Administratorii pieţei pensiilor private au pierderi din ce în ce mai mari iar specialiştii apreciază că profitul la nivelul sistemului nu va apărea mai devreme de opt ani, când administratorii îşi vor acoperi pierderile generate de intrarea pe piaţă. Până la sfârşitul lunii septembrie, cele mai mari pierderi le-au suferit administratorul Allianz-Ţiriac, urmat de Aviva.
Allianz-Ţiriac, marele perdant
Până la sfârşitul lunii septembrie cel mai mare profit a fost înregistrat de ING Fond de Pensii, respectiv 1,3 milioane de lei, urmat de fondul gestionat de BT Aegon, cu un profit de 37.607 lei. La polul opus se situează Allianz-Ţiriac, care a înregistrat o pierdere de 427.858 de lei, şi Aviva, cu o pierdere de 162.104 lei. Pe Pilonul doi, activele nete ale celor 14 fonduri de profil erau plasate în proporţie de 63,05% în obligaţiuni de stat şi municipale, alături de obligaţiuni corporative, 16,92%, depozite bancare, 16,52%, şi acţiuni cotate, 3,42%. Jucătorii au încheiat anul trecut cu o pierdere cumulată de aproape 50 milioane de euro. Pe Pilonul trei, şapte din opt administratori au raportat pierderi de 7,2 milioane de lei, însemnând 1,96 milioane de euro în primul semestru, potrivit unui raport întocmit de Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private. Cea mai mare pierdere a fost înregistrată tot de administratorul Allianz-Ţiriac.
Profitul, abia peste opt ani
Specialiştii apreciază că profitul la nivelul sistemului nu va apărea mai devreme de opt ani, când administratorii îşi vor acoperi pierderile generate de intrarea pe piaţă. Pe Pilonul doi, după primele două luni de activitate, respectiv mai şi iunie 2008, numai patru fonduri de pensii au înregistrat profit în valoare de 1,36 milioane de lei, celelalte zece înregistrând pierderi de 887.821 lei.
Andreea Mitrică