru pătrat este construibil, Gazeta de Cluj vă prezintă radiografia unei firme de construcții care în urmă cu câțiva ani se înscria pe o traiectorie spectaculoasă, pentru ca acum să fie amenințată cu executări silite și un proces de insolvență.
În urmă cu câțiva ani, SC Coldea Construcții făcea parte dintre firmele favorite de administrația locală clujeană pentru renovarea școlilor din oraș. Chiar dacă lucrările nu excelau prin calitatea lor, contractele erau consistente, de câteva milioane de lei. După o perioadă de timp au început să apară probleme: cereri de executare silită împotriva firmei, cereri de insolvență, pretenții, somații de plată, etc. Șirul lung de procese a fost încununat de o acuzație de evaziune fiscală lansată de procurori împotriva lui Mihai Coldea, patronul și administratorul firmei. Dosarul respectiv nu a stat prea mult pe masa judecătorilor pentru că omul de afaceri clujean a preferat să plătească prejudiciul, astfel că litigiul s-a stins.
De curând, Primăria Florești a câștigat prima fază a unui proces deschis împotriva firmelor Coldea Construcții, care acum are denumirea de CGMMA Solution & Development SRL, și DICO Țigănaș Birou de Proiectare SRL.
În proces este vorba despre polița de asigurare a școlii din Florești care a fost construită pe pe bulevardul Cetatea Fetei.
Firma la care era făcută polița și-a încheiat activitatea și a notificat Primărie Florești pentru acest lucru. La rândul ei, administrația condusă de Bogdan Pivaru a cerut firmei Coldea Construcții să rezolve situația dar acest lucru nu s-a întâmplat. Așa că primăria a dat firma în judecată.
”Am câștigat, dar nu avem motivarea. Litigiul a fost necesitatea scrisorii de garanție pentru lucrarea făcută. După ce au făcut lucrarea, societatea bancară ne-a trimis o notificare în care ne-a anunțat că nu mai garantează lucrarea. Am transmis firmei Coldea Construcții să rezolve problema, dar nu ne-a dat curs solicitării de a prezenta o alta garanție bancară. Astfel că a trebuit să deschidem un proces”, a declarat Alin Orza, secretarul general al Primăriei Florești.
”Obligă pârâtele (Coldea Construcții și DICO Țigănaș, n.red.) la constituirea garanției de bună execuție a Contractului de lucrări nr. 34720/19.11.2014, în cuantum de 105.211,821 lei pentru lucrări, și 5.005,14 lei pentru proiectare”, arată o parte din soluția pe scurt a instanței.
Patronul firmei, Mihai Coldea, spune că nu este nimic excepțional.
”Mai degrabă, nu societatea mea a pierdut procesul, ci societatea care a emis polița care era dată pentru garanția de bună execuție. Firma respectivă a intrat în faliment și noi fiind în tripartit, cum se zice, a trebuit înlocuită polița respectivă. Procesul respectiv a fost mai mult pentru că la data la care polița respectivă, firma respectivă nu era aprobat falimentul, adică firma respectivă a trimis o înștiințare spre noi, de fapt nici nu spre noi, spre primărie, în care spunea că polița de asigurare nu mai generează efect pentru că ei sunt în faliment. Primăria a inițiat un proces spre noi, iar noi i-am chemat în garanție, în timpul derulării procesului a intrat în faliment și instanța a luat ca atare rezultatul, să zic, activității care l-a avut firma respectivă. Noi trebuie să plătim, cu ghilimelele de rigoare, acea garanție de bună execuție. Această plată se face prin înlocuirea poliței. Asta înseamnă plata! Cu asta s-a închis discuția! Oricum, banii respectivi se vor întoarce la mine după 3 ani, pentru că firma Coldea Construcții nu datorează nimănui niciun cent. Este un subiect care nu este de actualitate!”, a declarat Mihai Coldea.
Firma Coldea Construcții a câștigat, alături de SC Ceconi, un contract în valoare de aproape 40 de milioane de lei pentru renovarea a trei școli din oraș.
Din firmă a făcut parte Vasile Pop, un om de afaceri clujean care are mai multe case de schimb valutar controlate prin intermediul firmei Gulden 4 și a fost acționar în cadrul firmei de construcții HV Imobil construct, un SRL care a fost implicat într-un scandal imobiliar în anul 2008.
Chix-ul de la Liceul Mihai Eminescu a tras afacerea pe o pantă
Până în urmă cu trei-patru ani numele societății figura pe multe dintre avizierele cu lucrări publice de construcții. Însă, după ce firma a dat chix cu lucrările de renovare ale Liceului Mihai Eminescu din Cluj Napoca, firma a început să ”șchiopăteze”.
Concomitent cu gafa renovării Liceului Mihai Eminescu, proprietarul firmei a încercat să își ”curenteze” concurența.
Spre exemplu, a încheiat un contract cu firma EUROPA BUSINESS CENTER, firmă controlată de Radu Șter, Matei Miko și Daniel Metz.
La încheierea Contractului de antrepriză dintre cele 2 societăți, părţile au convenit ca pentru o parte din preț antreprenorul să primească în proprietate etajele 9 şi 10 (ulterior 11) din imobilul construit pe str. Constanta nr.21 (clădirea NTT Data), etaje cu o suprafaţă utilă de 1058,57 mp.
Coldea a deschis un proces împotriva firmei pentru că, după această înțelegere, a cerut spaţii de birouri în suprafaţă de 1058 mp.
”Partea de imobil care urma a fi transmis în natură antreprenorului avea menirea de a acoperi o parte din prețul contractului de antrepriză (de 21,7% din acesta), constituind un echivalent al părții din preț care nu se achita în numerar. Dosarul a parcurs toate etapele procesuale (fond, apel si recurs), acțiunea formulată de Coldea Constructii SRL fiind respinsă în mod definitiv la 26.01.2022 de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Impactul acestui dosar a fost semnificativ, atât din perspectiva pretențiilor antreprenorului (de a i se transfera în proprietate 4 etaje din clădire, iar nu 2), cât și din perspectiva resurselor financiare și umane alocate”, arată o înștiințare a Imoinvest SA.
Acest dosar nu este un caz singular. Firme precum REDESIGN DRUMUL POIENII SRL, Metal Shop Design, Metalint SRL, etc., au obținut în instanță încuviințarea unor cereri de executare silită îndreptate spre Coldea construcții. De asemenea, firma Rampad Construct a cerut deschiderii procedurii de insolvență asupra firmei conduse de Mihai Coldea.
Bilanțul financiar al companiei arată cum de la o cifră de afaceri de 26 de milioane lei și un profit de peste 2,6 milioane lei în 2015, s-a ajuns ca pentru anul trecut societatea să declare o cifră de afaceri de aproape 280.000 lei și o pierdere de aproape 430.000 lei. De altfel, în ultimii trei ani fiscali au fost declarate pierderi constant.
Evaziunea la bugetul de stat nu este de actualitate
Însă, problema cea mai gravă problemă cu care s-a confruntat această afacere din domeniul construcțiilor a constat într-un proces de evaziune fiscală în care principalul acuzat a fost patronul firmei, Mihai Coldea.
Potrivit actului de sesizare din dosar, în perioada semestrul II 2012-31.01.2014, în mod repetat şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice prealabile, în calitate de administrator al SC Coldea Construcții SRL Cluj-Napoca, a operaţionalizat un circuit documentar fraudulos, pe care l-a reflectat în contabilitatea SC Coldea construcții SRL Cluj-Napoca, prin care a simulat efectuarea unor tranzacţii comerciale de natura achiziţiilor de materiale de construcţii şi de prestări servicii, în valoare totală de 1.893.548 de lei, cu o TVA aferentă în sumă de 454.450 lei” de la mai multe firme din Oradea și București.
Practic firma lui Coldea a emis 507 facturi fiscale în numele firmelor respective, însă tranzacţiile nu s-au materializat în realitate în modalitatea facturată. Potrivit inspectorilor de la finanțe, care au sesizat procurorii, scopul a fost de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale către stat, în ceea ce priveşte impozitul pe profit şi TVA, cu consecinţa producerii unui prejudiciu în sumă totală de 757.417 lei, din care suma de 302.967 lei reprezintă impozitul pe profit sustras de la plată, iar suma de 454.450 lei, reprezintă TVA dedusă în mod nelegal.
În 2015, Finanțele clujene s-au constituit parte civilă în dosar pentru recuperarea prejudiciului, în valoare totală de 1.359.632 lei, din care suma de 405.767 lei, la sursa impozit pe profit, iar suma de 606.648 lei, la sursa TVA.
În 2019, ANAF Cluj a transmis procurorilor că nu se mai constituie parte civilă pentru că, între timp, firma Coldea Construcții a achitat prejudiciul.
Contactat de Gazeta de Cluj, Mihai Coldea a spus că nu consideră că acest subiect mai este de actualitate.
”Dacă discutăm de dosarul cu evaziunea fiscală, vă rog să fiți corect și să vedeți că jumătate din suma respectivă a fost clasată. Iar diferența care s-a constituit, nici măcar nu s-a dat o hotărâre judecătorească că ar fi evaziune fiscală, ci a fost doar o trimitere în judecată. Mergeți prea departe! Pentru confortul meu de a nu-mi consuma energia, ca om, am preferat ca (dosarul, n.red) să se închidă la primul termen. De unde știți că am făcut evaziune fiscală, când nu aveți o hotărâre judecătorească care să spună că am făcut asta! Faptul că am fost trimis în judecată a fost doar o suspiciune, nu o constatare! Dumneavoastră lansați niște acuzații foarte ușor! Subiectul ăsta nu cred că e de actualitate!”, a declarat Mihai Coldea pentru Gazeta de Cluj.