În spatele secţiei „Studii de Securitate” din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filozofie se ascund multe semne de întrebarea. Cea mai nouă vedetă racolată de către Adrian Ivan, fondatorul facultăţii, este nimeni altul decât Toma Rus Vasile, urmărit penal pentru fals şi uz de fals. În momentul de faţă procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca îl cercetează pe Toma Rus la solicitarea procurorilor Agenţiei Naţionale pentru Integritate(ANI).  Fondatorul secţiei susţine că nu contează dacă toţi profesorii pe care îi are „sub conducere” sunt urmăriţi penal, ci a găsit scuza ideală: un CV performant.

Chiar dacă cei care au murit la Revoluţie s-au răzvrătit în mormânt deoarece unii dintre foştii colaboratori ai securităţii au dus-o mai bine după 1989 şi au ocupat numeroase funcţii de conducere, o nouă tendinţă lipsită de moralitate a apărut în societate: urmăriţii penali să predea elevilor despre securitatea României. Acest lucru nu este interzis prin lege, aşa cum mult timp după Revoluţie aveai voie ca şi colaborator al Securităţii să deţii funcţii de conducere, dar probabil moralitatea acestui lucru poate fi pus sub semnul întrebării.  Cei mai mari istorici ai României au predat în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filozofie din Cluj, dintre care este de ajuns să-i amintim pe maeştrii Constantin Daicoviciu, Ştefan Pascu, Ioan Lupaş, Alexandru Lapedatu. Acum, urmaşul lor la această facultate este nimeni altul decât un urmărit penal, Toma Rus. Dacă am face comparaţie între CV-urile acelor mari nume şi ale acestui om cu multe „capete de acuzare”, am putea crede chiar că mai marii istoriei române s-ar putea şi ei la rândul lor să se răzvrătească în mormânt.

CV de-a dreptul impresionant

Toma Rus este urmărit penal pentru fals şi uz de fals de către Parchetul Judecătoriei Cluj în urma sesizării cu privire la faptul că averea lui nu puşcă cu ce a declarat el in declaraţia lui de avere. S-ar părea că Toma Rus este „pe cale” să aibă acelaşi destin ca şi Al Capone, care nu a fost prins cu numeroasele crime de care a fost acuzat, ci a fost încarcerat pentru neplata impozitelor.
Toma rus a fost „protagonistul” unui dosar instrumentat de către DNA Cluj şi DNA Bucureşti şi a fost acuzat de şantaj, trafic de influenţă, corupţie, dare şi luare de mită.  Din acest dosar a reuşit să scape „in extremis” după ce dosarul a fost luat de pe mâinile procurorului şef Florian Maghiar de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj şi dat unui procuror „obedient” de la DNA Bucureşti. Acesta ar fi primit ordin să închidă dosarul în schimbul pensionării lui Toma Rus. Per total, profesorul de la Facultatea de Istorie este un urmărit penal, pe care „apasă” şi bănuiala că ar fi omorât un om la el în sat, Panticeu. Toma Rus a fost subsecretar de stat şi şef la Crimă Organizată şi are şi „başca” un doctorat în Sociologie la Universitatea din Bucureşti.

Dacă aţi auzit de vorba „hoţii îi învaţă pe hoţi” sau „hoţilor le este frică de hoţi”, atunci acest gen de mentalitate se cultivă în cadrul secţiei „Studii de Securitate” din moment ce nu contează cazierul judiciar al profesorilor. Astfel, elevii care predau acolo sunt într-un contact direct cu mediul infracţional din România şi cu urmăriţii penali pentru a înţelege cum reuşesc aceştia să se „fofileze” de mâna justiţiei.

Cine a introdus sectia de Studii de Securitate in aceasta facultate?

Adrian Ivan este şi preşedinte în cadrul Comisiei de Ştiinţe sociale, politice şi ale comunicării din cadrul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS). Nici nu ne mirăm că fiind la ARACIS, instituţia care supraveghează instituţiile de învăţământ superior, a reuşit să introducă această secţie în cadrul facultăţii de istorie.

“Ce mă interesează pe mine este plusul de valoare pe care îl aduce un specialist, chiar dacă este un urmărit penal”, a declarat pentru Gazeta de Cluj, Adrian Ivan.

Surse din aproprierea Facultăţii de Istorie şi Filozofie susţin pentru Gazeta de Cluj că Adrian Ivan tot timpul a fost interesat în dezvoltarea unui sistem de relaţii personale şi că acesta ar fi motivul pentru care ar fi înfiinţat această secţie. Dacă îl repui în funcţiune pe un ex comisar şef ca şi Toma Rus probabil „primeşti” o recompensă frumoasă din partea celui mai bogat poliţist din Ardeal.

Sunt profesori aduşi atât din universităţi, cât şi din structurile Ministerului de Interne, Ministerul Administraţiei şi Internelor, dar şi din Serviciul Român de Informaţii.

Cine este Ioan Manci?

Ioan Manci este cel care a preluat comandamentul Brigăzii 81 Mecanizată Bistriţa de la generalul de Brigadă Alexandru Rus. Schimbarea a avut loc prin Decret Prezidenţial, din data de 23.10.2009. Manci este originar din Beudin, judeţul Bistriţa-Năsăud şi stabilit în Bistriţa.

„Sunt  al nouălea comandant al Brigăzii 81 Mecanizată, sunt bistriţean şi mă bucur că am ajuns la comanda acestei unităţi deosebite. După trei ani, fără trei luni, am revenit la Bistriţa. Voi colabora cu mass-media şi voi fi deschis tuturor solicitărilor”, a declarat la acea vreme Ioan Manci. Despre Manci, Adrian Ivan susţine că e locţiitorul diviziei de la Cluj.

Omul PSD

Manci este cunoscut ca omul primarului PSD din Bistriţa-Năsăud, Ovidiu Creţu. Unul dintre “trocurile” pe care aceştia le-au făcut în văzul lumii a fost un schimb pe schimb dintre un teren de 56 de hectare şi 120 de apartamente ANL pentru militarii bistriţeni. Astfel, parcul de distracţie Wonderland, proiect iniţiat de Creţu, va fi continuat în detrimentul unor locuinţe pentru militarii din comanda sa. Deşi iniţial Manci nu era de acord cu acest troc, el a căzut la pace cu social-democratul care conduce Bistriţa.

Traian Valentin Poncea, fost profesor la Academia de Informaţii şi fost ofiţer de informaţii, a fost unul dintre cei care s-a pus „rău” cu fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. În perioada în care liberalul era acuzat că ar fi fost „mână în mână” cu spionul maghiar Rudas Erno. Poncea a declarat la vremea respectivă că ungurul era în legătură direct cu Tăriceanu. El a publicat chiar şi volumul “Spionajul Ungar în România.”

Raul Dăncuţă, maior în rezervă, iar acuma este un civil. El ţine seminarii.  

Iosif Marcu, Aurelia Cristea sunt alte două nume de pe lista profesorilor facultăţii.

“Cursul doreşte să îi pună pe studenţi în temă cu problematica informaţiilor, modul de primire şi modul de manipulare a acestor informaţii în baza cărora ei să construiască anumite strategii pe care să le prezinte managerului unităţii private sau de stat”, a declarat Toma Rus la inaugurarea anului şcolar, citat de Ziua de Cluj.

Cazul de fapt nu există

Conferenţiarul Facultăţii de Istorie şi Filozofie, Alexandru Baumgarten, a declarat pentru Gazeta de Cluj că un urmărit penal în cadrul acestei instituţii „nu există”.
„Este o secţie tânără, dar nu neapărat nouă. Este o secţie extrem de utilă în contextul formării unor elite româneşti care pot lucra în administraţia naţională şi care să aibă parte de ceva ce întreaga civilizaţie românească şi-a dorit de 200 de ani să producă o asemenea elită care este cultă. Este o îmbinare între studiul umanist şi pregătirea viitorilor administratori ai României”, a declarat Baumgarten. Întrebat ce părere are despre faptul că un urmărit penal predă la această facultate, cancelarul a susţinut: „un asemenea lucru nu exista. Nimeni nu a semnalat o asemenea problemă, astfel încât să fie de ordinul deciziei noastre. Dar poate fi lămurită de către conducere. Dacă dumneavoastră sugeraţi o implicare politica…”, a susţinut Baumgarten. Suntem curioşi să vedem care este implicarea politică şi dacă sesizarea noastră că un urmărit penal predă alături de mari nume ale istorie româneşti va fi luată în seamă de conducerea facultăţii.

Andrei Tomoş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.