Liberalul clujean Sebastian Moga a devenit noul director general al Loteriei Române. Acesta i-a luat locul lui Dănuţ Sporea, care avea doar un mandat interimar, ca urmare a demisiei lui Adrian Manolache.
Sebastian Moga este noul director general al Loteriei Române, au confirmat, pentru ziarul BURSA, reprezentanţii Direcţiei Comunicare din cadrul companiei. Sebastian Moga, fostul director al filialei Cluj a Loteriei, l-a înlocuit pe Dănuţ Sporea, la conducerea CNLR. Potrivit Biroului de Presă al Loteriei, domnul Moga are o experienţă de 11 ani în cadrul companiei. Sebastian Moga este un vechi membru PNL Cluj şi totodată membru în Consiliul de Administraţie al Univers T, hotelul subordonat Consiliului Judeţean. Procurorii DNA anchetează, în prezent, modalitatea prin care parteneriatul dintre Loteria Română cu firmele greceşti Intralot SA şi Intracom ar fi prejudiciat statul cu 300 de milioane de euro. Astfel că, funcţia în cauză îi va aduce câteva bătăi de cap clujeanului liberal.
Moga scapă de patru credite în bancă
Sebastian Moga are o avere modestă, cel puţin până în prezent. Însă, dacă pe declaraţia de avere de anul trecut, acesta figura cu mai multe împrumuturi de tip card bancar, anul acesta duce la final patru dintre acestea. Aparent, în 2006, Moga a obţinut linii de credit de la Banca Transilvania şi Raifeisen în valoare totală de peste o jumătate de miliar de lei vechi. Bani care la vremea aceea se obţineau, doar dacă demonstrai o situaţi financiară mai mult decât stabilă. Însă, după cum menţionam mai sus, aceste carduri de credit sunt scadente în acest an. Cu alte cuvinte, în cazul în care noul director al Loteriei Române nu a contractat un alt credit bancar, la capitolul datorii rămâne doar cu creditul luat tot în 2006, dar de la OTP, în valoare de 56.500 de franci elveţieni, care este scadent în 2021.
Protejatul liberalilor clujeni, sau mă rog, a celor din vechea conducere a PNL Cluj, Sebastian Moga a fost numit, după alegerile locale din 2012, de către fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, membru în consiliul de administraţie al hotelului Univers T, subordonat instituţiei mai sus menţionată.
Însă, conform celor declarate de Moga în 2015, singurele venituri ce le-a avut au fost din partea CNLR SA, Bucureşti, mai precis, un salariu anul de 71.727 de lei.
Liberalul în cauză a reuşit să deschidă în 2014 două depozite bancare, unde punea bani la ciorap. La OTP Bank a adunat peste 9.000 de euro, iar la Banca Transilvania frumoasa sumă de 100.000 de lei.
Sebastian Iacob Moga, are un teren intravilan de aproape 2000 de m2 şi un apartament cu aceeaşi suprafaţă, însă obţinut prin ”Contract de donaţie”. Nu putem spune că acesta a investit în maşini scumpe, având în vedere că singurele bunuri de acest fel sunt o dacie Solenza din 2005 şi o motocicletă din 1999.
Proaspăt recăsătorit
Colaborarea cu Univers T a fost una fructuoasă pentru Sebastian Moga. Cu doar trei săptămâni înainte de a fi numit director general al Loteriei Române, acesta s-a recăsătorit organizând petrecerea de nuntă la hotelul în cauză.
Tânăra lui soţie, pe numele ei de fată, Alexandra Mic, este şi ea colegă de partid cu Moga, însă până în prezent nu a ieşit în faţă prin ocuparea vreunei funcţii politice sau administrative.
Cu toate acestea, sursele din PNL spun că Moga nu i-a vrut pe mai mulţi lideri din PNL la nunta lui, printre care foştii co-preşedinţi ai partidului, Daniel Buda(ex PDL) şi Marius Nicoară pe motiv că ar fi stricat cheful multora dintre invitaţii săi.
Istorie cu cântec şi probleme grave
Manolache a fost directorul Loteriei din primăvara anului 2013. Însă, acesta ademisionat după ce a fost făcut public anuţul cum că Loteria Română este urmărită penal pentru desfăşurarea fără licenţă de activităţi în domeniul jocurilor de noroc de tip slot-machine, în perioada 2006-2014, în acest dosar prejudiciul depăşind 100 de milioane de euro, potrivit Parchetului Curţii de Apel Bucureşti.
Conform procurorilor, în perioada 2006-2014 Loteria Română a desfăşurat, fără a avea licenţa şi autorizaţiile necesare, activităţi de tip slot-machine cu un număr total de 6.263 de aparate puse la dispoziţie de către alte persoane juridice.
De asemenea, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale în cazul SC Lotrom SRL, care în perioada 2006-2014 a pus la dispoziţia Loteriei Române aparate pentru activităţi de jocuri de noroc tip slot-machine cu care au fost desfăşurate activităţi de jocuri de noroc neautorizate şi nelicenţiate.
Procurorii spun că în acest caz prejudiciul se ridică la 463.373.647 de lei.
Toţi şefii Loteriei Române din 2004-2015, angajaţi şi foşti angajaţi din Ministerul Finanţelor, vor fi audiaţi în dosarul privind desfăşurarea fără licenţă a jocurilor de noroc de tip slot-machine, peste 6.200 de aparate fiind puse sub sechestru, într-un depozit, potrivit unor surse judiciare.
Ancheta în care Compania Naţională Loteria Română şi trei persoane juridice sunt urmărite penal pentru desfăşurarea fără licenţă sau autorizaţie de activităţi în domeniul jocurilor de noroc este la început, procurorii urmând să audieze toţi foştii şefi ai CNLR din 2004 şi până în prezent, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare, care citează documente ale anchetatorilor Parchetului Curţii de Apel Bucureşti.
Jurnaliştii de la Rise Project au scris că în acest dosar mai sunt urmărite penal, pe lângă Loteria Română şi compania Lotrom, alte două companii private cu acţionariat grecesc: Intracom şi Intralot, iar ancheta în acest caz fost începută de poliţiştii antifraudă în 2010 şi preluată în acest an de procurorii de la Curtea de Apel Bucureşti.
Potrivit Rise Project, Loteria Română a luat cele 6.263 de aparate electronice de la Lotrom printr-un contract finanţat de celelalte două companii din grupul grec. Banii urmau să fie returnaţi din încasări, însă, potrivit acordului comercial încheiat, aparatele au fost înregistrate pentru un alt joc de noroc -“video-loterie” -, care este taxat diferit.
Jurnaliştii de la Rise Project mai scriu că anchetatorii vor să recupereze alte 130 de milioane de euro de la Loterie şi de la cele trei companii private pentru veniturile încasate ilegal după 2009, când o ordonanţă de urgenţă a schimbat regulile pe piaţa jocurilor de noroc.
Compania Naţională Loteria Română este lider pe această piaţă, cu peste 1.109 de spaţii în care sunt amplasate aparate electronice “slot machine”.
Astfel că, dupa demisia lui Manolache, director interimar a devenit Dănuţ Sporea, iar la începutul acestei luni, Sebastian Moga a preluat postul de la acesta.