Soția lui Mihai Chezan, cel care a pus pe picioare mega țeapa Tower, ”umblă cu forfălica” și nu se abate de la infracțiuni. Cu bună știință, Claudia Chezan și-a declarat un domiciliu fals în pașaport la o adresă unde în prezent funcționează sediul Soft Vision Cluj, o companie IT condusă de Laurențiu Russo. Practic, în luna februarie a acestui an, autoritățile din Cluj-Napoca i-au emis Claudiei Chezan un pașaport în care aceasta figurează cu domiciliul pe strada Republicii nr. 103.

În urmă cu mai bine de zece ani, Mihai Chezan deținea un imobil pe strada Republicii nr. 103. Ulterior, la adresa respectivă funcționau mai multe firme care au făcut parte din ”suveica” lui Chezan în afacerea Tower.  Ulterior, imobilul a fost vândut, iar majoritatea societăților au fost închise, excepție făcând Tower Investments SRL ce se ocupă de lucrări de construcții. Înființată în anul 2007, firma a avut în toți anii o cifră de afaceri de 0 lei, excepție făcând anul 2010. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, societatea este activă și este controlată de Mihaela Bărboș, sora lui Mihai Chezan și de soțul acesteia, Dan Bărboș. În acte, firma funcționează tot pe strada Republicii nr. 103, chiar dacă 

odată ce imobilul a fost vândut, sediul social al firmei trebuia schimbat, aceștia având obligativitatea de a-și schimba sediul social, deoarece nu mai au dreptul de folosință asupra spațiului respectiv.

Însă, culmea ilegalității a fost făcută de Claudia Chezan care și-a declarat în fals domiciliul pe aceeași adresă, respectiv pe strada Republicii nr. 103 pe baza unor acte false. Chiar dacă există posibilitatea ca aceasta să fi avut în trecut domiciliul la adresa respectivă, avea obligația să-și schimbe cartea de identitate atunci când și-a schimbat domiciliul, având în vedere faptul că soția lui Chezan nu este titularul spațiului de locuit, iar pentru eliberarea actelor de identitate este necesar consimțământul titularului spațiului respectiv. În prezent, pe strada Republicii nr. 103 își desfășoară activitatea firma de IT Soft Vision, iar reprezentanții companiei au declarat pentru Gazeta de Cluj că nu-i cunoaște pe soții Chezan, compania nu a avut nicio implicare cu actualul domiciliu al Claudiei Chezan și chiar dacă au auzit și ei zvonul că aceasta ar avea domiciliul la adresa respectivă, nu credeau că este posibil așa ceva. 

Numai că acesta nu este doar un zvon, ci o realitate. Documentele intrate în posesia noastră arată că în luna februarie 2019, autoritățile din Cluj-Napoca i-au eliberat Claudiei Chezan un pașaport a cărei adresă de domiciliu este strada Republicii nr. 103. Pentru a ți se elibera un pașaport ai nevoie de buletin, motiv pentru care putem presupune că soția lui Chezan nu și-a schimbat cardul de identitate, în cazul în care aceasta avea în trecut domiciliul declarat pe strada Republicii nr. 103. În cazul în care nu avea nici în trecut domiciliul la adresa respectivă, pentru a i se elibera o carte de identitate, ar fi avut nevoie de documentele care fac dovada adresei de domiciliu, ceea ce nu este cazul pentru că imobilul respectiv aparține acum companiei Soft Vision. Sau mai există posibilitatea ca soția lui Chezan să fi prezentat autorităților din Cluj-Napoca acte false din vremea în care Chezan deținea imobilul de pe strada Republicii nr. 103. 

Falsul realizat de Claudia Chezan este făcut cu bună știință, existând premisa că un astfel de buletin cu o adresă falsă i-ar putea servi în cazul în care va fi citată de către organele de urmărire penală sau de către instanțele de judecată, iar neprezentarea părții citate poate împiedica judecarea cauzei. Având în vedere activitatea infracțională a soțului său, o adresă falsă în buletin i-ar putea servi Claudiei Chezan pentru a se sustrage unor eventuale cercetări.

Tranzacție suspectă între Claudia Chezan și Bocșa

O altă mutare a fost făcută de Claudia Chezan tot anul acesta, când aceasta a devenit unic administrator al societății Equilibrum of  Equity SRL firmă ce a fost impusă de către Mihai Chezan ca administrator în cadrul firmei AHQ Management (pe lângă Dorin Bob), firmă ce a preluat afacerea Tower.

Firma a fost preluată de la contabilul Nicolae Bocșa, omul lui Chezan care riscă în urma acestei manevre tragerea la răspundere penală pentru o eventuală evaziune fiscală. Concret, în martie 2019, soții Bocșa au cesionat părțile sociale către Claudia Chezan la prețul nominal al părților sociale, adică pentru doar 10.000 lei. Asta, în condițiile în care societatea a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 2,69 milioane lei și un profit de 1,65 milioane lei. Practic, putem presupune că soții Bocșa au fost niște interpuși ai țeparului Chezan în firma Equilibrum of  Equity SRL, firma care se ocupa de consultanță în afacerea Tower după ce Dorin Bob a văzut o oportunitate de redresare a afacerii Tower și a preluat business-ul prin intermediul AHQ Management SRL.

Nu numai că soții Bocșa i-au cedat soției lui Chezan pe bani de nimic părțile sociale ale firmei Equilibrum of  Equity, însă există suspiciunea de săvârșire a unei eventuale infracțiuni de evaziune fiscală. Practic, tranzacția trebuia să fie făcută la un preț al pieței, determinat în funcție de cifra de afaceri. Mai mult, Nicoale Bocșa trebuia să plătească impozitul pe venit, însă acesta s-a sustras de la impozitul care trebuia datorat în mod real și a cesionat părțile sociale ale firmei la valoarea nominală, astfel că s-a diminuat foarte mult și obligația fiscală pentru acest tip de tranzacție.

Prin faptul că Nicolae Bocșa nu a prezentat în mod valoarea tranzacției pentru a se sustrage de la plata impozitului, îl plasează pe omul lui Chezan în sfera unei posibile activități evazioniste, acesta având obligația de plată a impozitului pe venit, însă a ales mascarea acestei operațiuni cu un preț nominal.

Țeapa Tower

După câţiva ani de la semnalarea ţepei Tower, procurorii DNA Cluj l-au trimis în judecată abia în 2014 pe Mihai Chezan şi pe sora lui, Mihaela Bărboş, pentru înşelăciune.

“În perioada decembrie 2007 — mai 2011, inculpaţii Chezan Mihai Dumitru și Bărbos Mihaela Maria au desfășurat o activitate complexă prin care au indus în eroare și au păgubit un număr mare de persoane (99 de persoane care s-au constituit parte civilă), prin intermediul SC Tower SRL și SC Tower Development SRL. Inculpații au anunțat public intenția de a edifica un ansamblu rezidențial, format din mai multe imobile, pe raza municipiului Cluj Napoca, deși nu dețineau resursele necesare executării unui astfel de proiect imobiliar. În acest sens, inculpații au efectuat o campanie agresivă de publicitate, ascunzând situația reală de fapt (privind inexistența fondurilor) și au determinat astfel numeroase persoane fizice și juridice să încheie antecontracte și acte adiționale la acestea, privind vânzarea — cumpărarea unor apartamente, spații și locuri de parcare, în clădirile care urmau a fi edificate. În temeiul acestor antecontracte și acte adiționale, promitenții cumpărători au achitat inculpaților sume mari de bani, în mod repetat. În cauză au fost luate măsuri asigurătorii, constând în indisponibilizarea bunurilor imobile aflate în proprietatea suspecților Chezan Mihai Dumitru și SC Clark International SRL Cluj Napoca, prin instituirea sechestrului. Bunurile sechestrate au fost evaluate la valorile totale de circa 275.000 euro (bunurile inculpatului Chezan Mihai Dumitru), respectiv 1.500.000 euro (bunurile inculpatei persoană juridică)”, arată procurorii.

Amintim că Mihai Chezan a fost condamnat în SUA, iar în Cluj este judecat pentru mai multe acuzații penale care gravitează în jurul afacerii Tower despre care s-a scris în presa locală.

5 COMENTARII

  1. @Vocea Clujului…ce treaba au pocaitii cu asta? Pocait trebuie sa fie orice om din religia crestina. Cei care fac asemenea lucruri sigur nu sunt. Asa ca linisteste-te!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here