„Victimele colaterale” ale fugarului Adrian Tarau au provenit pâna si din propria familie a odraslei pesediste
? Ies la iveala noi dovezi ale totalei lipse de scrupule a „finantatorului” mafiei de vest a combustibililor
 ? Pâna acum, se stia doar de câtiva tineri ca au facut puscarie în locul lui Tarau, momiti ca „sageti” si „administratori de paie” ai firmelor de sacrificiu folosite de organizatia fiului fostului prefect avortat de PSD Bihor
? Interlopii transmit ca „banditii stiu sa-si regleze conturile între ei si nimic nu se uita”, iar despre bataia pe care i-au dat-o lui Cufurici – înaintea fugii din 2002 – sa stie ca „a fost doar o mica piedica în calea uitarii”
? GAZETA a aflat ca si alte rude – în afara de fosta sotie, fostul socru si fostul nas – au fost manipulate, expuse si compromise de Adrian Tarau
? Unul este Viorel Merce, unchiul din Sarand, în vârsta de 57 de ani
? Om simplu, de la tara, el i-a urmat fostului socru, dupa 23.04.2002, la conducerea firmei „Bastia”, prin care au fost spalati bani la fosta West Bank Oradea
? Acesta este dispus sa faca precizari publice si sa dea declaratii veridice despre fraudele în care l-a atras nepotul renegat

Cum a fost întâmpinat Adrian Tarau de propria familie dupa ce a revenit spasit din goana de 5 ani? El s-a întors jigarit si cu coada între picioare, stiind bine ca – în ciuda sigurantei pe care o afiseaza ostentativ – nu are cum sa scape de puscarie, macar pentru o parte din faptele lui, cele neprescrise. Nu toate dosarele care-l privesc au fost închise, iar  dosarul privind spalarea de bani si transferul lor în SUA a fost trimis recent de DIICOT Oradea la Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie, pentru noi verificari. Despre situatia altor cauze penale în care este împotmolit ireversibil Tarau va vom informa cât de curând. Ce efecte au toate aceste miscari tecto-nice asupra nervilor celor „apropiati” lui Adrian Tarau? Fosta sotie, fericita ca s-a lepadat de un asemenea consort, îl târaste acum prin tribunale pentru împartirea averii, detinând documente si informatii care îi permit sa-i joace cum vrea pe banditi. Ea nu poate uita ca numele „Ioana Adela” si al talui ei, comerciant cu numele nepatat pâna sa-l primeasca în casa pe marele tunar al bugetului de stat, figureaza pe co-pertele a zeci de volume cu documente privind spalarea de bani si alte operatiuni suspecte. GAZETA a aflat însa ca si rudele „de sânge” îi trântesc fugarului usa în nas, revoltate ca au fost manipulate, expuse si compromise de netrebnic.
 
Viorel Merce ar fi tacut

La urechea lui Viorel Merce au ajuns amenintarile care se pare ca au fost lansate de Adrian Tarau imediat dupa ce „unchiu' Viorelu” a înstrainat „prea ieftin” un imobil înregistrat pe una dintre firmele dirijate din umbra de Adrian Tarau. Cei din familie l-au domolit si l-au rugat sa nu „dezgroape mortii”. Chiar daca satenii au aflat – si îsi dau coate – de desele drumuri pe care Merce a trebuit sa le faca de câtiva ani pe la organele de ancheta penala, el ar fi iertat si tacut. Se pare însa ca un eveniment civil din familie a rascolit orgoliile si a pus benzina (din cea falsificata, de la nepot, cu care si-a ars odata motorul, si a golit rezervorul într-un butoi din pivnita) pe focul orgoliilor. La nunta fiicei lui au venit doar Aurel si Aurora Tarau, iar Adrian – desi se banuia ca-i prin tara – s-a dat suparat si a lipsit. Orgoliul de taran sanatos a rabufnit si Merce vrea acum sa spuna tot.     

Ce venituri legale
a obtinut si declarat Tarau

În ziua în care Adrian Tarau iesea pe portile arestului Bihor – 23 aprilie 2002 – primul grija a fost sa scape de gura socrului, Sandu Duca Nicolae. La 6 februarie 2001, Tarau transferase pe numele  acestuia toate partile sociale ale SC Bastia SRl Oradea. Între timp, experimentatul manager a înteles însa ca a fost atras în mod ordinar într-o cursa, profitând de faptul ca era orbit de dragostea filiala fata de propria fiica. În cazul în care s-ar fi mers mai departe cu ancheta, ar fi raspuns pentru escrocheriile ginerelui, girate cu numele lui. Sa vedem ce s-a întâmplat. Iata ce scrie într-un act de control al Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor, semnat de controversatul director Ioan Berce, pesedist notoriu, propulsat si mentinut în functie tocmai de aceste simpatii politice, în ciuda mai multor scandaluri si a unui diagnostic de afectiune psihica: „ Pentru 2000 si 2001, Merce Viorel si Tarau Adrian nu au depus declaratie de venit global. Pentru primul a fost depusa o fisa fiscala de catre Blond Oil SRL Oradea, iar pentru al doilea de catre SC Antol Oil SRL Oradea. În 2000, venitul net declarat de Tarau Adrian a fost de 61.o86.600 lei, din care impozitul platit a fost de 11.297.700 lei. În 2001, conform Fisei fiscale 1, venitul net total declarat de Adrian Tarau a fost de 89.289.900 lei, platind un impozit de 17.230.500 lei”

Dupa gard e leopardul
 
În realitate, „la nivelul anului 2000, comparând sumele care au reprezentat operatiuni strict comerciale (19 miliarde lei) cu cifra de afaceri declarata la fisc, (6,1 miliarde lei), rezulta ca Tarau Adrian a redus cu buna stiinta rezultatele financiare ale firmei în vederea diminuarii taxelor si impozitelor. Diferenta o reprezinta accizele si taxele de drum aferente marfurilor comercializate, bani pe care i-a însusit el si ceilalti complici.” Prin analiza comparata a miscarilor înregistrate în conturile firmelor Bastia si Cash Invest SRL Oradea – societate cu care Tarau înregistrase contractul de închiriere al ben-zinariei Zenith, care, la fel, îi apartinea – au rezultat primele indicii certe ale spalarii de bani. E drept ca Berce, de dragul scaunului ce depindea de prefectul PSD Aurel Tarau, s-a facut ca nu le vede si a lasat concluziile în seama altora.

Mecanismul

„În ziua în care Bastia beneficia de credite bancare, aceste sume erau transferate în conturile firmei Cash, cu motivatia economica «avans marfa». De regula, în ziua urmatoare sau peste 2-3 zile, aceleasi sume sunt transferate în conturile Bastia, cu explicatia «restituire avans marfa», de unde sunt transfe-rate în conturile bancii pentru restituirea creditului. Circuitul este acesta: acordare credit -> Bastia -> Cash -> Bastia -> rambursare credit. Acest circuit, care evident nu are scop comercial, a fost creat numai pentru obtinerea documentelor justificative pentru sumele obtinute «la negru» din comercializarea ilegala a carburantilor de catre asociatia infractionala a lui Tarau Adrian”.

Avantaj, Cufurici

„În perioada februarie 2001 – octombrie 2001, în conturile firmelor Bastia si Cash au fost înregistrate operatiuni de 18 miliarde lei, care nu au avut scop comercial. În realitate, Cash a depus raportari financiar-fiscale numai pentru 2000, iar ulterior, desi a desfasurat activitate comerciala (fapt dovedit de miscarile înregistrate în conturi – 65 miliarde lei!) si a achizitionat documente cu regim special, s-a sustras de la plata obligatiilor fiscale. Cele mai mari sume rulate astfel le-a virat în contul firmei Antol Oil, apartinându-i lui Tarau. Numai în 2001, Tarau a beneficiat în acest mod de 11,5 miliarde lei, cu motivarea «c/v marfa» – fara acoperire în realitatea comerciala. Totusi, Tarau a raportat organelor fiscale o cifra de afaceri de numai 2,3 miliarde lei, adica de 5 ori mai mica decât relatiile comerciale realizate numai cu Cash. Astfel, baza de calcul a celorlalti indicatori devine eronata si s-au redus impozitele si taxele cuvenite”.

De capul lui?
      
Fiul unui inspector scolar de duzina, Adrian Tarau a scapat prematur controlului parintesc, a intrat în cercuri mai mult decât dubioase, a fost atras în tot soiul de combinatii ilicite, a renuntat la studii. Cei care-i cunosc capacitatile intelectuale mediocre se îndoiesc ca a actionat de capul lui. Santajabil, a fost racolat de serviciile secrete si folosit ca interfata la operatiunile acoperite de obtinere a „banilor negri”. A avut însa suficient tupeu ca sa valorifice si în scop propriu informatiile si fi-lierele ce i s-au pus la dispozitie. Când a fost dibuit, dovedit si arestat de cei care nu stiau de derularea o-peratiunilor serviciilor secrete, s-a intervenit de la cel mai înalt nivel pentru eliberarea lui. Nu era un derbedeu oarecare si detinea date compromitatoare, care pot si acum sa arunce sistemul în aer. Ar fi vrut sa-si cumpere un loc de parlamentar – care, în perioada respectiva, asigura impunitatea – dar a esuat din cauza unor orgolii politice locale. Bineînteles ca babacul i-a fost pus la colt si mazilit. Sistemul facuse o greseala imensa prin scoaterea acestuia din anonimatul cuvenit medio-critatii sale bâlbâite. Cedasera santajului fiului. Palaria era însa prea mare pentru gângav si a clacat. Juniorul a fugit în strainatate pentru a da  ragazul necesar musamalizarii dosarelor penale în care a fost implicat. Se temea sa revina nu atât de frica justitiei cât a interlopilor pe care i-a sacrificat, i-a lasat sa înfunde puscaria în locul lui, fara bani si speranta. Bietele „sageti” au doar satisfactia ca i-au tras lui Adrian Tarau o bataie sora cu moartea, în mai 2002. Îl loveau pe rând, cu sete, pâna cadea sub masa. Sau pâna intervenea altul zicând, „la misto”, „ai grija ba, ca Cufurici e cardiac si moare dracu'. Ba face si pe noi”  

Oficial, falit

Firmele lui Adrian Tarau nu puteau constitui sursa legala a averii facute si transferate de el în SUA între anii 1998-2002. GAZETA a cercetat în evidentele Tribunalului Bihor si Registrului Comertului si a gasit dovezile. Pe rolul instantei au fost înregistrate dosarele de faliment nr. 1/F/2003 al SC ANTOL OIL SRL, apartinând odraslei pesediste! Alta firma, care de asemenea i-a apartinut si se afla în situatie similara, este SC BASTIA SRL, al carei dosar de faliment poarta numarul 217/F/2002. O alta, SC EXPANSIV GENERAL SRL, a avut aceeasi soarta. În premiera, GAZETA a depistat si celelalte firme în care a fost o vreme asociat sau administrator Adrian Tarau: SC VETROLUX SRL, SC MARVITAR SRL SC FUEGO TOURS, SC UNITEXA DISTRIBUTION SRL. Ba, si ca persoana fizica s-a autorizat Adrian Tarau, specialist în "alte tipuri de intermedieri financiare".
Care sunt acelea, se poate banui. Vom reveni asupra acestui aspect, mai ales ca printre asociatii fugarului Tarau s-au numarat "persona-litati" ca Mudura Alexandru, Biro Rozalia, Kiss Alexandru sau Bogdan Fagarasanu. Kiss si Biro au mai fost asociati si cu Gabi Dinamita.
Asta o spunem asa, doar ca sa afle lumea cine a condus si conduce judetul… Si cum sa nu se teama pensionarul Viorel Merce ca, la nevoie, va fi primul sacrificat pentru ce a semnat de dragul nepotului …  

Ioan Mercea, alt unchi …

… al fugarului, care a trait multi ani în Cluj Napoca, nu a avut probleme cu politia pâna sa-l nenoroceasca nepotul, Adrian Tarau. Avea deja circa 50 de ani si credea ca Dumnezeu îl va feri de aceasta experienta, ce se poate dovedi traumatizanta. Într-o zi din ianuarie 2000, politia a sunat prelung la apartamentul sau din Piata 1 Decembrie, din Oradea. Se mutase doar de câteva saptamâni în noua locuinta. Nu se stia cu nimic vinovat de când se stabilise în orasul de pe Crisul Repede, unde vroia sa-si petreaca linistit batrânetile. Mai sa lesine când sectoristul i-a înmânat o “citatie”, în care i se preciza ca trebuie sa se prezinte în ziua urmatoare la politie, în vederea audierii “ca faptuitor”, cu amenintarea ca daca nu se prezinta “i se va aplica o amenda sau va fi adus cu mandat de aducere”.
Un ofiter l-a primit în biroul sumbru de la etajul doi al cladirii politiei si i-a aratat o factura. I-a cerut sa o studieze. A vazut ca era vorba despre cumpararea a câtorva mii de litri “combustubil M” si s-a mai listit, gândindu-se ca nu are nimic comun cu astfel de afaceri. Privind-o mai atent, si-a vazut numele la rubrica “cumparator” si l-a napadit transpiratia. Si-a notat: factura nr.361067/26.03.1998, întocmita de SC Lucmir SRL Oradea pe numele lui, ca „beneficiar” al tonelor de combustibil scutit de accize si alte taxe. Era vorba de o suma mare pentru perioada respectiva: 20.135.014 lei. Dar ce avea el comun cu aceasta afacere? Ofiterul a insistat sa-i spuna ce a facut cu combustibilul, cui l-a vândut, cine i l-a adus, cum au împartit câstigul, amenintându-l ca risca retinerea. L-a mai întrebat ce legaturi are cu Adrian Tarau si abia atunci bietul om a început sa înteleaga ca, precis, blestematul de nepotu-sau i-a mai facut ceva ponoase, ca într-un alt dosar (care se judecase la Cluj, oras în care bietul om era cunoscut si s-a aflat de rusinea familiei) în legatura cu traficul de obiecte de patrimoniu în care fusese implicat Tarau junior.
Ofiterul a început sa consemneze declaratia unchiului lui Adrian Tarau. “Pâna în prima parte a anului 1999 am avut domiciliul în Cluj, timp de 20 de ani, unde am locuit într-un apartament. În cursul anului 1997, în timp ce am facut o deplasare la Arad, m-am întâlnit în Oradea cu nepotul meu, Adrian Tarau. Cu acest prilej l-am cunoscut si pe numitul Pocse Mircea, care era cu Adrian. Nu am cumparat nimic de la SC Lucmir. Nu-mi pot explica cum s-a întocmit factura pe numele meu pentru ca nu am cumparat niciodata combustibil M. Nu am împuternicit pe nimeni sa cumpere astfel de produse petroliere pentru mine sau familia mea. Factura, daca exista, este un fals grosolan. Nimeni din familia mea nu poseda sistem de încalzire centrala cu combustibil lichid.”
Ei bine, Ioan Merce a înteles ca nepotu-sau a adunat datele a peste douazeci de cunoscuti si a emis facturi pe numele lor pentru sute de tone de combustibil M. Si pe la usile acestora a batut apoi politia. Ce se întâmplase? La vremea când a facut aceste falsuri în acte oficiale, înregistrându-le ulterior ca documente justificative în contabilitatea firmei Lucmir, Tarau junior mai avea naivitatea sa creada ca gainariile lui si ale complicelui sau, Mircea Pocse, nu vor fi nicicând descoperite. Vroia sa dea o aparenta de legalitate operatiunilor de scoatere din gestiune a sute de tone de produse neaccizate si nepurtatoare de taxa MTR (adica “de drum”). Se încarcase în gestiune cu astfel de produse, “importate” sau aduse din tara de tot felul de indivizi dubiosi, si le vânduse „la negru”, ca motorina la benzinaria “Zenith”. Contabila i-a spus ca nu poate justifica scoaterea lor din gestiune. Ce sa faca Adisor, fiul “bine educat” al inspectorului scolar repetent (în studentie)? A luat agenda cu numele rudelor , cunostintelor si prietenilor si a început sa dicteze dactilografei datele acestora ca si cum toti ar fi consumat în gospodarie numai combustibil M. Multi au fost chemati în anii urmatori pe la politie, când deja explodase “bomba Tarau”. Unii l-au blestemat, altii i-au aratat pumnul sau au pomenit-o pe Aurora.
Din nefericire, desi alte persoane au facut puscarie pentru un singur fals sau evaziune fiscala, cu prejudicii infinit mai mici, dupa venirea colonelului Gheorghe Chereji la conducerea Politiei Bihor, au disparut fara urma toate actele de urmarire penala efectuate sub acest aspect, iar acum multe sunt prescrise.

Si pe nasul Pop, fost procuror militar,
l-a compromis beizadeaua Tarau

În 1999, Lenuta Borza a fost arestata la Timisoara si a facut mai multe declaratii periculoase pentru soarta Cartelului Tarau. Colonel Ioan Pop, fostul sef al Parchetului Militar Oradea, s-a vazut pus în situatia de a interveni. El a „discutat” cu Lenuta si, minune!, arestata si-a retractat partial declaratiile ce-l vizau pe finul lui, Adrian Tarau.
Fosta coafeza, vecina cu Pocse, locotenentul cel mai apropiat fugarului, Borza lua carne pe credit de la COMTIM si de la SC PRODALIMENT Salonta, dupa care o vindeau sub pretul de achizitie la anumite firme din tara! Pprecizam ca director la PRODALIMENT Salonta era fostul socru al lui Adrian Tarau, inginerul Sandu Duca Nicolae. În perioada februarie-iulie 1999, Lenuta s-a „aprovizionat” de la PRODALIMENT cu 1.316.174 kg de carne, în valoare de 15.160.207.695 lei. Inspectorii DGFF Bihor au sesizat ca ea a achitat catre PRODALIMENT doar 10,032 miliarde lei, iar pentru diferenta neachitata de „doar” 3.7 miliarde de lei PRODALIMENT a acceptat ca ginerica Tarau jr., sa vânda prin benzinaria proprie combustibilii livrati de SC DUROF SRL si, apoi, sa vireze prin banca, în contul SC PRODALIMENT SA, contravaloarea lor! Combustibilii proveneau de la o "teapa" de 1500 tone benzina, data de Borza la Sucursala SNP Arad, iar Tarau i-a cumparat de la infractoare sub pretul de rafinarie, ca un adevarat tainuitor ce era!

Complexat iremediabil, cu cerul mereu
întunecat deasupra capului

Interesant de interpretat este un episod din copilaria micului Tarau, pe care l-au povestit unor apropiati atât „unchiul Viorel Merce” cât si Tarau-senior, fiecare în perspectiva proprie. Adrian îsi petrecea vacantele în sat, la unchiu-sau. Speriat, bruftuluit, luat mereu în raspar de zdrahonii mai mari cu 2-3 ani decât el, micul Adrian se salbaticea de tot pâna în septembrie. Singurele arme îi erau înjuraturile si fuga. Când, la începutul fiecarei toamne, era adus în Oradea, se ascundea sub fustele  mamei si, de acolo, simtindu-se în siguranta, striga la cunoscutii familiei „Te sudui! Te sudui!”, de ramâneau oamenii interzisi. Obiceiul l-a pastrat si la maturitate. Stau marturie atât cei cinci ani de goana cât si fituica pe care o finanteaza ca sa-i înjure pe cei care-l complexeaza. Firma care editeaza mizerabila oficina este administrata, bineînteles, de Aurora Tarau.        
Catalin Manea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here