Magistrații de la Curtea de Apel Cluj vor judeca o plângere penală făcută împotriva consilierilor locali din municipalitatea clujeană. Sesizarea a fost făcută de Gabriela Făgăraș, patroana firmei M&G Action din Cluj-Napoca. Până acum, firma respectivă a câștigat, în urma unei sentințe emise de Curtea de Apel Clu,j daune în valoare de peste 13.000 de euro. Primăria clujeană a mai plătit anul acesta daune în valoare de aproape 250.000 de lei, iar la rând așteaptă câteva procese care ar putea scoate câteva milioane de lei din banii plătiți de clujeni în conturile municipalității.
Potrivit soluției emise de Judecătoria Cluj-Napoca, ”în temeiul articolului 340, aliniatul 1 din Codul de procedură penală raportat la art.38, alin.1, lit.d din Codul de procedură penală, admite excepţia necompetenţei materiale şi declină competenţa de soluţionare a plângerii formulate de către contestatoarea SC M&G ACTION SRL, în contradictoriu cu numiţii ARDEUS IONELA IULIA (angajat în cadrul Serviciului de Urbanism), CRISAN DACIA (şef serviciu – Serviciul autorizări comerţ), LASLO-FAUR DANA FLORINA (comisar clujean la Garda de mediu), TODEA MARIA, CHAKIROU CARMEN LETITIA CRISTINA (consilier la DSP Cluj), RUS MIRCEA, CODREA ALEXIANA, BARTHA CRISTINA VASILICA (Inspector superior în cadrul Primăriei Cluj Napoca), OLTEAN SORIN LIVIU (Șef de Serviciu la primăria clujeană), MURESAN LIANA (Şef Serviciu Monitorizare Si Laboratoare la APM Cluj Napoca), BUGNAR VASILE FLORIN, MOISIN RADU MARIN (consilier local și fost primar interimar), LAZLO ATTILA (consilier local) şi HORVATH ANNA (consilier local), împotriva soluţiei procurorului din Ordonanţa nr.214/P/2012 din 25.11.2014 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, în favoarea Curţii de Apel Cluj. În temeiul articolului 50 din Codul de procedură penală dosarul se va trimite de îndată instanţei competente. În temeiul articolului 275, alin.3 din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă”, arată soluția judecătoriei clujene.
În cursul acestui an, firma M&G Action a câștigat în instanță dreptul de a primi din partea municipalității clujene 13.761 de euro cu titlu de despăgubiri, bani care nu provin din conturile angajaților enumerați anterior, ci din buzunarul clujenilor care plătesc taxe și impozite către municipalitatea clujeană.
”Fapta ilicită și prejudiciabilă reclamată în cauza de față de obiectivează într-o inacțiune, mai precis într-un afirmat refuz nejustificat al pârâtului Primarul municipiului Cluj Napoca de a emite în favoarea reclamantei acordul de funcționare solicitat. Se consideră refuz nejustificat de rezolvare a unei cereri referitoare la un drept sau interes legitim și faptul de a nu răspunde petiționarului în termen de 30 de zile de la înregistrarea cererii, dacă prin lege nu se prevede un alt termen. Pe cale de consecință, răspunderea autorității publice pentru prejudiciile patrimoniale și morale cauzate reclamantului este o răspundere civilă delictuală fără vinovăție, indiferent dacă a fost sau nu chemată în judecată și persoana care a contribuit la elaborarea, emiterea sau încheierea actului ori, după caz, care se face vinovată de refuzul de a rezolva cererea referitoare la un drept subiectiv sau la un interes legitim”, arată magistrații de la Tribunalul Cluj.
13.000 de euro daune pentru că angajații primăriei au stat degeaba
Firma respectivă a câștigat acești bani în urma unui proces deschis împotriva Primăriei Cluj Napoca pentru că angajații municipalității au refuzat nejustificat eliberarea unui acord de funcționare pentru o covrigărie pe care societatea dorea să o deschidă pe strada Petru Maior.
Inițial, Tribunalul Cluj a respins cererea societății prin care se solicitau despăgubiri, însă magistrații de la curtea de Apel Cluj au dat curs cererii de despăgubiri pentru refuzul de a elibera acordul de funcționare.
Curtea de Apel a admis recursul reclamantei (SC M&G Action) reținând că se poate reține în sarcina autorității publice o faptă ilicită pentru perioada ianuarie 2013 – 12.06.2013, când a fost emis acordul de funcționare, respectiv pentru 4 luni și 12 zile. Prejudiciul cuantificat de către instanță pentru această perioadă este de 13.761 euro. Drept pentru care magistrații acestei instanțe au obligat Primăria Cluj Napoca, printr-o sentință definitivă, să plătească daunele menționate anterior.
Un alt caz în care primăria clujeană a fost obligată la plata unor daune este cel care survine din procesul intentat de clujeanca Maria Iurian. În 1992, Maria Iurian a înființat Salubritate Albu SNC. Ea a contractat de la Bancorex un împrumut de 180 de milioane de lei vechi. În 1993, firma clujeana a încheiat un contract de salubritate cu administrația locala. Însă primăria nu i-a achitat lucrările, Salubritate Albu nu a putut plăti creditul luat de la Bancorex, iar banca a luat utilajele firmei pentru neplata datoriei. După un șir de procese, timp în care cauza a fost plimbată între Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Curtea de Apel Cluj, Maria Iurian susţine că deţine „trei decizii judecătoreşti (DC 7/1998 şi DC 563/2004 pronunţate de Curtea de Apel Cluj, şi DC 3436/2005 dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Bucureşti) prin care Primăria este obligată la plata sumei de 1,4 milioane lei noi, rezultată din facturile restante, actualizate cu rata inflaţiei”.
Oamenii de afaceri Griga și Ghite vor ca Primarul să răspundă penal
O altă societate care are pretenţii în valoare de 2.260.000 de lei de la municipalitatea clujeană este Arts Srl, o firmă care cere, pe lângă plata acestor bani, şi atragerea răspunderii civile delictuale a primarului Emil Boc. Iniţial, firma a închiriat de la municipalitate un spaţiu în centrul oraşului şi a încercat, prin intermediul legii 550/2002 (privind vânzarea spaţiilor comerciale proprietate privată a statului şi a celor de prestări de servicii, aflate în administrarea consiliilor judeţene sau a consiliilor locale, precum şi a celor din patrimoniul regiilor autonome de interes local) să cumpere spaţiul respectiv. Din societatea Arts fac parte Adrian Griga şi Sorin Ghite, doi dintre oamenii de afaceri cunoscuţi din Cluj. Cel dintâi este fiul procurorului Griga, unul dintre magistraţii clujeni numiţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Sorin Ghite face parte din oamenii de afaceri care au gestionat “afacerea Codec” cu radare fixe. De asemenea, Ghite a făcut afaceri şi cu “mama FNI”, Maria Vlas în cadrul fondului de investiţii Quantum Invest.
Primăria plătește daune substanțiale
Primăria clujeană a mai plătit anul acesta daune în valoare de aproape 250.000 de lei. Potrivit transilvaniareporter.ro, municipalitatea clujeană a plătit clujeanului Szentmiklosy Gabor Andras 38.112 euro, la care se adaugă peste 8.000 de lei cheltuieli de judecată, pentru chiriile încasate timp de peste doi ani pe un teren. Un al doilea caz, un proces câștigat de Unita Turism Holding SA s-a lăsat cu plata unei sume de 61.862 cu titlu de pretenții la care se adaugă 2. 447 de lei cheltuieli de judecată. procesul viza anularea unui certificat de urbanism din 2008 care viza condițiile în care se putea elibera autorizația de construire pentru un obiectiv de investiții al companiei, respectiv modernizarea fostului ștrand municipal și construirea unui imobil de birouri pe Aleea Stadion numărul 1. ”Noi acolo urbanistic nu avem cum să aprobăm așa ceva, prin urmare nu se poate elibera autorizația de construire pentru ceea ce cer dânșii. Conform sentinței suntem obligați să plătim anumite daune”, a declarat primarul Emil Boc.