Nu mai puțin de 24 parlamentari din cadrul coaliției de guvernare USL au probleme cu legea. De la mici gainarii, crima organizata sau corupție, acestea sunt acuzațiile definitive sau in curs de cercetare de care sunt vizați membrii USL care au intrat in Parlament pentru a propune și vota legi. Deputatul PNL Relu Fenechiu, Marian Ghiveciu, deputat PSD, deputatul Monica-Maria Iacob-Ridzi, senatorul PSD Miron Mitrea, senatorul Dan Voiculescu – PC, Teodor Atanasiu, PNL, sau deputatul UDMR Laszlo Borbely sunt doar cateva “repere” care se regasesc in cuprinsul rechizitoriilor trimise in judecata.

Unul dintre “justițiabilii” de frunte ai noului parlament este Relu Fenechiu (PNL). Inainte de a obține un mandat de deputat in Colegiul 2 Iași cu 64% din voturi, el a fost trimis in judecata de DNA, fiind acuzat de complicitate la abuz in serviciu in forma calificata și continuata (39 acte materiale) și complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice. Fenechiu este conectat la afacerile lui Iulian Dascalu, patronul Iulius Mall. Legatura dintre cei doi este realizataƒ printr-o serie de atribuiri de lucrari facute de Dascalu catre o firmaƒ de construcții de-a deputatului liberal. Firma lui Fenechiu a lucrat la proiectul Palas, dupaƒce Fenechiu a facut lobby la Ministerul Culturii pentru ca proiectul saƒ primeascaƒ un aviz de incepere a lucrarilor. De asemenea, atribuirea subevaluata a terenului pe care a fost edificat proiectul Palas a fost facilitataƒde consilierii liberali ai Primariei Iași, la acea dataƒ conduși de Relu Fenechiu. Firma Palas Internațional Resort, controlataƒde Fenechiu, a obținut contractul de construcții la proiectul Palas.
Un alt nume greu al politicii, Marian Ghivechiu (PSD) a caștigat un nou mandat de deputat in colegiul 5 din Buzau cu 71,2%. Ghiveciu a fost trimis in judecata, in decembrie 2011, de catre procurorii Direcției Naționale Anticorupție, sub acuzația de „instigare la infracțiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor avand drept consecința obținerea pentru altul a unui avantaj patrimonial – in forma calificata”. Dan Voiculescu (PC), președintele fondator al Partidului Conservator, a fost ales in Colegiul 8 Senat din București cu 70%.  El a fost trimis in judecata de catre DNA in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). Olosz Gergely (UDMR) a obținut un nou mandat de senator in Covasna, cu 61,79%. El a fost trimis in judecata pentru trafic de influența.  Marko Attila (UDMR) a obținut 52,63% din voturile exprimate in Colegiul 1 Camera Deputaților din Covasna. Fostul secretar de stat a fost condamnat, in acest an, la trei ani de inchisoare cu executare de Judecatoria Buzau, in cazul retrocedarii Colegiului "Szekely Mika" din Sfantu Gheorghe.  Tudor Chiuariu (PNL) a candidat in colegiul 2 Senat, Mehedinți, și a obținut 69,67% din voturi.  El a fost trimis in judecata de procurorii DNA fiind acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice in „Dosarul Poșta”.
 
Fotbaliștii și ziariștii acuzați de corupție conduc poporul

Monica Iacob Ridzi (PP-DD) a obținut un nou mandat de deputat, prin redistribuire, in Colegiul 5. Ea a fost trimisa in judecata pentru corupție in dosarul „1 Mai”. Sebastian Ghița (PSD), patronul postului RTV a fost ales deputat intr-un colegiu din Prahova cu 69%. Ghița este acuzat de complicitate la inșelaciune și fals in declarații. Nicolae Vasilescu (PSD) a caștigat alegerile pentru Colegiul 2 Camera Deputaților cu 62,19% Craiova. A fost trimis in judecata in martie 2012, pe cand ocupa funcția de inalt funcționar public, șef al Departamentului legislativ al Camerei Deputaților. Gigi Becali (PNL) a caștigat un loc de deputat in colegiul 25 București.  Becali a fost trimis in judecata de catre DNA in doua dosare: „Schimbul de terenuri cu MApN”- complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata și continuata și „Valiza”- dare de mita și fals in inscrisuri. Mircea Banias (PC) a fost ales senator in Colegiul 4 Constanța fiind votat de 58,76 la suta dintre alegatori. Parlamentarul este trimis in judecata de procurorii DNA in dosarul corupției din Portul Constanța.  Antonie Solomon (PP-DD) va intra in Parlament prin redistribuire. El a fost trimis in judecata, in stare de arest, de procurorii DNA, fiind acuzat ca ar fi primit șpaga, cand era primar al orașului Craiova, de la omul de afaceri Gheorghe Penescu. Gigi Nețoiu (PP-DD) a obținut 18,89% in Colegiul 1 Camera Deputaților din Dolj și are șanse mari la redistribuire.  El a fost trimis in judecata de DNA in „Dosarul Transferurilor”, in care au fost implicați mai mulți șefi de cluburi și impresari. Sorin Roșca Stanescu (PNL) este senator dupa ce a fost ales in Colegiul 2 Dambovița cu 56,25% dintre voturi. El a fost trimis in judecata in dosarul Rompetrol. Thuma Hubert Petru Ștefan (PNL), președintele PNL Ilfov, a fost ales in Colegiul 3 Camera Deputaților din Ilfov a primit peste 70% din voturi. Parlamentarul a fost trimis in judecata in dosarul fostului prim-procuror al Parchetului Sector 4, Mihai Betelie.

Cercetații penal voteaza legi

Miron Mitrea (PSD) a caștigat un mandat de deputat cu 70,47% intr-un colegiu din Vrancea.  Inițial a fost trimis in judecata in martie 2009. In perioada 2001- 2002, Mitrea ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite in cuantum de 9.274.202.542 de lei vechi, in schimbul numirii și menținerii acesteia in funcția de inspector șef al ISC. Teodor Atanasiu (PNL) este urmarit penal de procurorii DNA Cluj din august 2012 și a caștigat un nou mandat de deputat cu 54,87 % din voturi. Liviu Dragnea (PSD) a fost ales senator de Teleorman cu 68% din voturi.  Pe 6 septembrie 2012, DNA anunța ca a inceput urmarirea penala fața de secretarul general al PSD in dosarul ”Referendumul”. Dian Popescu (PNL) a fost ales senator in Colegiul 1 cu 54 la suta din voturi. In iulie, el a fost reținut 24 de ore de procurori, fiind acuzat de dare de mita și complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice. Ion Stan (PSD) a caștigat un nou mandat, in Colegiul 3 Voinești, cu 66% din voturi. DNA a inceput urmarirea penala impotriva lui Ion Stan pentru doua infracțiuni de trafic de influența.  Victor Paul Dobre (PNL), fost ministru al Administrației, a caștigat cu 69,9 % Colegiul 1 pentru Camera Deputaților din Galați. Pe 10 august, Parchetul a cerut Camerei Deputaților avizul pentru inceperea urmaririi penale a lui Dobre. Cererea procurorilor a fost respinsa de Parlament.  Laszlo Borbely (UDMR) a fost ales cu 88% din voturi in Colegiul 5 pentru Camera Deputaților din Mureș. In aprilie, procurorii au cerut Camerei Deputaților acceptul pentru a incepe urmarirea penala fața de fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely. El era acuzat de trafic de influența și fals in declarațiile de avere. Colegii politicieni, pe 11 septembrie, s-au substituit magistraților și nu și-au dat avizul pentru cercetarea acestuia.

Hoți de grau "vanturați" in Parlament
O categorie aparte in pleiada politicienilor USL care au probleme cu legea o constituie cei condamnați deja. Chiar daca justiția s-a pronunțat in cazul acestora, ei au caștigat un loc de parlamentari și vor vota legi pentru romani. Verginel Gireada (PNL) a caștigat un loc de deputat in colegiul 1 Flamanzi din Botoșani cu 66,7% din voturi. In luna aprilie 2012, Gireada a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare de Curtea de Apel Cluj intr-un dosar in care a fost acuzat de abuz in serviciu. Nicolae Badalau (PSD), președintele PSD Giurgiu, a fost ales senator in Colegiul 1 Senat Giurgiu cu 72,27%. Parlamentarul a fost condamnat, in 1988, pentru ca a furat patru saci cu grau, la o pedeapsa minima de un an de inchisoare.
 
Cu ei defilam
Un studiu facut de Institutul pentru Politici Publice (IPP) arata ca majoritatea politicienilor care așteaptaƒ voturile de la alegerile de pe 9 decembrie erau traseiști, incompatibili sau sunt anchetați in diferite dosare penale. 8% dintre parlamentarii din mandatul 2004 – 2008 ce au recandidatƒ la alegerile din 9 decembrie 2012 și-au schimbat colegiul/circumscripția in care candidasera in 2008 fiind, din punctul de vedere al IPP, candidați nomazi.


Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.