Să fie bine, ca să nu fie râu. Pe acest model sunt foarte mulți români care efectuează toate demersurile pentru ca după pensionare să aibă un loc de muncă stabil. La Cluj, s-a instalat deja o nouă tradiție: pensionarii ce au avut funcții de conducere la poliție, au ajuns la șefia Poliției Locale.

 

Fostul șef al poliției municipale Cluj-Napoca s-a făcut șef peste poliția locală a primăriei

Începem prin a-l aminti pe fostul șef al Poliției municipiului Cluj-Napoca, Marcel Bonțidean, pensionat, care a ajuns director al Poliției Locale Cluj-Napoca.

”Începând de astăzi, 3 august 2016, domnul Marcel-Nicu Bonțidean este director general al Direcției Generale Poliția Locală. Funcția a fost ocupată în urma unui concurs de recrutarea, care a avut loc în perioada 20 iulie – 2 august 2016 și a constat în: selecția dosarelor, probă scrisă și interviu. Concursul s-a desfășurat în conformitate cu H.G. nr. 611/2008”, precizează Biroul de Presă al Primăriei Cluj- Napoca.

Marcel Bonțidean a terminat în 1985 Școala de subofițeri, profil poliție, iar în 1992 Școala de ofițeri.

Bonțidean și-a început cariera la Poliția Municipiului Cluj-Napoca, în 1985, și a lucrat timp de șapte ani ca subofițer. Din 1992 și până în 1996 a fost ofițer operativ, iar apoi a ocupat succesiv posturile de Şef Birou Ordine Publică și Şef al Secţiei 4 Poliţie.

Marcel Bonțidean a ocupat și funcțiile de adjunct al șefului IPJ Cluj, iar din 2009 până în 2016 a fost șeful Poliției municipiului Cluj-Napoca.

 

Valer Moldovan, greu de pensionat

După ce s-a pensionat din funcția de comandant al Poliției Naționale Turda, comisarul șef, Valer Moldovan, se dovedește a fi imposibil de ținut departe de funcțiile de conducere ale autorităților. Astfel, Moldovan l-a înlocuit pe Emil Dardai, în funcția de șef al Poliției Locale Turda.

Valer Moldovan a ocupat, de două ori, funcția de comandant al Poliției Turda și odată comandant al Poliției Câmpia Turzii, acesta reușind în mandatele sale să reducă, consistent, fenomenul infracțional în localitățile în care a fost comandant al Poliției.

vasile-manaila-mic

Din funcție de top al poliției, la șef serviciu Poliția Locală

Serviciul Public Poliția Locală Turda organizează concurs în 8 noiembrie 2016 pentru ocuparea funcțiilor publice de conducere vacante pentru șef serviciu – Serviciul siguranță și ordine publică și șef birou – Biroul siguranța circulației, unul dintre posturi va fi ocupat de Vasile Mănăilă.

În 2013 Vasile Mănăilă a fost avansat în grad ocupând funcția cu numărul doi din poliția turdeană, după plecarea comisarului Ioan Trofin de la conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Cluj. Acum, Mănăilă va fi singurul care candida pentru ocuparea uneia dintre cele două funcții scoase la concurs de Poliția Locală Turda și anume, funcția de șef serviciu – Serviciul siguranță.

Fostul comisar-șef Vasile Mănăilă este soțul primarului PNL al comunei Tureni, Elena Mănăila. Amintim că în 2013 acesta a fost implicat într-un scandal de hărțuire sexuală, unde o agentă de poliție din Turda a depus plângere împotriva șefilor ei, pe care îi acuză de hărțuire sexuală. Reprezentanții Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie Cluj au primit o plângere din partea agentei de poliţie C.S., care și-a reclamat șefii că au avut un comportament abuziv. Este vorba despre Vasile Mănăilă, şeful Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Turda și de un agent principal.

 

Bonțidean: E un lucru bun!

L-am contactat telefonic pe domnul Marcel Bonțidean pentru un punct de vedere cu privire la trecerea aceasta de la șef al poliției municipiului Cluj-Napoca, la șef al Poliției Locale, amintind și de colegii lui, respectiv, Valer Moldovan și Vasile Mănăilă. Acesta este ferm convins că este un lucru bun, motivând că au o experiență în spate.

”Eu spun, și nu numai eu, că e un lucru bun. Avem o experiență în spate, iar Poliția Locală este o instituție destul de nouă, funcționează de zece ani, așadar cred că este binevenită prezența noastră. Peste tot în țară se întâmplă asta, nu numai în Cluj”, a declarat Marcel Bonțidean.

 

Pensii grase pentru polițiști

În România, mai multe categorii socio-profesionale beneficiază de pensii speciale, în grupul select al privilegiaților intrând, printre alții, parlamentarii, magistrații, militarii și polițiștii.  Discuții pe această temă au tot fost, în sensul că românii ”nespeciali” au contestat inechitatea și au cerut anularea pensiilor nesimțite, însă în zadar. Ba mai mult, pe principiul câinii latră, caravana trece, parlamentarii și-au văzut de treabă, continuând să dea pensii speciale celor pe care i-a considerat mai speciali decât ceilalți.

Așadar, printr-o decizie a Senatului din martie, s-a decis ca militarii şi poliţiştii să aibă pensie specială în cuantum de 80% din salariu, potrivit unui amendament la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 57/2015. Altfel spus, polițiștii chiar câștigă bani frumoși. Spre exemplu, fostul șef de poliție Valer Moldovan care a avut un venit anual în 2015 de 77.299 lei, adică în jur de 6.441 lei lunar, acum are o pensie de 5.153 lei. Mai bine ca el o duce fostul șef al Poliției municipale Cluj-Napoca, Marcel Bonțidean care în 2015 a încasat aproape 82.000 lei, adică 6.833 lei lunar, deci are o pensie minimă de 5.466 lei.  Nici fostul șef al Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliției Turda, Vasile Mănăilă nu se poate plânge. Acesta a încasat în 2015 aproximativ 60.000 de lei, adică 5.000 lei lunar. Așadar pensia acestuia este minim 4.000 lei lunar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.